folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem i sosem powstałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia Łukaszazupy. Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin. Rosół serwujemy z makaronem i mięsem oczyszczonym z ugotowanego kurczaka. Smacznego
Kuchnia Łukaszagarnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie
Kuchnia ŁukaszaPyszne, mięciutkie, z kruchą skórką pałki z kurczaka, to idealny posiłek na codzienny obiad lub kolację. My z rodziną takie pałeczki uwielbiamy podane z domowym makaronem i surówką ,,Coleslaw" . Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej
Kuchnia Łukaszazwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi. Serwujemy z makaronem (przepis tutaj ) i salsą pomidorową. Smacznego
Kuchnia Łukaszamałym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min. Do sosu dodajemy upieczone pulpeciki, mieszamy i serwujemy z makaronem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy
NaKońcuJęzykaZrobimy ponownie makaron . FUSILLI MALMA . Po zbójnicku, do kufla z piwem... do dzbana z winem... Składniki rzecz najpotrzebniejsza – FUSILLI MALMA sok pomidorowy 100 % od Tymbark kiełbasa mocno wędzona , najlepiej z dzika ( nie masz dzika pod ręką? Nie szkodzi- może być dobra wiejska wędzona kiełbaska) papryka czerwona i papryka żółta czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnikabanosy z zielonym pieprzem i czosnkiem Tarczyński -czosnek najlepiej różowy bo jest słodki i niezbyt wyczuwalny -masło -szpinak-najlepiej świeży * miałam akurat zamrożony -sól, pieprz Gotujemy wodę na makaron fusilli . Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek, ja dałam pół dużej główki. Następnie dokładamy łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie. Solimy
Z Kuchni Do Kuchniutrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam już wyżej, mój zestaw
Z Kuchni Do Kuchniszklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie
Z Kuchni Do Kuchniswój pierwszy chrzest bojowy. Jestem przeszczęśliwa, że kokilki te posiadają pokryweczkę w komplecie! To bardzo ważne. Można kokilkę przykryć i zapiekać bez obaw , że zbyt szybko wyschnie nam makaron, czy wędlina stwardnieje. Pod koniec pieczenia, usuwam pokryweczkę i dopiekam na złoty kolor. Kokilki są o pojemności 250 ml. Tak pojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania
Z Kuchni Do Kuchnizaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją
Z Kuchni Do Kuchnitłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa a już na pewno..rozgrzewa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniolej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka, dodaj również kawaleczki suszonego pomidora, postrzępioną bazylię i posyp przyprawą od Skworcu
Z Kuchni Do Kuchni