plasterki sera żółtego 1 ugotowane skrzydełko z indyka (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka bulionu lub rosołu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku
Spektrum Smakuszczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oleju (użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę
Czerwień i błękitZdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulekWykonanie:Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju.Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu.Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz(...)oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My DaySurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są
Słodka Stronagarść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku(...)tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie i miękkie. Smacznego
Co na wege obiad?trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Składniki: 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości 150 g makaronu spaghetti 1 mała czerwona cebula 2 łyżki kaparów 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa(...)nich gniazda nasienne i bardzo delikatnie obrać ze skórki (nie musi to być zrobione idealnie). Przenieść do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości. Dodać kapary, pomidory i zioła. Smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Dodać ocet, cukier i sól do smaku. Wymieszać. Dodać ugotowany makaron i parmezan. Wymieszać dokładnie. Wnętrza
zadanie-gotowanieSkładniki dla 2 osób: 2 pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2 opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki oraz usunąć twarde gniazda nasienne. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a pomidory
Blondynka Gotujepastą paprykową 150 g startej parzonej mozzarelli 150 g sera koziego ( roladka ) 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 50 ml oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na pół ( w poprzek ). Wszystkie składniki przekładamy
R'n'G KitchenWitajcie. To danie podpatrzyłam w jednej z samoobsługowych restauracji. Bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przyrządzić je dla domowników. I wyszło super! Składniki: makaron rurki 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku sól, pieprz 5-6 suszonych pomidorów 100-150 ml śmietanki 30% 1 serek topiony śmietankowy (trójkącik) Sposób przygotowania: 1. Czosnek obrać, zmiażdżyć, podsmażyć na oleju, dorzucić szpinak(...)drobno pokrojone suszone pomidory. Dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 2. Do szpinaku dodać śmietankę i serek, podgrzać, aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Anisałatka idealnie sprawdzi się na ich przyjęcie. Wystarczy 30 min w czasie kotowania makaronu i jego odcedzania. Składniki 250 g makaronu gwiazdki (nic się nie stanie, jak dodacie inny) 150 g pieczarek 3 jajka 5 pomidorów suszonych 20 g zielonego pieprzu marynowanego 100 g sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy kilka łyżek remulady duńskiej 1 pęczek szczypiorku sól(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy. Pieczarki kroimy w kostkę, sparzamy i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy, kroimy w kostkę. Pieprz odsączamy z zalewy, siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Kukurydzę osączamy
R'n'G Kitchenbiałka niż w płatkach owsianych, ryżu czy kaszy perłowej, posiada także bardzo dużą ilość żelaza, niacyny i tiaminy. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. SKŁADNIKI : kasza kuskus rukola jajko (opcjonalnie) mieszanka orzechów suszone pomidory i oliwki w oliwie ziołowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Jest to bardzo szybka potrawa! ;) Kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Chwila i jest
wege i kropkałyżeczki mini kaparów (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy(...)suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz
Poezja smakudawne kobiety lekkich obyczajów, ja również cenię go za szybkość i prostotę - sos jest gotowy w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mam zazwyczaj w szafce kuchennej. Spaghetti alla puttanesca łączy w sobie najpopularniejsze włoskie produkty - pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli. To one nadają temu daniu słonego, wyrazistego smaku. Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla putanesca(...)świeżej bazylii 50 g parmezanu + więcej do podania ewentualnie sól do smaku ➤ Jeśli akurat nie masz w domu pomidorków koktajlowych, zamień je na suszone pomidory. Wystarczy dodać 6 sztuk pokrojonych w paski. Do makaronu możesz dodać też łyżkę kaparów odsączonych z zalewy. Przygotowanie spaghetti alla putanesca: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i wrzuć spaghetti. Gotuj
Chilli Czosnek i Oliwaosób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno(...)puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody. • Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce
To co kocham