Lekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań(...)małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie Wykonanie 4 porcji dania Zacznij od namoczenia fasoli
Eat me! Fit me!pewno zdrowszy. A do przygotowania potrzebne będzie... Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 duża biała cebula 1 kostka tofu wędzonego (około 175g) 500ml passaty sól, pieprz, bazylia makaron Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w kostki lub rozdarte na drobno tofu wędzone i smaż kolejne(...)zacznie brązowieć. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i dodaj passatę. Zamieszaj i podgotuj sos jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, bazylią i pieprzem. Sos podawaj z makaronem. 2-3porcje
Roślinna - blog wegańskiaromatyczny. Na koniec doprawiamy jeszcze łyżeczką suszonego majeranku oraz niewielką ilością kurkumy ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz za kolor, który podkreśli nasz rosół. Teraz wystarczy tylko ugotować makaron i możemy zajadać. Polecam Wam przepis na domowy makaron – przepis TUTAJ Post Idealny przepis na rosół pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku gałązka rozmarynu łyżka miodu 1 cytryna 1/2 szklanki mleka łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki dodatki dla niej 50 g orzechów włoskich dodatki dla niego 250 g makaronu 15-20 dag wędzonego boczku 1/2 szklanki mleka (lub wody) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do wody. Gotujemy(...)można doprawić jeszcze sokiem z 1/2 cytryny (o ile to konieczne). Zupę rozdzielamy na dwa garnki. Zupa dla niego: do kremu dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mleka (lub wody). Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dokładamy do zupy. Mieszamy. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem. Z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa dla niej
Pobite gary BarbarySkładniki : 1 opakowanie makaronu penne 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (jak mały to 2) 4 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 l wody 4 łyżki mąki tłuszcz do smażenia majeranek sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania). Smacznego :) P.S. Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePodstawowe klasyfikacja mąki przennej to - mąka tortowa 450 -mąka poznańska ,wrocławska 550 -tzw bułkowa 650 -chlebowa 850 -sitkowa 1400 -graham 1850 -razowa 2000 oraz mąka 00 do produkcji makaronu- ten rodzaj mąki produkuje się z pszenicy twardej (semoliny) Włoski makaron, tradycyjnie produkuje się właśnie riticum durum - semoliny Równie istotna jest też zawartość białka w mące- informacja ta powinna
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbiegu podjadam to co Josh przygotuje, ale tym razem postanowiłam go podglądać. Przedstawiam Wam przepis na szybki, cudownie aromatyczny i smaczny sos. Możecie dodać do niego makaron, ryż, ale my zjedliśmy go maczając pszenne tortille. Porcja dla trzech osób 1 czerwona cebula 3 czerwone papryczki chili Mały pęczek kolendry Cztery posiekane bardzo drobno ząbki czosnku 1 płaska(...)łyżka posiekanego świeżego imbiru Około 250 ml siekanych pomidorów z puszki Około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Cytryna lub limonka Ewentualne dodatki jak ryż, makaron, tortille. Nasze danie jest wegetariańskie, ale możecie dodać kurczaka. Czerwoną cebulę, papryczki chili, kolendrę, czosnek, imbir- siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie wszystkie posiekane produkty (około 3 -4 minut
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym
kuchnia doskiPieczona kasza gryczana Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą(...)ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy. Artykuł Pieczona kasza gryczana
Blendmanteż do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić w kostkę,pora w półplasterki.Przełożyć do garnka, wlać wodę(...)dodać przyprawy, skrzydełka i gotować do miękkości warzyw, następnie dodać koncentrat pomidorowy i kawałki ryby [ wcześniej posypane przyprawami].Podawać z ugotowanym makaronem
Moje domowe kucharzeniePyszny rosołek..z dodatkiem imbiru.. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić w kostkę,pora w półplasterki.Przełożyć warzywa do garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw(...)Podawać z ugotowanym makaronem
Moje domowe kucharzeniebiałej) 3-4 ziela angielskie 1-2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz 2l wody pół główki cebuli (na samym końcu do spalenia-nada piękny kolor i smak) makaron do rosołu Przygotowanie: Do garnka nalewamy 2 litry wody i włączamy by już się gotowała. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy mięso. Następnie czas na warzywa, obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy(...)ponieważ warzywa się rozgotują mocniej i dadzą aromat, że zupa będzie pyszna. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania. W oddzielnym garnku przed podaniem gotujemy makaron al-dente, wykładamy na talerze i nalewamy zupę, jeśli lubicie możecie posypać posiekaną natką pietruszki :) Smacznego
Gotuj z Mąkąkalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga - zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich(...)japońskich makaronów znaleźć można m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie rosołu Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić. Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić i zagotować jeszcze raz Używać do przyrządzania chińskich potraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałym domu. Do tego iście wiosenne kolory. Jak tu nie mieć ochoty na coś takiego?! Chili i rukola w daniu przełamane są słodyczą marchewki, tartym serem i makaronem ryżowym. Bardzo aromatyczne danie, zdrowe. Szybciutko zniknęło z naszego stołu. Na pewno przygotuję je jeszcze nie jeden raz, dla urozmaicenia czasem w innych konfiguracjach warzywnych, w innych kolorach:) Danie wymyśliłam przed(...)pomysł:) Mąż zachwycony, talerze puste. Wszystko fajnie, tylko szkoda że tak mało, usłyszałam:) Szczerze, też czuję niedosyt. Ale do rzeczy, czas podzielić się przepisem. To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie - smacznie warto! Składniki: 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej) 1 marchewka 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili 1 większy suszony
Zasmakuj KuchniFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem
Zasmakuj Kuchni