śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia
Kuchnia Beatyłyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Symfonia smakowaciasto podwoiło swoja objętość. 5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części. 6. Ka żd ą z część wałkujemy cienko - prawie tak jak na makaron. 7. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem. Pamiętajmy by wyjąc je wcześniej z lodówki by było temperatury pokojowej - będzie nam się łatwiej rozsmarowywało. 8. Wszystko posypujemy dokładnie cukrem. 9. Rolujemy i tniemy
Kulinarnie z Polką na Kresachkilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać do tego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut Podawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez ok. 3-4 minuty Takie pyzy świetnie zastępują makaron lub ziemniaki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdoprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest tym jednym z nielicznych, który w miarę systematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do przygotowania i pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów. Sos pieczarkowy na mleku SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 2 szklanki mleka 3.2% 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 0,5 pęczka koperku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarnePosiada specyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy
Przepisy i porady kulinarneżółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża, należy
Przepisy i porady kulinarnedobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmaku Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą. Makaron z zupek rozgniatamy , przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzątkiem. Ostudzone brokuły, jajka, pomidory i napęczniały makron, łączymy razem z majonezem i śmietaną/jogurtem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
Takie tam pichceniedenerwujące. Dużym plusem jest fakt, że warzywa są obierane bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż
IMPRESJA SMAKU