Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe
Walijskie Pichceniemnie zaciekawił. KONJAC, który jest bardzo popularny w japońskiej kuchni, u nas dopiero się pojawia. Jest to naturalny, produkt roślinny, w 100% bezglutenowy i niskokaloryczny. Jest to coś ala makaron i dzięki temu, że ma neutralny smak świetnie nadaje się jako dodatek, właściwie do każdego typu dań. Na słodko, słono czy pikantnie, bo fajnie przejmuje smak potrawy. Na 100g posiada(...)bardziej sycąca. I co dla mnie było najważniejsze to fakt, że jest on gotowy do spożycia, bez gotowania. I nawet bez zalewania wrzątkiem tak […] Artykuł Orzeźwiający chłodnik z makaronem Konjac pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpropozycji :-) SKŁADNIKI ok. 500 g fileta z kurczaka 100 - 120 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30 % 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ok. 300 g makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem(...)miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchniłososia cukinia por pomidorki koktajlowe ząbek czosnku kurkuma sok z cytryny suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól pieprz olej kokosowy do smażenia śmietanka 30% niecałe pół szklanki makaron Makaron gotuję al'dente. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojonego pora, czosnek i cukinię. Smażę. Łososia oprószam z obu stron solą i pieprzem. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni
kruche babeczkiczereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze) - 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna) - 4 ziarenka kardamonu - 1/2 laski wanilii - 6-8 goździków - cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią) - makaron taki jak lubisz (ugotuj tylko all dente) - do zagęszczenia zupy: 1-2 łyżeczki płaskie mąki ziemniaczanej - woda od 1 litra do 1,5 litra Truskawki i czereśnie myjemy, usuwamy szypułki(...)małym kubeczku rozpuść mąkę ziemniaczaną w 50-70ml zimnej wody i wlej do zupy, wymieszaj. Zupa się ładnie zagęści i będzie bardziej szklista. Zupę podawaj z makaronem. Posiłek można spożywać na ciepło i na zimno. Ja wolę na ciepło! Życzę smacznego i dużo uśmiechu na co dzień! Do zobaczenia na instagramie i facebooku! Przepis zgłoszony do wspólnej zabawy
SMYKWKUCHNIZawsze gdzieś na drugim, trzecim planie. Dlaczego nie na pierwszym ?! Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu ! Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 3 średnie białe cebule 250 – 300 zielonych szparagów 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 czubata łyżka brązowego cukru sól, świeżo(...)ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i dodaj do karmelizowanej cebuli. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wyłóż
Moja pasja smakuzimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe ogórki gruntowe 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorem pęczek koperku 1 -2 łyżki dobrego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu(...)sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Łososia pokroić na małe plasterki. Ogórki umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Sól może nie być potrzebna, gdyż łosoś i majonez są zazwyczaj dość słone
Kuchcik gotujemakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej(...)kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos gotujemy ok 10 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego
Gotowanie jest łatwemieszam i smażę dalej ok 5 min. Do pieczarek dolewam pół szklanki wody i zaczynam dusić. Po ok 3 minutach dodaję ser żółty mieszając aż się rozpuści. Międzyczasie gotuję makaron. Pietruszkę oraz świeżą kolendrę drobno siekam i dodaję do pieczarek. Pieczarki ściągam z palnika j dodaję jogurt. Mieszam. Na wyłożony makaron wylewam sos. Podaję od razu. Smacznego
Gotowanie PatkiChcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! My chcemy, dlatego jemy dziś... Artykuł MAKARON Z KALAREPY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie
Kuchenne WariacjePyszna zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami. Makaron ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na dno żaroodpornej formy. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany czosnek, smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron
Kuchnia PokoleńProste i szybkie danie z makaronem. Bardzo smaczne i sycące. Dodatek kolorowego makaronu sprawia, że talerz się do nas uśmiecha :) Idealna alternatywa dla chemicznych sosów w torebkach, które tylko leżały koło brokuła. Smacznego :) Prawdziwie brokułowy sos serowy Danie Danie główne Kuchnia Wege Porcje 2-3 Porcje 2-3 Składniki 450-500 g brokuł 125 g ser mozzarella
Kucharzycarodzaju świń z jakich zostały wytworzone, użytej nogi (przednia lub tylna) oraz okresu dojrzewania. Istnieje nawet specjalny przyrząd do krojenia jamón curado, tzw. jamonera. kilka plasterków sera gouda makaron ryżowy (250 g) - przgotować wedle zaleceń danego producenta SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 1 opakowanie mixu sałat 50 g sera koziego 50 g szynki dojrzewającej jamón curado 3 łyżki rodzynek krem balsamiczny(...)daktyli PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać i gotowe. Na talerzu na gorące danie dodać ser. PRZYGOTOWANIE HISZPAŃSKIEJ SAŁATKI Do mixu sałat dodać rodzynki, grillowany ser kozi i plastry szynki. Skropić całość delikatnym i bardzo słodkim kremem
ClauditteMissCookingNietypowy pomysł na makaron z wykorzystaniem jednego z bohaterów sezonu letniego: SPAGHETTI Z SOSEM Z BOBU I CHILLI to pożywne i zdrowe danie, zwłaszcza, gdy użyjemy pełnoziarnistego makaronu, świeżych ziół i dobrej oliwy. Artykuł SPAGHETTI Z SOSEM Z BOBU I CHILLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE