makaron ze szpinakiem - 3629 przepisów (strona:89/242)

Makaron w sosie serowo-szpinakowym 164

Składniki: 500 g krótkiego makaronu (u mnie penne); Opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (450 g); 2 łyżki masła; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 150 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie biały cheddar); 1 i 1/2 szklanki mleka; 3 - 4 ząbki czosnku; Szczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie(...)startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Po dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Szybki makaron ze szpinakiem i gorgonzolą 152

obiad jednak zjeść trzeba. Ha! I jeszcze zostało do pudełka na cały dzień poza domem. Geniusz, prawda?  Zapraszam więc do mojej kuchni. Składniki: - 1/2 opakowania makaronu fusilli - 200 g opakowania mrożonego szpinaku - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 150 g gorgonzoli - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - łyżka masła Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie(...)Dodaję szpinak, przykrywam patelnię i czekam aż się rozmrozi.  Gdy szpinak będzie już rozmrożony zdejmuję pokrywkę i smażę aż cała woda odparuje. Następnie wlewam śmietankę, zagotowuję i dodaję rozdrobnioną gorgonzolę. Cały czas mieszając czekam aż się rozpuści. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowany makaron dodaję na patelnię i dokładnie łączę z sosem. Smacznego

Cook&Love
Lasagne ze szpinakiem i ricottą 95

świeżych płatów makaronu lasagne, suszone również świetnie się sprawdzą. !!! Naczynie do lasagne powinno być tak duże, by mieściły się w nim 3 płaty suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego. Składniki na 6-9 porcji: – 250g świeżego makaronu lasagne (lub ok. 20 płatów suszonych) – 2 puszki krojonych pomidorów – 600g ricotty – 450g świeżego szpinaku – 150g startej(...)suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego) i równomiernie rozprowadzamy. Jeżeli używamy suszonego makaronu: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po 3 sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Jeżeli używamy świeżego makaronu lub suchy został podgotowany: 3 płaty podgotowanego lub 2 płaty świeżego makaronu układamy

Be Fit Be Strong
Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym 188

sosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną(...)oraz czosnek przepuszczony przez praskę.  Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić, dodać do sosu i wymieszać. Na koniec posypać serem i ponownie wymieszać.  Częścią sera można posypać wierzch

Kuchenne aromaty
Spinat, spinach, szpinak. 209

mieć niespodziewanych gości, których trzeba czymś uraczyć. Dlatego ja zawsze mam w zanadrzu mrożonki. Do dzisiejszego dania, co widzimy na zdjęciu, potrzebujemy niewiele składników; kilka kostek szpinaku cebula śmietana 18% serek kozi makaron  sól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też(...)sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem

Olikowa kuchnia
Sałatka krabowa (surimi) z makaronem i selerem naciowym 132

łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy małej cytryny szczypta soli Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne aby go nie rozgotować. Ja miałam makaron w kształcie serduszek który ugotowałam z dodatkiem soku z buraków. Dzięki temu zyskał piękny kolor. Można też zabarwić makaron na żółto dodając kurkumę do gotowania. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka  kroić(...)plasterki i później na ćwiartki. Seler naciowy kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Szpinak poszatkować . Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki Składniki na sos dokładnie wymieszać. Na półmisku lub w większej salaterce układamy kolejno Szpinak Polać sosem Połowa makaronu Resztę warzyw uprzednio wymieszane lub warstwowo. Druga część makaronu Ponownie polać sosem. Paluszki krabowe. Smacznego :)  Fajnie też

Andzia Pichci
Japchae – koreański makaron z warzywami 119

zachowuje swój indywidualny smak, teksturę i wygląd. Do przygotowania tego dania używa się makaronu ze skrobi słodkich ziemniaków zwanego dangmyeon. PRZEPIS JAPCHAE Składniki: 400g makaronu koreańskiego ze słodkich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 5 grzybów np shiitake lub pieczarek 2 garście liści szpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 100ml sosu sojowego jasnego 30 ml oleju sezamowego(...)grzyby. Następnie po grzybach podsmażamy przez pół minuty paprykę. Przygotowujemy sos: olej sezamowy mieszamy z cukrem z cukrem i sosem sojowym. Potem czas na łączenie dania. Makaron odcedzony wrzucamy do warzyw, dodajemy szpinak i sos, mieszamy wszystko. Finalnie posypujemy sezamem. Artykuł Japchae – koreański makaron z warzywami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 120

Banalnie prosty i treściwy obiad, idealny dla fanów dań z makaronem. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i kremowym sosem śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok 350 gram makaronu, mogą być rurki lub świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml śmietany 12 lub 18% ser grana(...)ładnie się zeszkli dodajemy kurczaka, gdy kurczak się usmaży dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy ugotowany makaron łączymy z sosem, całość dokładnie mieszamy, podajemy ze startym serem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Frittata z warzywami i pełnoziarnistym makaronem 199

siebie po pracy. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli 1 cukinia 1 zielona papryka oliwa garść szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 200 g makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć do momentu, aż odparuje(...)miseczki. Następnie na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Całość smażyć mieszając, aż odpowiednio zmięknie (dojdzie jeszcze w jajku). Warzywa przełożyć do szpinaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i dobrze doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do głębokiej patelni wlać odrobinę oliwy, po czym

Passions hobbies life
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWYM 326

małego wcinała to danie i mówiła na nie zielony makaronik. przepis jest mojego autorstwa i powędrował już do wielu moich znajomych,nawet tych którzy nie lubią szpinaku po zjedzeniu tego makaronu przekonywali się do niego-szczerze polecam spróbować,tym bardziej ,ze robi się go w 30 min. SKŁADNIKI: ROZDROBNIONY MROŻONY SZPINAK ŚMIETANKA 30%(MAŁA-200G) KOSTKA ROSOŁOWA SEREK TOPIONY PIERŚ(...)KURCZAKA 3-4 ZĄBKI CZOSNKU 1-2 MĄKI MAKARON PENNE(RURY) PRZYGOTOWANIE: W GARNKU MIKSUJEMY ŚMIETANKĘ,SEREK TOPIONY I ROZPUSZCZONY W SZKLANCE WRZĄTKU ROSOŁEK,DAJEMY NA MAŁY OGIEŃ SZPINAK ROZMRAŻAMY,PODSMAŻAMY NA PATELNI A JAK ODPARUJE DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK,PRZESMAŻAMY JESZCZE CHWILĘ I TEŻ DAJEMY DO GARNKA  PIERŚ KROIMY NA KAWAŁKI,PODSMAŻAMY NA ODROBINIE OLEJU,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM

Swojskie jedzonko
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w sosie pomidorowym 189

połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 250g  makaronu muszle 600g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 130g sera fety 2 cebule 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 1 cebula(...)oleju. 3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu. 4. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą

Szalona Kuchnia Eweliny
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 208

makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie(...)małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Podstawowe ciasto makaronowe 154

tego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku.   400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy(...)wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody dodajemy tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Ciasto następnie rozwałkować i pokroić w kwadraty lub paski. Można wykorzystać też maszynkę do makaronu.   Moja lasagne przełożona jest szpinakiem blanszowanym na patelni, z czosnkiem i serem ricotta. Na koniec, gdy szpinak trochę ostygł wbiłam do niego jedno jajko i wymieszałam. Tak przygotowaną masą przełożyłam makaron

Kucharzyca
FETTUCCINE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM 223

genialne Fettuccine kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą . Danie niesamowicie szybkie, smaczne i sycące! Koniecznie spróbujcie – może jeszcze dziś? Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * makaron fettuccine – 300 g * filet z kurczaka – 200 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * czosnek – 3 ząbki * szalotka – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * sol, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa * masło min. 82% SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)posiekaną szalotkę, odrobinę papryczki chili, czosnek – przesmażamy. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku. Dodajemy czubatą łyżkę masła, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Lunchbox #4 - bezglutenowy makaron z pomidorami i oliwkami 169

dzięki pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku     Sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy) 1/2 łyżeczki octu(...)jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu 2. Do odcedzonego i zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki.  3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści. 3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw

Powiedz dietom nie