makaron - 33544 przepisów (strona:495/2237)

Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 231

dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne(...)się na to uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika

Ratunku obiad
Moja ulubiona lazania 300

tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć(...)oliwy/oleju. Płaty lazanii podgotowujemy ok. 2 min. każdy. Jednak nie wrzucam wszystkich, które zamierzamy użyć na raz do garnka. Wtedy na pewno się posklejają. Gotujemy ok. 4-5 płatów makaronu na raz, a po wyjęciu z wody rozkładamy tak, by się nie posklejały. Prostokątne naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Na nim układamy połowę farszu, który cieniutko

Ratunku obiad
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 292

Jedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy

Smaczne Zdrowe
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 257

dressingów na bazie smietany. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i zimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki:  ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2  szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza(...)feta pokrojonego w kostkę  4 łyżki sosu sojowego  1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego  odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona

Symfonia Smaków
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 218

ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem  jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti ( klik ), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :)  Składniki: 2 gałązki natki pietruszki garść słonecznika(...)mało więc dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencje (najważniejsze, żeby się nie rozpływało, więc należy dodawać stopniowo) i doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe pesto łączymy z ugotowanym, ulubionym makaronem i podajemy.  Po połączeniu z makaronem, danie uzupełniłyśmy smażonymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych.  Domownicy byli tak głodni, że niestety makaron nie załapał się na zdjęcie :(  Smacznego! ;) (function

Symfonia Smaków
Carbonara klasyczna. 269

carbonary to sztuka- tak mowia Wlosi  :) Zapraszam na moja carbonare- w ktorej wazne jest by nie zwazyc jajek. zaczynamy :) Podsmazamy bekon na patelni ok 150-200 gr Gotujemy makaron. Pamietajmy 100 gr makaronu to bedzie pozniej 1 jajko czyli 500 gr makaronu - 5 jaj Do odcedzonego makaronu dodajemy wczesniej usmazony bekon, trzymajac caly czas na malym gazie. Mieszamy. Doprawiamy(...)pieprzem. Dodajemy starty miekki ser ok 100-200 gr, parmesan, I okolo 300-400 ml smietany. Proporcje podane na 800 gr makaronu. I teraz sie zaczyna zabawa :) rozbite 8 jaj. Cigle na malym ogniu, wlewamy rozbite jajka- ciagle szybko mieszajac , by nie doszlo do sciecia jaj. Moj maz mawia 20-30 sek. :) Odstawiamy z gazu. Wrazie wypadku, gdy widzimy

Smaki Edyty
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 289

Carbonara pochodzi z Włoch, a dokładnie swe korzenie ma w  Rzymie. Zwykle używa się makaronu spaghetti, fetuccinne lub rigatoni . Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem(...)robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy :  Składniki *: 2-3 piersi z kurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle

Smaki Edyty
Wędzony łosoś i krewetki zapiekane w bechamelowym sosie 263

polecam:)  Składniki: 70 gr masła 200 gr wędzonego łososia 200 gr gotowych krewetek 300 ml Béchamel sos- znajdziesz tutaj ok 100 gr swieżo startego parmezanu sól 250 gr makaronu fettuccine lub spaghetti Wykonanie: Gotujemy ok 250 gr makaronu- spaghetti lub według uznania :) Szykujemy sos béchamel  z dodatkiem jednego ząbka czosnku ( przeciśniętego przez praskę )   Nasmarowujemy masłem naczynie(...)resztę masła zostawiamy ). Kładziemy na dno połowę makaronu. Na makaron kładziemy plastry wędzonego łososia I krewetki. Zalewamy połową sosu béchamel I posypujemy połową parmezanu. Przykrywamy , resztą makaronu, polewamy pozostałym sosem I posypujemy parmesanem. Kroimy masło na małe cząstki I dajemy na górę potrawy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C I pieczemy ok 15-20 min. Obiad gotowy. Życzę smacznego

Smaki Edyty
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 942

konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę  wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*.  Jajka gotuję na twardo(...)siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora w półtalarki.  Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem.  Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem. *   zabieg ten spowoduje, że makaron nie wchłonie aż tyle płynu, a więc zapobiegnie to dodawaniu      kolejnych

W kuchni Karmel-itki
Łazanki 239

samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki, na kształt makaronu(...)wrzucić do gotującej się wody. Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie, gotować aż kapusta będzie miękka. W między czasie można przygotować resztę składników. Makaron zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już gotowe, na na patelnię dołożyć dokładnie oczyszczone

Zgrabne Gotowanie
Rosół po Naszemu 373

rosołowa drobiowa (użyłam  Rosół z kury Kucharek ) 4 ziarenka  ziele angielskie całe Prymat 2 listki laurowe pieprz natka pietruszki ( nie dodałam, bo dziecko mocno protestowało:) Walcowana Krajanka Makarony Czanieckie  (można użyć inny) Wykonanie: Na bardzo małym płomieniu gotujemy skrzydełka drobiowe, na bieżąco zbierając tworzące się szumowiny. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe. Gdy wywar z mięsa jest już(...)kostkę rosołową. Następnie wyciągamy skrzydełka i warzywa, sam wywar przecedzamy przez sitko. Do odcedzonego wywaru wkładamy marchewkę. Mięso ze skrzydełek obieramy z kości i skóry i odkładamy na talerzyk. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W głębokim talerzu układamy ugotowany makaron, wokół makarony układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, na makaron wykładamy obrane mięso

Blondynka Gotuje
Penne z tuńczykiem i pomidorami 158

Makaron , pomidorki, tuńczyk i ......lampka wina - tylko tyle mi potrzeba , aby poczuc się jak w niebie :) Takie pyszne a przygotowanie trwa dokładnie chwilkę :) Polecam te szybkie i pyszne danie. Szczególnie polecam miłośnikom makaronu i tuńczyka ;) Składniki dla 4 osób                 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych(...)świeże 2 żąbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanycj listków bazylii 100 ml białego wina pieprz sól 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania  Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka a la lazania 219

mnie w domu wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, tym razem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :) Składniki: - 1 opakowanie makaronu lazania - 40 dag pieczarek - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 40 dag szynki - 1 puszka kukurydzy - 2 cebule - 25 dag startego żółtego sera - keczup - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki(...)miąższ, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Podsmażone warzywa, wędlinę i kukurydzę przesypujemy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem

Zainspirowana w kuchni
Filipińskie spaghetti z domowym ketchupem bananowym 47

słodkie, pomidorowe, podawane z parówkami i serem. Lubisz moje przepisy? Postaw mi kawę! ☕ Dzięki Twojemu wsparciu Kulinarny Atlas Świata będzie się rozwijał. ➡ Kup mi kawę !☕ Inspiracją była amerykańska wersja makaronu z sosem mięsno-pomidorowym, ale Filipińczycy nadali mu swój lokalny twist: ketchup bananowy, cukier i lokalne dodatki. To danie jest dziś kultowe, podawane na urodzinach dzieci, w domach i fast(...)chwili parówki. Wymieszałem koncentrat, domowy ketchup bananowy, sos sojowy i rybny, doprawiłem solą i pieprzem. Filipińskie spaghetti Całość dusiłem 15 minut. Na koniec starłem ser i wymieszałem go z makaronem spaghetti al dente. Danie podaję gorące, posypane dodatkowym serem. Podobne dania i napoje z kuchni świata – Spaghetti alla Bolognese – klasyka włoskiej kuchni, bez słodyczy. – Japoński Napolitan Spaghetti – podobne

RafalCook
Domowy makaron 101

Jeśli, tak jak ja, uwielbiasz prostotę, smak i kreatywność w kuchni, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie! Domowy makaron to coś więcej niż zwykłe danie – to chwila, w której możemy się zatrzymać, pobawić smakami i stworzyć coś z sercem. Pozwól, że podzielę się z Tobą przepisem i kilkoma wskazówkami, które sprawią, że przygotowanie makaronu stanie się czystą przyjemnością. Składniki(...)Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój na wybrany kształt (np. tagliatelle, spaghetti lub lasagne). Gotuj w osolonej wodzie przez 2–3 minuty, aż będzie al dente. Przygotowanie domowego makaronu to nie tylko zdrowa alternatywa, ale też okazja, by spędzić czas z bliskimi, tworząc coś od serca. Jestem pewna, że pokochasz ten proces – od mieszania mąki po gotowanie. Spróbuj

Mohiella