makaron - 33044 przepisów (strona:315/2203)

LAZANIA XXL + FILMIK 105

Pyszna i łatwa w przygotowaniu lazania z dodatkiem pieczarek. To moja wersja mięsnej zapiekanki w wersji XXL.  SKŁADNIKI :  0,5 kg płatów makaronu do lazanii  0.5 kg mięsa mielonego  1 litr przecieru w kartoniku  1 cebula jarzynka, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku   1 łyżka suszonej  bazylii  2 ząbki świeżego(...)doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Następnie do  garnka przekładamy mięso mielone łącznie z przyprawami, dodajemy przecier z kartonika i wszystko prużymy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.  Makaron na lazanię należy lekko podgotować w osolonej wodzie aż będzie Al dente.  Płaty makaronu rozkładamy każdy osobno.   Ze składników na sos przygotowujemy sos beszamelowy.  Do naczynia

Kulinarne Fantazje Marioli
Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem 106

Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem to idealne połączenie zielonego, aromatycznego pesto z kurczakiem i włoskim makaronem tagliatelle. Błyskawiczny przepis na brushetty z pomidorami Ja do przygotowania tego dania wykorzystuję makaron tagliatelle szpinakowy, oraz zamiast klasycznych orzeszków pinii, dodam do pesto miks pestek oraz różnych ziaren. Składniki (2 porcje) pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści świeżej bazylii 3 łyżki orzeszków(...)ziemnych (albo miks pestek, ziaren) 4-5 łyżek oliwy sól pieprz 25g parmezanu czosnek olej do smażenia makaron tagliatelle Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem – przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być al dente. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, a następnie smażmy na odrobinie oleju. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do blendera dodajemy listki bazylii, starty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 114

sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek      Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem(...)Kuchnia azjatycka - wypróbowane przepisy: Tajska zupa Tom yum z kurczakiem>>> Kurczak Tikka Masala>>> Kurczak Teryiaki>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>> Curry z kurczaka po indyjsku>>> Żółte curry z kurczakiem>>> Curry z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Tofu zapiekane w makaronie risoni 122

kolejny raz przepraszam 😔; ten Twój rarytasik zostawiam dla tych, którzy się nim zachwycają 😊) - wydaje mi się ich marną podróbką. Dziś zatem kolejny wytrawny przepis na tofu zapiekane w drobnym makaronie przypominającym ziarnka ryżu. Koniecznie dodajcie pomidorki koktajlowe, bo nadają całemu daniu świeżości. Składniki (na 3 porcje): 250 g naturalnego tofu 50 ml sosu sojowego 30 ml oleju lnianego 3 ząbki(...)czosnku 250 ml makaronu risoni (może być też grecki orzo) 6 grzybków shitake 50 g żółtego sera typu gouda 8 pomidorków koktajlowych szczypiorek lub zielona część dymki sól pieprz łyżka masła Tofu pokroić na 3 plastry. Zalać olejem lnianym i sosem sojowym. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozprowadzić równomiernie po plastrach tofu. Grzybki shitake zalać wrzątkiem i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską 119

kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4   Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella tartego ½ cebuli 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% (1 mała) 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek. Śmietanę lekko podgrzać (nie zagotować). Po chwili dodać śmietanę. Szynkę pokroić na mniejsze paseczki i dodać do sosu. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mozzarella. Wszystko wymiesza z makaronem. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3. Podgrzać śmietanę

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z kurczakiem, papryką i pieczarkami 93

Kolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 400 g fileta z kurczaka 200 g makaronu 250 g pieczarek 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 papryka (czerwona lub zielona(...)przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą. Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i wszystkie składniki na sos, zaczynając od dokładnego roztrzepania jajek i wymieszania

KuchniaWeDwoje.pl
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 84

Rurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek 50 g sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym

KuchniaWeDwoje.pl
Spaghetti carbonara z fasolką szparagową 104

minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka(...)ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem 106

wszystkim świetnie smakuje na drugi dzień. Ta makaronowa ze szpinakiem i serem jest przepyszna i pożywna. Spróbujcie koniecznie Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 220 g makaronu 350 g szpinaku 350 g sera białego 2 jajka 1 cebula 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej(...)patelni roztopić masło, dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty należy go podgrzać do czasu, aż się rozmrozi), posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko poddusić i lekko przestudzić. Ugotować makaron. Szpinak wymieszać z białym serem i jajkami. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód naczynia wyłożyć 2/3 makaronu, masę szpinakowo – serową i pozostały makaron

KuchniaWeDwoje.pl
Pulpeciki w sosie serowo-śmietankowym 253

każdą porę roku. Moim domownikom bardzo zasmakowały i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego ok. 300-350 gram makaronu u mnie kokardki 200 ml śmietanki 30% 200 gram serka topionego śmietankowego pęczek szczypiorku sól, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone przełożyłam(...)śmietanę i serki topione. Na małym ogniu całość podsmażałam co jakiś czas mieszając do momentu aż serki się rozpuszczą i powstanie jednolity sosik. w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy ok 3/4 szklanki wody. gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z odlanym makaronem. Dolewamy trochę pozostałej z makarony wody jeśli

Blog kulinarny S9.PL
Pomidorowe spaghetti 116

bardzo szybkie spaghetti. Jest smaczne, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut! Przygotuj odpowiednie składniki i sprawdź sam, jakie to proste. Składniki: mięso mielone, ok. 300 g makaron spaghetti pomidory z puszki (obrane) cebula czosnek, 2 ząbki oregano, listki bazylii Pomidorowe spaghetti – przepis Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy go al dente. Na patelnię wrzucamy mięso, pokrojoną(...)kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażamy, aż się zarumieni. Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiamy na kilka minut w durszlaku. Następnie należy posiekać pomidory z puszki, zajmuje to niecałą minutę. Pomidory dorzucamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, oregano i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na patelni, aż się zagotuje. ugotowany makaron wykładamy na talerz, a następnie całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami 138

papryką i pieczarkami. Smak, kolor i prostota wykonania. My uwielbiamy takie szybkie obiady. A Wy? Składniki: 14 pieczarek 2 małe papryczki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 0,5 opakowania makaronu spaghetti Makarony Wielicki 0,5 szklanki delikatnego drobiowego bulionu 1/3 szklanki wody 4 łyżki gęstej śmietany 18% do zupy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka masła sól i pieprz(...)smaku 2 łyżki oleju szczypta granulowanego czosnku 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryczki też drobno kroimy. Na oleju smażmy pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili wrzucamy pokrojoną paprykę. Co jakiś czas mieszamy i chwilę

Słodkie okruszki
Makaron po chińsku 97

Makaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni. Składniki makaron chiński jedna średnia marchewka kilka różyczek brokuła kukurydza papryka czerwona kiełki fasoli mung cebulki dymki pierś kurczaka olej kokosowy nierafinowany (łyżka) sos sojowy o obniżonej zawartości soli sos teriyaki sos sweet chilli ząbek czosnku miód sól Przygotowanie Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje(...)patelni rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam na patelnie kurczaka, po kilku minutach dodaje marchewkę żeby zmiękła. Po kolejnych kilku minutach dodaje zblanszowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, kiełki i makaron. Zostawiam żeby się dalej delikatnie wszystko razem podsmażało. Przygotowuje sos w miseczce, wszystko na oko. Około 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka sosu sweet chilli, łyżka miodu

Wasze Przepisy
Pad Thai z krewetkami i kurczakiem FIT 94

daniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad Thai’ów w restauracjach i wielu przepisów, aż w końcu powstał ten, który najbardziej mi smakowo odpowiada. Przekonajcie(...)się sami jakie to szybkie, proste i pyszne! Składniki na 3-4 porcje: – 150g makaronu ryżowego 5mm – 150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego – 3 łyżki soku z limonki

Be Fit Be Strong
4 książki o jedzeniu 108

oraz inspirujących historii, które pomagają wdrożyć się do zmian na lepsze, zielone życie i odbudowanie zdrowia w zgodzie z naturą. Wydawnictwo Znak, 300 stron, data wydania 2021. „Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto” Marc Vetri i David Joachim Wspaniała księga kluchów, naprawdę zachwycająca. Zdjęcia może nie do końca do mnie przemawiają, bo sama nie gustuję(...)minimalistycznej i szaroburej fotografii kulinarnej, ale bogactwo treści jest świetne! Po książkę sięgnęłam skuszona rekomendacją Jamiego Olivera, którego bardzo lubię. Chwalił Autora jako jednego z największych mistrzów makaronu na tej planecie. Co więc znajdziemy w książce? Otóż wiele tu porad i tych prostych i tych szczegółowych dotyczących przyrządzania własnoręcznego makaronu. Wiele też pomysłów na sposoby jego podawania. Znajdziemy przepisy

Dorota Smakuje