podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli
Co na wege obiad?wyobrażacie sobie kuchnię bez makaronu? Ja nie. Zupy, sałatki, sosy, zapiekanki... makaron jest jednym z podstawowych składników. Sięgam po niego również ze względu na możliwość wyczarowania szybkiego dania. Makaron, kilka składników i ... już obiad mamy gotowy. Dziś chciałabym Wam przybliżyć jednego z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce - Makarony Polskie S.A. Wychodząc naprzeciw nam (konsumentom) spółka(...)makaronów: Sorenti, Makarony Polskie, Solare oraz Makaron Staropolski i Abak. Dzięki uprzejmości firmy Makarony Polskie otrzymałam do testowania paczkę pełną wspaniałych produktów. Na blogu pojawią się pyszne inspiracje z każdym z nich. Już dziś zapraszam Was na "Danie fit! Razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym." Zapraszam na stronę firmy w celu zapoznania się z szczegółową ofertą
Słodkie okruszkikilka minut. Danie, które nie tylko zachwyca oczami ale smakuje tak wybornie, że możecie być pewni, że zostaną wyczyszczone talerze do zera! Argetyńskie czerwone krewetki w sosie szampańskim z zielonym prawdziwym włoskim makaronem. Jak dal mnie to strzał w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, wytrawne i lekkie. Zachwyci największego konesera smaku. Uwielbiam takie połączenia świeżości i klimat śródziemnomorski. W imieniu(...)grzewczą. Makaron odcedź na sitku. Wyłóż na talerze, polej obficie sosem, wyeksponuj krewetki, udekoruj bazylią. Danie gotowe! Mi przygotowanie tej potrawy zajęło dokładnie tyle ile gotował się makaron. Więc krewetki w sosie szampańskim przygotowuje się na prawdę migiem. Mało tego w tak samo szybkim tempie znikają z talerzy! Hhehehe Życzę
SMYKWKUCHNIkogoś kto niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która ma z tym do czynienia nawet proste danie potrafi nie wyjść, makaron się rozgotować a sos zważyć. Chyba nawet stresowałam się jej opinią. Jedak powtarzam to zawsze i powtarzać będę. Proste dania zawsze się obronią kiedy są gotowane z serca, dla bliskich. Fajnie Marta(...)odrobiną soli. Nie przesadź z jej ilością bo łosoś sam w sobie już odda swój słony smak do sosu. Na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i podaj. Wierzch możesz posypać parmezanem i natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWracając z nad morza przy drodze kupiłam kurki i postanowiłam, że po powrocie zrobię z nich coś pysznego! Postawiłam na makaron z kurczakiem w sosie kurkowym a oto i przepis :) składniki: ok 200 g makaronu 2 filety z kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej(...)chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego
Cukier&PuderMakaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Czas : 15 minut Liczba porcji : 2 Kalafior jest ulubionym warzywem Sycylijczyków, szczególnie chętnie zjadanym latem, kiedy temperatura za oknem jest równie wysoka jak w samym środki Etny. W naszych szerokościach geograficznych przyjęło się(...)różyczki kalafiora. Przykryj i gotuj aż makaron będzie al dente (około 10 minut). Krok 4 Odcedź makaron i kalafiora. Zachowaj trochę wody, żeby w razie potrzeby rozrzedzić nią sos pomidorowy. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Dodaj posiekaną natkę i tarty ser. Wymieszaj. Podawaj z wyłożonym obok serem do posypania makaronu. Artykuł Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami
Niedzielny kucharzDziś na obiadek przegląd lodówki :D tzn. Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem w sosie śmietanowo- serowym SKŁADNIKI: 250g makaronu - typu Pappardelle 50 g wędzonego łososia 10-15 krewetek Tiger zielony groszek z puszki śmietana 12% serek topiony pół cebuli sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się(...)duże łyżki śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem. Pokroić łososia na mniejsze kawałki i dodać do sosu wraz z kilkoma kaparami. Gdy makaron już jest aldente odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać z suszoną pietruszką. Lubię czasem taki delikatny śmietanowy makaron
MarciochaKucharzyPrzygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać i podgrzać. Gotowe! Ważne: Spaghetti należy(...)podgrzać, a nie zagotować! Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Ugotować fasolkę 3. Podsmażyć boczek i cebulkę 4. Wymieszać składniki na sos 5. Dodać boczek i cebulkę 6. Makaron i fasolkę szparagową przełożyć na patelnie lub do garnka 7. Zalać całość sosem 8. Wymieszać, podgrzać i udekorować ziołami Pobierz wersję do druku: Pobierz Spaghetti carbonara z fasolką szparagową Artykuł
KuchniaWeDwoje.plWłoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz(...)dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi
Buniabaje w kuchniktóre znalazłam w lodówce. Do tego odrobina bazylii, ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne, aromatyczne danie gotowe 😊 Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉 Składniki: makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól(...)zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron
Walijskie PichcenieKrewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron w sosie cytrynowym, potrawa składająca się z kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka(...)zarazem. Pycha. Gorąco polecamy Wam również inny nieoczywisty duet: krewetki i bób. Przed tygodniem zrobiliśmy risotto z bobem i krewetkami, tym razem w charakterze bazy potrawy wystąpił makaron. Świetny jest sposób przygotowywania sosu, polegający na podgotowaniu krewetek w maślanym sosie, w którym później dochodzi też bób. Niecodzienny patent a pyszny. Dajcie znać jak wyglądają Wasze menu na tydzień
Niedzielny kucharzbakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 40 minut
Mama Gotujenowymi produktami łowickiej firmy Agros Nova.Dla konsumentów to ważne, że te sosy są pakowane w tradycyjne, estetyczne opakowania szklane. Sosy o nowych smakach na pewno znajdą swoich smakoszy, bo Arrabbiata, Basilico oraz Puttanesca podane z makaronem, rybą czy mięsem były znakomite. Mogłyśmy się o tym przekonać same degustując je z makaronami.Basilico z bazylią i Arrabbiata z papryczką chili oraz(...)smaku i aromacie włoskie klimaty. Miałyśmy również okazje same zrobić makarony.Warsztaty poprowadził włoski kucharz Giancarlo Russo, który pokazał nam jak apetycznie przyrządzić smaczne dania z użyciem tylko makaronów i sosów, właśnie firmy Łowicz. ....a to makaron, który sama "wyprodukowałam" :)Dowiedziałyśmy się też jak profesjonalnie robić zdjęcia potraw. Miałyśmy okazję robić zdjęcia przygotowanych przez nas dań pod okiem profesjonalistów
Proste Potrawy