makaron - 33044 przepisów (strona:1018/2203)

Pappardelle z ragu z baraniny 217

łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki chili, chwilę smażyć(...)dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut.  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem ragu i dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem i od razu podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z pomidorami 211

wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella(...)minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.   Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 206

się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję gotować(...)wrzątku al dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii

Food Square
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 203

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne

codojedzenia
Makaron z prawdziwkami 170

Danie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby

R'n'G Kitchen
Farfalle z papryką, wędzonym kurczakiem i orzechami laskowymi 187

Idzie, idzie jesień, więc obowiązkowo świeże orzechy wrzucam gdzie się da :) Dzisiaj lekka sałatka z farfalle, suto okraszona orzechami laskowymi. Składniki: 250 g makaronu typu kokardki , 1 duża czerwona papryka, puszka kukurydzy konserwowej, 200 g wędzonej piersi z kurczaka, 1 średniej wielkości cebula, 1 szklanka wyłuskanych orzechów laskowych, 4 łyżki majonezu (użyłam typu light), sól, pieprz, Sposób przygotowania: Makaron ugotować

Nie tylko w kuchni
Szybkie pesto z pieczonej dyni 189

puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy(...)makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać) i posypujemy parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Paprykowe krewetki z makaronem 157

Krewetki uwielbiam, makaron także więc jeśli to czymś połączyć wyjątkowym będzie danie smakowite. Trochę papryki, trochę czosnku, dymka i szczypior i już danie gotowe. Zachęcam do spróbowania. Paprykowe krewetki z makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tradycyjna pomidorowa na rosole 274

pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka masła suszone oregano cukier - opcjonalnie makaron Wykonanie: kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt(...)Przetrzeć przez sito przecier pomidorowy połączyć z przecedzonym rosołem, ewentalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukru tym razem nie dodawałam, pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym makaronem ( u mnie spätzle). Można dołożyć oskubane z kości mięso. Posypać natka zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 219

czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować (jeżeli jest w dużych(...)małym ogniu, pod przykryciem). Na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulę z drobno pokrojoną kiełbaską, a następnie dodać do miękkiej kapusty i chwilę razem poddusić, żeby smaki się połączyły. Ugotować makaron, przełożyć do kapusty, doprawić i wymieszać. Smacznego! :) * ja kapusty nigdy nie płuczę, gdyż uwielbiam jej kwaśny smak i w tym daniu również nie polecam jej płukania- potrawa straci na wyrazistości

Kraina Miodem Płynąca
FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI 196

Zawsze więc na samym początku smażę  jajecznicę z kurkami  :), zaraz po niej gotuję  zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym.  Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć,  że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść kurek 1 średnia cebula(...)smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem. Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente

Walijskie Pichcenie
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 184

pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą

Zawsze głodna!
Obieraczka do julienne 253

gadżet kuchenny, a jest nim obieraczka do julienne. Jest to przyrząd do obierania/krojenia warzyw w cienkie słupki i paski, które wyglądają jak nitki makaronu. Obieraczka w wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś(...)cukinii czy ogórków. Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane. Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe. Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii , wymieszałam je z pesto bazyliowym

Marta Gotuje
Seria Niefortunnych Zdarzeń 151

Podawać samo bądź posypane z wierzchu startym parmezanem. Smacznego!   A oto co Tadeusz Olszański pisze na temat sosu puttanesca w swojej książce "Kuchnia erotyczna": "Ten nowy sposób przyrządzania makaronu wymyśliły panie lekkich obyczajów, ale wysokiej klasy. Nikt nie zliczy we Włoszech sposobów przyrządzania makaronu, jest ich mnóstwo, lecz ten zdecydowanie się wyróżnia ostrym, podniecającym smakiem, bo nie brakuje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Lasagne 185

wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu. Słowo z czasem awansowało jako nazwa dla całej potrawy makaronowej. Trzecia teoria natomiast sugeruje, że lasagne pochodzi od czternastowiecznego, angielskiego przepisu na Loseyn pochodzącego z książki "The Forme of Cury(...)wrzucić do rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania