makaron - 33044 przepisów (strona:1641/2203)

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 155

mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą. Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 107

Uwielbiam pieczonego pora. Ostatnio dodaję też do wszystkiego cukinię pokrojoną w cienkie paski, która doskonale zastępuje makaron w zapiekankach. Takie danie to idealny posiłek dla kogoś, kto pracuje w domu. Piecze się samo, a przygotowanie składników zajmuje dosłownie chwilkę. Całość jest słona, rybna i mocno cebulowo-porowo-czosnkowa. Idealne smaki na zimę! Składniki: opakowanie mrożonych różyczek brokuła lub różyczki

Ugotowane pozamiatane
“Uczta dla dwojga” – recenzja 118

smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem dyniowym, czy egzotyczną czakalakę. Wsztstko to jest doparwione smakowitymi zdjęciami pięknych autorek. Aż chce się samemu mieć brzuszek. Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka Autorki: Katarzyna

Ugotowane pozamiatane
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 160

kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane

Ugotowane pozamiatane
Kurczak śródziemnomorski 128

maśle i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut. • Marchew i cukinię pociąć wzdłuż na jak najcieńsze paski ala makaron. • Wrzucić do gotującej się wody z solą i szczyptą cukru, najpierw marchew, po 4 minutach cukinię, i gotować jeszcze 3 minuty. • Warzywa przesmażyć na maśle

To co kocham
Sałatka z ryżu i pieczarek 129

łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać

To co kocham
Ryż z truskawkami i śmietaną 118

śmietany 18% – 1 duże opakowanie • 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: • Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i kurkumą, tak jak się gotuje makaron. Odcedzić i przelać zimną wodą. • Truskawki obrać i przekroić na pół. • Połowę truskawek zmiksować z 2 łyżkami śmietany i 3 łyżkami cukru pudru. • Śmietanę zmiksować

To co kocham
Kopytka z bobu 126

sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka listków bazylii

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 104

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana

To co kocham
Zupa wiśniowa z dynią 129

Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. • Dodać wiśnie i gotować razem 10 minut. • Na koniec wlać śmietankę i już nie gotować. • Zupę podawać z makaronem

To co kocham
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 126

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest

To co kocham
Sałatka studencka 136

studentom smakowała. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 puszka ananasów • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 puszka kukurydzy • 3-4 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować jak makaron w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ananasa pokroić na drobne kawałki. • Wymieszać ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. • Przyprawić solą

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 117

Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też

To co kocham

Proponowane wyszukiwania