zrumienienia. 5. Gotowe mini udka podawać w formie przekąski z różnego rodzaju sosami. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele :) #Master Tuńczyk
Szalona Kuchnia Ewelinyodsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest
Di gotujestopni. Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele
Di gotujeminut. Następnie wlać wywar drobiowy, mleczko kokosowe, sok i skórkę z limonek i pozostały sos rybny. Zagotować, dodać klopsy. Zmniejszy gaz i gotować 5 minut. Dodać fasolkę i gotować następne 3 minuty. Na konie dodać groszek w strączkach i gotować już tylko 2 minuty. Makaron ugotować jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i dodać do zupy, wymieszać. Udekorować zupę posiekaną kolendrą
Kuchnia PokoleńNiy ma wiynkszyj 1 inspiracji, jak bezuch 2 , kery 3 moł 4 prziś 5 . A jak jeszcze niy chce Wōm 6 sie ciś 7 do sklepu
Chop w kuchnirosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól
Niedzielny kucharzrosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól
Niedzielny kucharzogórków słodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej, ocet, sól i pieprz łączymy razem i będzie to sos do polania sałatki. -- Jak wszystkie produkty mamy przygotowane, to wykładamy warstwami lub nie do miski. Całość
chleba naszegokorzeń pietruszki • łyżka ziaren pieprzu • 2 płaskie łyżki soli • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein • 5 jajek ugotowanych na twardo • 2 cebule dymki ze szczypiorem • 20 g suchych grzybków moon • 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu • 20 ml sosu sojowego
AniaGotuje.plJeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym
slodkokwasnaplCoś idealnego na szybki obiad we włoskim stylu. Post Spaghetti z sosem śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
Pancookmnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki
Kuchnia z widokiem na ogródPolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na
kuchnia doskiDzisiaj przepis, który wygrał w plebiscycie na naszym fanpage slodkokwasna.pl na facebooku. Ponieważ cały tydzień zapowiada się tygodniem poświęconym makaronowi ryżowemu bun (dzisiaj nazwanemu po wspólnych
slodkokwasnaplMacie swój ulubiony przepis na to danie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu
Polska Zupaczasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje. Podawać z makaronem
Gotuj z Rumcajsemburaka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy
Plate of Joyminuty. 5. Pomidory blendujemy i przyprawiamy wędzoną papryką, ziołami, gałką, pieprzem oraz solą. Sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleNa początek to chciałbym wszystkich przeprosić za taką zawiłą i długą nazwę :) Ale Madzia stwierdziła, że: "to mój makaron i nazwa będzie taka jak wymyśliłam. O
Marder&Marder Manufacturezarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa – ok. 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona
Ostra na Słodkomają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składnikiok. 300 g makaronu tagliatelle250 g mrożonych krewetek Black Tiger1 szklanka
Pink Envelopełyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz Wykonanie: Makaron ugotować, odstawić do ostygnięcia. Sałatę umyć, awokado obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę rozdzielić palcami na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać do oliwy z oliwek. Całość zmiksować na jednolity sos. Wszystkie składniki wymieszać i całość posypać parmezanem. Przepis jest bardzo prosty a efekt wyśmienity
Kuchenne syntezyrzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy) (Można też zjeść z makaronem) Kaloryczność: 1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal Smacznego
Malowane smakiemprzyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka
Ostra na SłodkoZapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką...Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.A
Gospodyni MiejskaWrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony
Tajskie smakimakaronu, polewamy beszamelem i tak aż nam się wszystko skończy :) ostatnia warstwa to makaron pokryty beszamelem. Wierzch lasagne posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy całość (pod przykryciem) do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok. 40minut. Gotowe! Ps. Lasagne wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki majonezu i mieszamy
Emcia Pichciłyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Czerwona Porzeczkaostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić, ewentualnie(...)łyżeczkę octu winnego oraz sól i pierz. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanę (1-2 łyżki), ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos będzie przywierać do patelni, dodać trochę wody. Mi najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :)Zaczynamy(...)Składniki:ok 1 kg łososia200 gr pieczarek1 czerwona paprykawiązka szparagówszczypior2 łyżki oliwy z oliwekglazura:3 łyżki sosu sojowego3 łyżki octu winnego1 łyżka pasty curry1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone
Smaki Edytybardzo fajnej knajpce w Limie, gdzie serwowano potrawy bezglutenowe, wegańskie i raw. Generalnie idea jest taka, że w misce umieszcza się wszystkie składniki dania i podaje z sosem, zatem przeciętny Kowalski wrzucił by tam ziemniaki, schabowego i zasmażaną kapustę i polał to wszystko masłem ;) (taki suchar), ale chyba chodzi też o to, żeby było zdrowo. Więc najczęściej (choć(...)zawsze) są to surowe warzywa i dodatki. W zależności od wersji mogą to być kawałki kurczaka, krewetki, jakieś wegańskie falafle, albo soczewica, często też w zestawie znajdziemy ryż, makaron, albo właśnie quinoę. Miska, którą przygotowałam z pewnością da na długo uczucie sytości, surowe warzywa zawierają sporo błonnika i witamin, grzyby dostarczają minerałów, smaczliwka dobrych tłuszczy, a quinoa
Quinoa Raz!typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Szparagi , oczyszczamy , co polega na odcięciu mniej więcej 2 cm grubego końca , bez ” czapeczki” Najczęściej ,jest tam dość mocno zdrewniały , a jakość potrawy będzie zależeć od jakości ,właśnie szparagów W garnku do gotowania makaronu ( taki pionowy – wąski ) doprowadzacie wodę(...)czasie , szparagi osuszacie ręcznikiem papierowym i owijacie szynką parmeńską, pojedynczo lub po kilka . Moje były z własnej uprawy , nie przerośnięte , cieniutkie i delikatne ,więc plątałam po kilka Odkładacie . Sos : Masło rozpuszczamy w mikrofali , tak żeby nie doprowadzić do wrzenia . Zbieramy biały kożuch i farfocle , które się oddzieliły od masła ( to jest klarowanie masła ) . Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól
Ogrodnik w podróżyDzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi(...)piersi kurczaka. Następnie wlać 1 szklankę wody oraz śmietanę. Całość posypać odrobiną kurkumy. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach mięso powinno być gotowe. Ewentualnie zdjąć pokrywkę i zredukować ilość sosu. Całość posmakować i doprawić do smaku. Na sam koniec ze szparagów odłamać twarde końcówki. W małym garnuszku zagotować wodę. Posolić ją. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki
Ugotowaćjednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs
Kuchnia Bazyliipotrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie(...)też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym
Martyna Cookspotrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie(...)też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym
Martyna CooksCzy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ZROBIĆ KROK PO KROKU RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM? PODANE W SOSIE Z PALONEGO CYTRYNOWEGO MASŁA, Z JARMUŻEM, ZIOŁAMI I MIGDAŁAMI! JESTEM W KULINARNYM NIEBIE! KRÓTKA HISTORIA MIŁOSNA JAK POKOCHAŁAM GROSZEK ZIELONY! Groszek zielony u mnie w domu, był dodawany tylko do dwóch dań, do jarzynowej sałatki warzywnej, którą na pewno(...)oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę
SMYKWKUCHNI