makaron z - 4500 przepisów (strona:144/300)

Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 224

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana!Składniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty

Smakowity Blog Kulinarny
Makaronowa patelnia 51400

świetny pomysł na szybki obiad. Połączenie składników przywołuje na myśl letnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo!Składniki:1/2 opakowania makaronu penne3 pomidory6 plasterków szynki1 mała cebula sól, pieprz1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g)kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażeniaWykonanie:Pomidory naciąć na krzyż z jednej strony i zalać

Pasja Smaku
PAPPARDELLE Z CEBULĄ, BOCZKIEM I SEREM 321

Jeśli wpadniecie  po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.Prosto, szybko i smacznie :) Składniki:200g makaronu pappardelle2 cebule200g chudego boczkułyżka oliwy z oliweksolpieprzstarty parmezanWykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować.Na rozgrzanej oliwie  podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony(...)boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem

Walijskie Pichcenie
321. 144

Sami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3Przypominam sobie tamte chwile

More food, love and dreams
Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach 195

Składniki:puszka konserwowej ciecierzycypuszka krojonych pomidorów150 g makaronu mini penne rigate1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwekkilka plastrów ulubionego serasól do smakuPrzygotowanie:Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki odcedzoną ciecierzycę i suszone oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu 680

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plSałatka stanowi pyszne połączenie makaronu w kształcie ryżu i konserwowych warzyw: takich jak papryka, ogórki, kukurydza, czerwona fasola i suszone pomidory. Jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Robi się ją bardzo szybko. Polecam Post Sałatka z makaronem w kształcie ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 182

Składniki:makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynkicebulaząbek czosnkusłodka i ostra papryka w proszkusól, świeżo zmielony pieprzbazylia, oreganook. 20 g  startego parmezanu (dla miłośników)oliwa z oliwek do podsmażenia cebulkiłyżka kwaśnej śmietanykoperekWykonanie:Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie(...)zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy.Smacznego

Walijskie Pichcenie
B... Brokułowa! 220

przygotowaniu! Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta(...)warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy.  Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna

Kitchens Alphabet
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 350

kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez 20 minut, zbieramy szumowiny, jakie pojawią się na powierzchni wody. Po tym czasie wyjmujemy mięso, zmniejszamy płomień(...)uznacie, że jest niewystarczająco słona. Nie używamy soli. Gotujemy kolejne 15 minut. Pod sam koniec dodajemy kurczaka oraz mleko kokosowe. Podajemy z wcześniej przygotowanym według instrukcji zawartej na opakowaniu makaronem soba, przyozdobioną liśćmi kolendry oraz papryczką chilli. Każdy może dodatkowo doprawić zupę, na swoim talerzu, sokiem z limonki oraz sosem sojowym, jeśli uzna że jest zbyt mało intensywna. Smacznego

Taste Of My Day
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 206

sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka, 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów.  SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra i słodka estragon pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji

peanutbuttermonster
Łosoś wędzony jedzie do pracy 390

sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę i studzę. Z łososia sałatkowego

Mechanik w kuchni
Grzybowa mini lasagne. 153

muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 224

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy(...)smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri. Sos - w garnuszku

Kulinarny karnet Christophera
Cannelloni w dwóch smakach 217

listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 251

instrukcją na opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego  (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól(...)pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy

Tajskie smaki