Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na obiad. Świetnym dodatkiem do tego dania będzie makaron razowy w formie szerokich wstążek. Jeśli lubicie sery pleśniowe o łagodnym smaku, to koniecznie wypróbujcie nasz poniż The post Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki(...)rondla. Następnie dodaj 2 łyżki pasty curry i rozprowadź w płynie. Zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj garść szpinaku. Kiedy zmięknie dodaj do curry krewetki. Posyp siekaną kolendrą, dopraw do smaku sokiem z limonki. Podawaj z ryżem brązowym, jaśminowym lub makaronem ryżowym. Artykuł Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami w 15 minut pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzupami: pomidorową wystarczy zmiksować. Szpinakowa wymaga o tyle więcej pracy, że do kalafiora i brokuła trzeba dodać szpinak i mielone migdały. I zmiksować. Pozostałe trzy dania też są mega proste. W czasie kiedy w piekarniku pękły się warzywa ugotowaliśmy: makaron, makaron ryżowy, komosę i soczewicę. Z całej czwórki najwiecej czasu na ugotowanie potrzebuje soczewica – kwadrans (użyliśmy pełnej soczewicy, łupana(...)cebule 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kalarepka 2 marchewki Rzodkiewka pęczek Boczniaki 200 g Szpinak 300 g Pęczek bazylii Pęczek pietruszki 2 jabłka (najlepiej szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki
Niedzielny kucharzporcji: 1 litr bulionu warzywnego 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli(...)bób- 15 min..). Po ok. 5 min. dodaj pozostałe warzywa, a liście takie jak szpinak czy rukola na ostatnie 2-3 min. gotowania (wystarczy, że zwiędną). Na koniec dodaj odcedzoną cieciorkę lub białą fasolę (wystarczy, że ogrzeją się w zupie), ugotowany makaron oraz łyżkę pesto. Wymieszaj. Gotową zupę minestrone rozlej pomiędzy talerze. Na każdej porcji ułóż po 1 czubatej
Chilli Czosnek i OliwaLASAGNE ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Ser gouda (tłusty) – 50 g (3.33 x Plasterek) Szpinak (świeży) – 150 g (6 x Garść) Jaja kurze (całe) – 56 g (1 x Sztuka) Ser ricotta (z pełnego mleka) – 140 g (7 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pomidory(...)pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje. 3. W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane jajka z ricottą, posiekanym drobno szpinakiem, bazylią i solą. 4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najlepiej jeśli zostanie dopasowane do rozmiaru makaronu. 5. Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż 1 z 4 części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę
Powiedz dietom nieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosisię w ustach bakłażanowy gulasz caponata i kremowe risotto . Jednak wiadomo, że nie ma kuchni włoskiej bez makaronu, a jednym z najpopularniejszych jest lasagne . Ten makaron w kształcie prostokątnych płatów jest podstawą dania o tej samej nazwie. Lasagne bolognese , czyli płaty makaronu przekładane sosem bolońskim to nie jest danie ekspresowe. Samo gotowanie sosu to minimum 3 godziny. Ale smak zdecydowanie(...)asagne (pol. lazanii) kluczem są warstwy. Ich ilość zależy tylko od tego, jak wysokie mamy naczynie do zapiekania 😉 Nie ma tu ograniczeń. Płaty makaronu przekłada się sosem, np. bolognese , z soczewicą, dynią lub szpinakiem oraz beszamelem. Często dodaje się też różne sery dla urozmaicenia smaku, jak ricottę (niektórzy całkowicie zastępują nią sos beszamelowy), parmezan, grana padano. Na wierzch układa się
Na-talerzu.plZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis! SAŁATKA TĘCZOWA – PRZEPIS Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 150 g makaronu ryżowego (wstążki) pęczek rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 ogórek świeży 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona 4 jajka 2 garści świeżego szpinaku 250 g paluszków krabowych pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paluszki krabowe i rzodkiewkę
Przepiski.plSzybkie i pyszne mięsko w sosie, które można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kluskami śląskimi. Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka (u mnie złocista) 100g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku pieprz 200g śmietany 18% 50g serka topionego olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka dowolnie pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka
Kuchnia domowa AniNADZIENIE : 250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu 100 g ricotty 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju opakowanie makaronu muszelek(...)puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz. Nadziewamy
Kulinarne Fantazje MarioliKolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia
Ale Prostelubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :) Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy(...)rudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera
Delicious Titbits