Zapiekanka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na pożywną kolację. 250 g makaronu świderki 500 g szpinaku mrożonego 200 g ulubionej wędliny 200 g serka wiejskiego 150 g żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1. Makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w grubszą kostkę. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Szpinak mieszamy z serkiem wiejskim, wędliną, makaronem i rozkłóconym jajkiem. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy
Krokusowy Dompieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie mieszamy Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody. Do każdej dodajemy 1/3 makaronu(...)delikatnie mieszamy, aby masa dotarła do każdego makaronu i dokładnie go pokryła. Tortownicę 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód dajemy pomidorowy makaron, na niego ten ze szpinakiem, a na samą górę białą warstwę z serem. Na wierzchu układamy plastry pomidora, zapiekamy około godziny w 170 stopniach. Po lekkim ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy szczypiorkiem
Dieta moja pasjaKolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię(...)pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki: 10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę
Z miłości do słodkościSZPINAKIEM I FETĄ. 4 porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki
W kuchni Karmel-itkipomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia(...)gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać i dodać do cebuli. Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem
Zgrabne GotowanieKolejny pomysł na bardzo szybki, prosty, a przy okazji zdrowy i smaczny obiad. Uwielbiam połączenie szpinaku i makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki(...)porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco 1/2 cukinii 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 200 g pieczarek (opcjonalnie) parmezan sól, pieprz, łyżeczka oregano Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz
Healthy food explorerWiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam wznowić zieloną koloroterapię. Tym razem padło na szpinak. I to szpinak ze spaghetti! A może spaghetti ze szpinakiem? Składniki -ok. 300g makaronu spaghetti (użyłam makaronu firmy Arrighi) -ok. 250g mrożonego szpinaku -ok. 250 g pieczarek -1 duża cebula -2 ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól(...)cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniasię. A zresztą, - efekty możecie zobaczyć na zdjęciach😄 Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaka i wypróbujecie ten przepis! Składniki: 1 większa lub 2 mniejsze porcje 90 g makaronu spaghetti* 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1/3 opakowania serka typu włoskiego** 2 ząbki szosnku łyżka masła łyżeczka oleju rzepakowego odrobina mleka/jogurtu odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano * u mnie bezglutenowy, kukurydziany ** może(...)wkruszamy biały serek, skrapiamy całość niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy oregano. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub jogurtu. Na koniec odstawiamy z ognia nasz sos. Makaron odcedzamy i podajemy ze szpinakiem. Podajemy np. z pomidorkami i świeżą rukolą. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliekostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje. 3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed podaniem dekorujemy pokruszonym serem feta i startym na tarce żółtym serem
Szefowa kuchnikażdym sklepie. No i co oczywiste jak można się domyśleć uwielbiam rzeczy z niczego. Szczególnie jeśli nie mam niczego praktycznie w lodówce. A makaron w szafce jest zawsze. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku 1/2 puszki pomidorów 1 łyżeczka masła 1/2 opakowania ugotowanego makaronu 2 łyżeczki sera parmezanu Przygotowanie: w garnku na łyżeczce masła podsmażamy szpinak dodajemy pomidory
Gotowanie z pasjątrochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki startego parmezanu 1 jajko 1 mozzarella 2 łyżki suszonego oregano Makaron cannelloni (10 rurek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak gotujemy przez około 5 minut, odstawiamy na moment do wystygnięcia. Do passaty dodajemy 50 ml wody i oregano, doprawiamy ząbkiem czosnku i gotujemy przez 5 minut(...)szpinaku dodajemy tarty parmezan, jajko i ser ricotta, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, posypujemy połową rozkruszonej mozzarelli. Następnie układamy nadziany szpinakiem z serem makaron. Całość polewamy sosem i posypujemy rozkruszoną mozzarellą. Całość zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach
Delusional TrineDzisiaj przepis na bardzo smaczny makaron z kurczakiem, szpinakiem suszonymi pomidorami i kimchi. Danie łatwo się przygotowuje, jest lekko pikantne, pożywne i smaczne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : makaron szpinakowy 250 g 500 g piersi z kurczaka + dowolna przyprawa olej do podsmażenia 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 8-10 suszonych pomidorów(...)zalewy olejowej 1 puszka kimchi 160 g sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski i dodajemy podsmażonego kurczaka, szpinak, czosnek pokrojone suszone pomidory i kimchi. Doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy aż składniki sie połączą. Sałatke podajemy od razu lub schłodzoną
Kulinarne Fantazje Mariolimrożonego ,rozdrobnionego szpinaku. Produkty mrożone nie są złe, bo zawartość zbierana jest zawsze w momencie ich największego wysypu i sezonu. To danie jest dość szybkie. Składniki makaron o dowolnym kształcie paczka mrożonego szpinaku(...)świeży będzie smaczniejszy opcjonalnie ser pleśniowy ząbek czosnku sól u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Zagotuj wodę, wrzuć makaron, ugotuj al dente. Szpinak trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku. Ja przelewam go dodatkowo wodą i odciskam. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, podsmaż czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.Wrzuć szpinak, smaż z odrobiną
Z Kuchni Do KuchniChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!