będzie dobrze ugotowany, wylej go na sitko w celu odsączenia wody. Nie przepłukuj go wodą, tylko gorący dodaj do sosu – zaabsorbuje on znacznie większą ilość sosu i jego aromatu. Jak długo gotować makaron? W zależności od rodzaju makaronu, jakiego chcemy użyć do sporządzenia naszego dania, istnieją różne czasy jego gotowania. 3-5 minut – tyle czasu potrzebujemy w przypadku
PysiaGotuje.plMakarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki
Moniki SmakołykiTagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą to prosta, delikatna i sycąca potrawa na rodzinny obiad. Nie sądziłam, że dynia będzie pasować do tradycyjnego włoskiego makaronu do czasu aż spróbowałam przygotowanej potrawy. Z poniżej podanej ilości przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych. Składniki na: Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto,... Więcej The post Tagliatelle
Magiczny Garnekszklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem(...)doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka w koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem, drobno posiekaną papryczką bez pestek i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :) * Prażony
Tajskie smakistąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego(...)przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy wymieszane składniki sosu, dokładnie mieszamy i dzielimy na porcje. Smacznego Artykuł Makaron z wołowiną i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzez 5-7 minut warzywa. Dodajemy przyprawy, zalewamy pomidorami z puszki i dusimy przez kolejne 5 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba - ponownie doprawiamy do smaku. Gdy sos się zagotuje, można polać nim makaron i delektować się wegetariańskim szybkim obiadem
W poszukiwaniu inspiracjipapryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika) 2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki(...)minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku. 6. Na koniec dodać drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę i posypać sezamem. Całość wymieszać i wyłożyć
DefinicjaSmakubrokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - cebula - 2 sztuki - makaron pełnoziarnisty - 200 g - pomidory z puszki - 1 opakowanie - ser Mozzarella - 1 sztuka - świeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki(...)puszki lekko poddusić dodać suszone zioła, pieprz, sól oraz posiekaną bazylię. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć makron, a następnie zalać go sosem pomidorowym. Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami
Fit-aminaDelikatne pulpety z łososia to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki robi się bardzo prosto i szybko. W lekkim sosie pomidorowym smakują idealnie. Polecam podawać je z makaronem lub ryżem. - super obiad również dla małych dzieci - proste i pyszne pulpety rybne - szybki sos pomidorowy
AniaGotuje.plczerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili garść suchych glonów wakame kilka grzybów shitake 100 gram makaronu ryżowego 1 czerwona papryka kawałek cukinii przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka kiełki jarmużu do dekoracji oliwa z oliwek do smażenia Glony wakame i grzyby shitake namocz(...)wlej bulion. Gotuj składniki 10-12 minut. Dodaj namoczone glony i grzyby. Gotuj jeszcze 5 minut. Wlej mleko kokosowe i dopraw zupę sosem sojowym. Gotuj jeszcze kilka minut. Łososia pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dodaj makaron. Gotuj całość jeszcze minutę. Podawaj ciepłą zupę z odrobiną kiełków. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatrochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę bardziej dietetycznie :) Często też od razu w potrawce jest kasza lub makaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy, makaron, ziemniaki, ryż... Wedle własnych upodobań i aktualnej ochoty :) Składniki: filet
Kolorowy Przepisownikząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy. Post
Poezja smakujest tego rozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku(...)Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek dodajemy serek i makaron, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego
Moniki Smakołykimakaronu tagliatelle MALMA - pojedynczy filet z kurczaka - 250 g kurek - mała cebula - 3 ząbki czosnku - małe opakowanie śmietanki 30% - pęczek natki pietruszki - sól morska, pieprz do smaku - masło Makaron gotujemy al'dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Filet kroimy w dużą kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kawałki kurczaka(...)Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę sól, pieprz i redukujemy do powstania konsystencji sosu. Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i posiekaną natkę. Zostawiamy trochę do ozdoby. Trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy pozostałą natką i gotowe! Smacznego
Cook&LoveUgotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku
Na moim talerzuUgotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku
NA MOIM TALERZU