zawsze z bazylią, ale z kolendrą, ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką! Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika ! Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym ! Ale ZAWSZE lubię do makaronu :) Pesto: 1 pęczek świeżej natki pietruszki kilka listków bazylii
kolorowotorcikowoSKŁADNIKI: Mix sałat z botwinką i szpinakiem 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sowie własnym w kawałkach makaron razowy kokardki Lubella żółte i czerwone pomidory koktajlowe
ClauditteMissCookingmakaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno
More food, love and dreamsminestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową(...)oregano, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę pieprzu) 2-3 garście szpinaku baby opcjonalnie 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać
Pociąg Do Kuchniinnym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo-zielonej skórce. Składniki (na 2 porcje) : 2 garści makaronu typu penne (u mnie kolorowy) 2-3 toy choy (można zastąpić kawałkiem kapusty pekińskiej lub liśćmi szpinaku) 150 g dyni (u mnie soczysta Muscat de Provence; masa po obraniu ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku 100 ml gorącej wody(...)Dynię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i rozdrobnić nożem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnić natkę pietruszki. Nastawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje, osolić i wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek 1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli
Kitchens Alphabettrakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą się również jako nadzienie do makaronów i pierogów. Te knedle zaliczają się do dań dietetycznych . Dlaczego? Bo to właściwie sama ricotta ze znikomą ilością mąki . Więc mam rację prawda(...)kuchni . Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Przyznam, że dla mnie ten przepis to nowość i chętnie go z wami powtórzę. Talerze zostały – dosłownie – wylizane! Artykuł Knedle ze szpinaku i ricotty pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanietego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża
Zasmakuj KuchniSmak pesto poznałam niedawno :).Jest szybkie w wykonaniu i można je użyć nie tylko do makaronu,sałatki ale także do smarowania pieczywa.Pesto w zupełności zastępuje masło na kanapce. Zapraszam po przepis SKŁADNIKI 2 krzaczki-pęczki świeżej bazylii garść szpinaku 120g płatków migdałowych 180-200ml oliwy z oliwek ząbek czosnku sól WYKONANIE Liście bazylii i szpinaku umieszczamy w blenderze.Dodajemy oliwę
Mała w garnku mieszasmaku, a nie być tylko walorów estetycznych. Oryginalny proces barwienia jest wbrew pozorom prosty, a nawet zdrowy. Najbardziej popularne kolory makaronów, które możemy znaleźć w naszych sklepach to: zielony - uzyskujemy go, dodając barwnik na bazie pietruszki, bazylii lub szpinaku (bez problemu w sezonie znajdziemy świeże przyprawy). czarny - to efekt działania atramentu z kałamarnicy (kałamarnica wypuszcza płyn gdy się(...)pełnego przemiału żółty uzyskiwany z dodania szafranu szary robiony jest z mąki gryczanej Mam nadzieję, że ta informacja przekona chociaż kilkoro z Was do eksperymentowania i spróbowania zrobienia kolorowego makaronu w domu... Składniki
w mojej kuchniDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam szparagi w każdym wydaniu, a wiosenne quinotto z nimi, dużą ilością koperku, szczypiorku, młodym szpinakiem i pysznym owczym serem to po prostu poezja. W dodatku z Vegetą Natur jest ono bardzo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba dodatkowo gotować bulionu, wystarczy doprawić przyprawą warzywną. Idealne danie inspirowane naturą na wiosenny obiad. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 1 pęczek białych(...)sól Wykonanie: Szparagi obieramy, zdrewniałe końcówki odcinamy, resztę kroimy na plasterki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Koperek siekamy, szpinak obieramy z ogonów, a ser ścieramy na tarce na małych, lub średnich oczkach. Quinoę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (jak makaron) i odcedzamy na gęstym sicie. wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy masło, przyprawiamy Vegetą (około 2 łyżeczki
Quinoa Raz!Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora zblanszować. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę
Kuchnia w opałachwłaśnie, jeden ze sposobów, jak je wykorzystać. Trochę makaronu, odrobina sera feta, bądź sera twarogowego wędzonego lub parmezanu i danie gotowe. Ja dodałam jeszcze karmelizowane brukselki i to jest sztos totalny! Polecam jest przepyszne! PRZEPIS NA MAKARON Z DOMOWYM PESTO I KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ SKŁADNIKI: - 2 porcje ulubionego makaronu - 4 łyżki PESTO - 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony(...)oprósz solą morską. Ugotowany makaron odcedź i przełóż do garnka, w którym go gotowałaś. Dodaj pesto, wymieszaj. Makaron nakładaj na talerze, pokrusz ser na wierzch i dodaj brukselkę. Gotowe! Jest pyszne! POLECAM RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY: 1. Szybka, prosta i obłędna w smaku ziemniaczana zapiekanka francuska 2. Risotto z szafranem i parmezanem 3. Ravioli ze szpinakiem i serkiem kozim
SMYKWKUCHNI