makaron ze szpinakiem - 3629 przepisów (strona:86/242)

Spaghetti z sosem szpinakowym 159

Dzisiaj kolejny przepis z  cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego(...)podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Szpinak myjemy, listki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do czosnku. Delikatnie blanszujemy przez około 5 minut. Szpinak powinien być al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W garnku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, serek i ser pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy. Do składników

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 167

Składniki: 1/2 opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella 1 opakowanie świeżego szpinaku 5-6 średnich pieczarek 1/2 cebuli 2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2% 100 g sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia(...)pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego

kolorowotorcikowo
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SERKIEM MASCARPONE 111

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, opakowanie serka mascarpone - 250 g, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz chili cayenne lub świeżo mielony czarny pieprz, łyżka oleju z dodatkiem czosnku, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju z masłem(...)większym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu całkowitego rozmrożenia się szpinaku i wyparowania nadmiaru wody. Do szpinaku dodaję ser, smażę dalej (na małym ogniu) aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiam do smaku i mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Makaron ze szpinakiem 154

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron spaghetti 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka(...)Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia.  Makaron gotujemy, odcedzamy

Gotowanie i blogowanie
Makaron ze szpinakiem i brokułami 183

pogoda, ostanim na co człowiek ma ochotę jest stanie przy garach. Właśnie na takie dni idealnie pasuje szybki lekki makaron z zielonymi warzywami :) Składniki: - 100 g dowolnego makaronu - 100 g mrożonego szpinaku - 100 g ugotowanych brokułów - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - dwa ząbki czosnku - kawałek drobno posiekanej papryki jalapeno - łyżka oleju / oliwy - sól, pieprz Na początek wstawiamy wodę na makaron. Jeśli

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem 123

różnorodnych dodatków to propozycja na jednodaniowy obiad. Na pewno najemy się nią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii. Składniki (na 3-4 porcje): puszka ciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych(...)użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół puszki krojonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 1/3 szklanki drobnego makaronu – użyłam orzo 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku pół szklanki drobno startego parmezanu 2 łyżki oliwy   Obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę

Smaczna Strona
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem 113

odpowiedniego makaronu. Jeśli używasz klasycznego makaronu, świetnie sprawdzą się naszym zdaniem muszelki lub orecchiette, czyli małe uszy. Ale równie dobrze możesz użyć dowolnego kształtu makaronu. Po prostu wykorzystaj taki, jaki masz. Gorąco polecamy nasz pyszny makaron zapiekany z kalafiorem w sosie i mamy nadzieję, że często zagości na Waszych stołach. Zapraszamy na przepis! Zapiekanka makaronowa z kalafiorem Składniki: makaron muszelki(...)odsącz z zalewy. W czasie gotowania makaronu i kalafiora rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na patelni rozpuść masło i dodaj mleko oraz bulion. Doprowadź do wrzenia i dodaj połowę startego sera. Zmniejsz moc palnika i cały czas mieszając, podgrzewaj, aż ser się dokładnie rozpuści. Do sosu serowego dodaj ugotowany makaron, kalafiora, tuńczyka oraz szpinak. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 172

Makaron z naleśników nadal robi w moim domu furorę. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji typowo kobiecej, czyli nieco dietetycznie w towarzystwie szpinaku i ryby (której jem zdecydowanie za mało!). Wyszło niezwykle efektownie i bardzo smacznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta(...)pieprzem. Wyłączamy gaz i  dodajemy jajko, mieszamy całość. Bierzemy po dwa naleśniki i zwijamy w rulonik (jak na zdjęciu), a następnie kroimy w plasterki. Na talerzu rozrzucamy „makaron”, nakładamy porcję szpinaku i kawałek ryby. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Świderki z sosem szpinakowo-serowym 145

więcej niż 30 minut :) W przepisie możecie zastąpić makaron świderki np. makaronem penne, a parmezan – żółtym serem. Składniki (na 4-5 porcji): ok. 400-450 g makaronu świderki 450 g szpinaku (użyłam mrożonego, w liściach) 100 ml śmietany 30% 2 serki topione (po 100 g każdy) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy/oleju ok. 2 łyżek startego parmezanu(...)sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i olej/oliwę. Wrzucamy szpinak. Często mieszamy, doprowadzając do jego rozmrożenia. Gdy szpinak odparuje dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. W międzyczasie do garnuszka wlewamy śmietankę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień do minimum i dodajemy pokrojone na mniejsze części topione serki

MyCookBook.pl
MAFALDINE CORTE - WSTĄŻKI ... 114

mięsa to nie obiad " SKŁADNIKI: mięso mielone jajko czerstwa bułka namoczona w mleku cebula pokrojona w drobną kostkę ząbek czosnku sól, pieprz ulubione przyprawy makaron wstążki czerwona cebula pokrojona w piórka świeży szpinak ząbek czosnku papryka pokrojona w paseczki oliwa  świeża kolendra i oregano A jak to zrobić: Mięso mielone przygotować tak jak tradycyjnie na kotlety, aby się dobrze(...)patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pokrojoną cebulę i paprykę chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe

Kuchnia w opałach
Makaron po florencku 77

Przepis na makaron z kurczakiem zawsze będzie w cenie. Nic dziwnego, to sposób na szybki do przygotowania, sycący i smaczny obiad. Dzisiaj zaproponuję przepis na makaron po florencku, z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i aksamitnego sosu serowego na bazie mozzarelli. Cały proces przygotowania zajmie nam tylko około 30 minut. Tak więc jest to idealna propozycja dania dla zabieganych :) Składniki(...)mieszając co chwilę, do momentu, aż sos będzie kremowy, a ser dobrze się rozpuści. Po około 3-4 minutach sos powinien zgęstnieć.  Dodać ugotowany wcześniej makaron i porwany na mniejsze kawałki szpinak. Na wierzch położyć łyżkę masła, przykryć całość pokrywką i gotować przez 4-5 minut, aż szpinak zmięknie.  Uwaga! Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt rzadki - można dodać

Świat Domowej Kuchni
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. II - Tivat 85

niż w typowej czarnogórskiej kawiarence Al Posto Giusto  to właśnie bastion kuchni włoskiej. Podobno wszystkie makarony robią sami... My wybraliśmy njoki z gorgonzolą i szpinakiem. Wyborne! Co jemy:   makarony, njoki, risotto, focaccia... Koszt: njoki z gorgonzolą i szpinakiem 11 € Tivat to jednak o wiele więcej niż luksusowe osiedle. Znajdziemy tu również prawdziwą, autentyczną Czarnogórę

Roślinożerni urlopowicze
Jajko sadzone na makaronie ze świeżym szpinakiem 107

Uwielbiam szpinak w każdej postaci. A jak do tego dochodzi jajko sadzone, z dobrze ściętym białkiem i rozpływającym się żółtkiem to do szczęścia nie potrzebuję już

bistro mama
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 198

Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod beszamelem to rodzaj zapiekanki, do której chętnie wracam. Zresztą… uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki: 15 rurek cannelloni 3

Oryginalny smak
Makaron pappardelle z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 222

kolejny pomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron pappardelle (typu szerokie wstążki) podsmażony ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami. Całość otulona śmietanowym sosem. Prosto i smacznie.  Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki) 150 g mrożonego szpinaku (w liściach) 300 g filetu z łososia 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki mleczka kokosowego (lub śmietany(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie, w woku rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać zamrożony szpinak. Dusić kilka minut pod przykryciem. Z łososia odkroić skórę. Mięso pokroić w większą kostkę. Łososia przyprawić solą oraz pieprzem. Miękki szpinak przesunąć na bok patelni

Ugotować

Proponowane wyszukiwania