czarny pieprz do smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu 400 g pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1 szklanka makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego świeżo starty parmezan do podania przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek(...)wino. Dodać bulion i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 10 minut. Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować makaron. Zupę doprawić octem solą i pieprzem. Podawać z makaronem , posypaną parmezanem. Smacznego
Stare GaryLasagne ze szpinakiem i jarmużem to połączenie mięsa mielonego, makaronu lasagne oraz zdrowych, zielonych warzyw. Pomysł skomponowania takiego obiadu przyszedł nam do głowy, gdy przeglądaliśmy sklepowe półki z zieleniną. Całość tworzy kilka kolorowych warstw, które zachęcają do zjedzenia tego sycącego dania. Tak przygotowana lasagne dostarcza nie tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych. Składniki(...)naczynia żaroodpornego rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego, położyć płaty lasagne, wylać sos beszamelowy, ułożyć ponownie makaron lasagne. Na nim wyłożyć połowę pomidorowo-mięsnego sosu, następnie szpinak, przykryć to lasagne, wylać sos beszamelowy, położyć makaron lasagne. Rozprowadzić resztę sosu pomidorowo-mięsnego i kolejno przykrywać jarmużem, lasagne, sosem beszamelowym, lasagne. Wylać resztę sosu beszamelowego i zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty
niecodziennikparytygodniu raczej brakuje czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. I właśnie dlatego chciałabym Wam zaproponować bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. A że łosoś i szpinak to moje ulubione połączenie makaron ten często gości w naszym domu. Jednym słowem mogłabym go jeść codziennie. A dziś postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam sera fety. I powiem(...)już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ feta i łosoś będą słone. Jak już szpinak będzie dobry dodajemy łososia pokrojonego w kawałki. Dusimy kilka minut, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Dusimy kilka minut i gotowe. Smacznego
Passion of CookingMakarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami. Składniki: na 4 porcje 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej, 30 g serka śmietankowego, 3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary, 10 pomidorów suszonych, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny(...)produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony produkują również bez jajeczny makaron a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny, oraz makarony kolorowe z dodatkiem szpinaku oraz pomidora
Moniki Smakołykiporcje) 2 garści świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan sól pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować al`dente. Szpinak opłukać, osuszyć, zmiksować z obranym ze skóry awokado, czosnkiem, 1 łyżką startego parmezanu i oliwą. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron
Kuchnia w opałachSzybki obiad? Brak pomysłu? Spaghetti zatem jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam, że obok makaronu na talerzu pojawi się kurczak w towarzystwie szpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem. Spróbujcie :) Składniki : garść makaronu 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy gyros 2 garści świeżego szpinaku baby czerwona cebula 400ml śmietany 18% 1 serek topiony (śmietankowy) pieprz(...)przyprawą. Smażymy z każdej strony i dodajemy cebulkę. Po 2 minutach dodajemy również szpinak i dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy posypany parmezanem. Smacznego
ChilliJemyCześć ! Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula(...)puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, przyprawą włoską i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos się zredukuje – dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. Następnie dodaj ser grana padano i makaron, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na talerze, posyp dodatkowo grana padano. Smacznego
Moja pasja smakubędą przypominały z wyglądu kawę mieloną, potem zmienią się w krem. Dopraw połową łyżeczką soli, łyżką miodu. Zajadaj Makaron ryżowy z tofu Składniki: Opakowanie tofu Opakowanie makaronu ryżowego (cienkie lub grube nitki) 1 duża marchewka 1 pęczek rzodkiewek Duża garść szpinaku Szczypiorek i nasiona sezamu do posypania Olej do smażenia Marynata do tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku(...)Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy. Krok 3 Umyj warzywa. Obierz marchew, pokrój w nitki, rzodkiewki w zapałkę. Razem ze szpinakiem dodaj do makaronu. Wymieszaj. Krok 4 Wyjmij tofu z marynaty. Wsyp do szerokiej misy mąkę ziemniaczaną. Przełóż do niej tofu, dokładnie obtocz w mące. Wlej na patelnię tyle oleju, żeby przykrył
Niedzielny kucharzSkładniki: 500 g krótkiego makaronu (u mnie penne); Opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (450 g); 2 łyżki masła; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 150 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie biały cheddar); 1 i 1/2 szklanki mleka; 3 - 4 ząbki czosnku; Szczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie(...)startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Po dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni Miejskaobiad jednak zjeść trzeba. Ha! I jeszcze zostało do pudełka na cały dzień poza domem. Geniusz, prawda? Zapraszam więc do mojej kuchni. Składniki: - 1/2 opakowania makaronu fusilli - 200 g opakowania mrożonego szpinaku - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 150 g gorgonzoli - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - łyżka masła Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie(...)Dodaję szpinak, przykrywam patelnię i czekam aż się rozmrozi. Gdy szpinak będzie już rozmrożony zdejmuję pokrywkę i smażę aż cała woda odparuje. Następnie wlewam śmietankę, zagotowuję i dodaję rozdrobnioną gorgonzolę. Cały czas mieszając czekam aż się rozpuści. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowany makaron dodaję na patelnię i dokładnie łączę z sosem. Smacznego
Cook&Loveświeżych płatów makaronu lasagne, suszone również świetnie się sprawdzą. !!! Naczynie do lasagne powinno być tak duże, by mieściły się w nim 3 płaty suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego. Składniki na 6-9 porcji: – 250g świeżego makaronu lasagne (lub ok. 20 płatów suszonych) – 2 puszki krojonych pomidorów – 600g ricotty – 450g świeżego szpinaku – 150g startej(...)suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego) i równomiernie rozprowadzamy. Jeżeli używamy suszonego makaronu: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po 3 sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Jeżeli używamy świeżego makaronu lub suchy został podgotowany: 3 płaty podgotowanego lub 2 płaty świeżego makaronu układamy
Be Fit Be Strongsosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną(...)oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić, dodać do sosu i wymieszać. Na koniec posypać serem i ponownie wymieszać. Częścią sera można posypać wierzch
Kuchenne aromatymieć niespodziewanych gości, których trzeba czymś uraczyć. Dlatego ja zawsze mam w zanadrzu mrożonki. Do dzisiejszego dania, co widzimy na zdjęciu, potrzebujemy niewiele składników; kilka kostek szpinaku cebula śmietana 18% serek kozi makaron sól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też(...)sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem
Olikowa kuchniałyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy małej cytryny szczypta soli Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne aby go nie rozgotować. Ja miałam makaron w kształcie serduszek który ugotowałam z dodatkiem soku z buraków. Dzięki temu zyskał piękny kolor. Można też zabarwić makaron na żółto dodając kurkumę do gotowania. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka kroić(...)plasterki i później na ćwiartki. Seler naciowy kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Szpinak poszatkować . Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki Składniki na sos dokładnie wymieszać. Na półmisku lub w większej salaterce układamy kolejno Szpinak Polać sosem Połowa makaronu Resztę warzyw uprzednio wymieszane lub warstwowo. Druga część makaronu Ponownie polać sosem. Paluszki krabowe. Smacznego :) Fajnie też
Andzia Pichcizachowuje swój indywidualny smak, teksturę i wygląd. Do przygotowania tego dania używa się makaronu ze skrobi słodkich ziemniaków zwanego dangmyeon. PRZEPIS JAPCHAE Składniki: 400g makaronu koreańskiego ze słodkich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 5 grzybów np shiitake lub pieczarek 2 garście liści szpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 100ml sosu sojowego jasnego 30 ml oleju sezamowego(...)grzyby. Następnie po grzybach podsmażamy przez pół minuty paprykę. Przygotowujemy sos: olej sezamowy mieszamy z cukrem z cukrem i sosem sojowym. Potem czas na łączenie dania. Makaron odcedzony wrzucamy do warzyw, dodajemy szpinak i sos, mieszamy wszystko. Finalnie posypujemy sezamem. Artykuł Japchae – koreański makaron z warzywami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje