krojenia i list od Pascala Brodnickiego. Bardzo ciekawe wyzwanie, każdy kto się go podjął miał w swoim kuferku inne produkty dodatkowe. Kiedy zobaczyłam swoje, od razu pomyślałam o makaronie i kurczaku i nie żałuje, bo danie wyszło bardzo smaczne, a co ważne szybkie w przygotowaniu. Polecam :) Składniki: ( dla 2 osób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka(...)białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane i osuszone piersi z kurczaka kroję w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlewam ok. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni.... czekam aż znikną bąbelki.... co oznacza, że jest
Kuchnia z widokiem na ogródŚwięta świętami, ale oprócz myślenia, co upiec i przygotować trzeba też coś zjeść😋 Dziś polecam pyszną Carbonarę. Po raz pierwszy ją robiłam i wiecie co? Zakochałam się 😋 Makaron w tej wersji smakuje mi dużo bardziej niż klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem. Mogłabym jeść i jeść, bez końca 😊 No więc kto jeszcze nie debiutował w tym kierunku, to przepis(...)poniżej 😉 Składniki: 300g makaronu spaghetti 200g chudego boczku wędzonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 100g parmezanu tartego 3 żółtka 220g słodkiej 30% śmietanki 2 ząbki czosnku pieprz, ewentualnie sól- do smaku oliwa Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente. Boczek kroimy w krótkie paseczki lub kostkę, podsmażamy , a gdy się odrobinę wytopi dodajemy przetarty
Kuchnia w czekoladzieDawno nie było makaronu i tuńczyka. Tak mi się jakoś zatęskniło, a że teraz zabiegany okres, czasu mało, to na szybko jak znalazł. Ostatnio eksperymentuję z czarnuszką, więc i tutaj jej nie zabrakło, do tego cukinia, pomidorki koktajlowe, troszkę kurkumy, śmietanki, kilka oliwek i smacznie wyszło. Miłego dzionka :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cukinia(...)czarnuszka kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek 2 szczypty kurkumy sól różowa pieprz 1/3 szklanki śmietanki 18% olej kokosowy do smażenia Makaron gotuje al'dente. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cukinię, drobno pokrojony czosnek, oliwki i chwilkę smażymy, tuńczyka odsączamy na sitku z sosu, pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do cukinii, czosnku
kruche babeczkiZapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)przesmażam na maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły
wesoła kuchniabyć deser , może letni obiad . Co kto woli i lubi. U mnie w wersji letniego obiadu w upalny dzień. Dzieci powinny być zachwycone ale dorośli także. Polecam czarny makaron który fajnie kontrastuje z sosem i owocami. 100 g makaronu gniazda czarnego 200 g jogurtu greckiego 200 g malin 10 czereśni 1/2 szklanki obranych porzeczek czerwonych 15 gron porzeczek czarnych(...)dolewam cztery łyżki soku malinowego gorącego i rozpuszczam. Wkładam kubek z żelatyną do mikrofali albo gorącej wody. Wlewam do soku malinowego, studzę i wstawiam do lodówki aż lekko zgęstnieje. Makaron gotuję zgodnie z opakowaniem, ale nie ma być rozgotowany a aldente i odcedzam. Na talerz wykładam makaron, dodaję jogurt, sos malinowy, układam maliny, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne. Dekoruję miętą
wesoła kuchniamakaronu (u mnie " orecchiette ", może być spaghetti), sos: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie, 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką), 3 -4 łyżki kaparów, sól Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić niezbyt drobno. Oliwki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Kapary pokroić, nie siekać. Cebulę z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach(...)oliwy z pomidorów. Następnie dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut. Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę wody odlać do miseczki. Do sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlać trochę wody z makaronu. Można dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców. Można posypać tartym serem. zastawa
królestwo garówZiemniaczki w piwniczce z poprzedniego roku niestety się skończyły, więc od pewnego czasu jemy kasze i makarony. Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne. Rurki z kostką schabową i szpinakiem 400 g makaronu rurki 600 g upieczonego w rękawie schabu 200 g szpinaku 1 mały fenkuł (koper włoski) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany(...)łyżeczka mąki pszennej 6 dag żółtegostartego sera sól, pieprz biały do smaku Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w czasie , gdy będziesz przygotowywać sos. Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko posypując lekko solą i pieprzem do smaku. Dodaj
Gotuj Sam!Obiecałam kolację z resztek makaronu i oto ona. Błyskawiczna, zdrowa i smaczna Fritella! Co chcieć więcej? ... aa możecie użyć innych chrupiacych warzyw (selera naciowego, kalarepki, groszku ... itp) ale i możecie zjeść ją na śniadanie. Zakręcona Fritella z fenkułem i pomidorkami (1 porcja) 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka, muszelki itp) 1 niewielki fenkuł (koper włoski(...)niewielka cebulka 3 jaja garść pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku starty sera typu parmezan do posypania 1/2 łyżeczki masła sklarowanego Do miseczki wsyp makaron, Obierz koper i cebulę po czym pokrój (lub zetrzyj) je na cieniutkie plasterki. Rozkłóć jaja i wlej je do miseczki - dopraw sola i pieprzem - wymieszaj. Na rozgrzanym na patelni maśle
Gotuj Sam!Uwielbiam szybkie sałatki warzywno-makaronowe. Bardzo często goszczą na moim stole. Wystarczy dodać jakiś nowy, pyszny sos i już zmieniają swój smak. Dziś polecam Wam połączenie razowego makaronu penne z miksem czterech warzyw i pysznym, lekkim koperkowym sosem. Spróbujcie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki BIO makaronu razowego – penne BIO Naura fit mix czterech warzyw – mrożona mieszanka (kalafior, marchew(...)łyżki posiekanego koperku sól cebulowa do smaku Skworcu pieprz czarny mielony do smaku Skworcu Przygotowanie: Fit mix warzyw gotujemy do miękkości (około 5 minut). W drugim garnku gotujemy makaron razowy penne (ja wolę bardziej miękki, lekko rozpadający się). Gdy warzywa i makaron ostygną, mieszamy je razem. Przygotowujemy szybki sos. Mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy do smaku
Słodkie okruszkieheheh. Do wykonania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku składników, a danie jest przepyszne i smakowite. Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany 18% - 4 łyżki serka śmietankowego o smaku łososia - sól, pieprz(...)łyżek startego parmezanu - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj orzechy i zrumień je. Dodaj szpinak, przesmaż dosłownie 1 - 2 minuty, dodaj śmietankę, serek i przyprawy. Całość wymieszaj dodaj ugotowany makaron i 5 łyżek parmezanu. Całość wymieszaj. Wyłóż na talerze i posyp parmezanem
SMYKWKUCHNImarchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól(...)duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce
Kuchnia Paulettesdanie to moja własna kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować. Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione. SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt. bulion(...)szkl. ser feta classic Apetina 100 g. filet z kurczaka 2 szt. sól, pieprz do smaku cebula 1 szt. olej winogronowy 2-3 lyżki Dodatkowo: makaron kokardki 2 szkl. szczypiorek do posypania METODA: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Filety umyć, osuszyć i pokroić
Kuchnia PaulettesPrzy sobocie polecam taki szybki przepis na danie z makaronem w roli głównej. Oto spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami. Oczywiście do przygotowani tego dania możecie wykorzystać zwykłe krewetki, a nie grillowane. Wystarczy, żeby były ugotowane. Można je kupić zamrożone i zostawić do odmrożenia. Do spaghetti polecam kieliszek schłodzonego białego wytrawnego wina. Będzie pysznie ! Spaghetti ze smażonymi(...)pomidorami i krewetkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 300 g grillowanych krewetek 6 podłużnych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek 1 opakowanie makaronu spaghetti sól morska czarny mielony pieprz Wykonanie: Pomidory nacinamy, patrzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, natkę i przyprawy. Krewetki
Kulinarne przygody Gatitykonkursowe danie w domu i nakarmić nim rodzinę. Aromatyczne pesto z migdałów, bazylii, anchoives i suszonych pomidorów pysznie skomponowało się z krewetkami i młodym szpinakiem. Jeśli lubicie makarony, koniecznie spróbujcie tego, którym nie tak dawno zasłużyłam na trzecie miejsce w Makaronowych Mistrzostwach Dziennikarzy i Blogerów. Składniki na 4 porcje: Pesto: 100 g płatków migdałowych 2 ząbki czosnku(...)papryczkę chili, anchois, czosnek i bazylię. Dolać oliwę i zmiksować wszystko. Doprawić solą i pieprzem. Pesto powinno być trochę za ostre i trochę za słone. W połączeniu z makaronem będzie idealne. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy się będzie gotował można przygotować krewetki ze szpinakiem. Na oliwie na wolnym ogniu podgrzać trochę oliwy
Kulinarne Inspiracje