przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy(...)myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy
Kolizje Smakówjajecznej masie. Czegoż chcieć więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś(...)całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika
Kolizje Smakówsię z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g boczku 100ml śmietany 4 żółtka 50g sera parmezan sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni. W misce mieszamy żółtka, śmietanę(...)patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog Kulinarnymięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory w puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy(...)koncentrat pomidorowy. 5. Dusimy do momentu, aż cukinia będzie półmiękka. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. 6. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ugotowany makaron. Dodajemy zawartość patelni. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. 7. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok. 30 minut. Hasta Lugeo
la cucharaziemniaki) ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej mała cebula 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany ok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, Kucharek Makaron ugotować(...)dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni
Praktyczna plłyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego
Niezły Młynekprzechodzę bez większych ceregieli do prezentowanej potrawy ;) Składniki (porcja): 5-8 pieczarek 1 mini cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm garść makaronu proteinowego świderki 200g sera twarogowego do smarowania 5% (kupiłam w Lidlu z serii Linessa) 3 plastry sera żółtego 5% dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki świeżo mielony pieprz, sól morska wg. smaku 1-2 natki(...)plastry, wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy, aż pieczarki zmiękną i większość wody wyparuje makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na patelnię dodajemy ser twarogowy, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku makaron odcedzamy i dodajemy do pieczarkowego sosu, mieszamy i smażymy kilka minut na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz ser żółty, mieszając smażymy około 5 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPolecam przepis na pyszną zapiekankę z makaronem i wędzonym łososiem. Idealna na bezmięsny obiad. Składniki: 250 g makaronu penne lub innego ulubionego por ok 300 g łososia wędzonego 150 g sera żółtego łyżka mąki pół szklanki śmietany(...)cytryny mały pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Łososia kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, koperek siekamy. Makaron, łososia i por przekładamy do miski. Mąkę mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem. Sos śmietanowy mieszamy z makaronem i pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarnepraskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem) Przepis na pizzoccheri W średnim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie(...)ziemniaki. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy kapustę, pieprz i szałwię. W czasie kiedy warzywa się duszą gotujemy makaron (tak by był al dente). Przed samym podaniem mieszamy makaron z warzywami i serem. Podajemy na ciepło. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneostra i słodka czerwona papryka w proszku kilka gałązek świeżej bazylii tłuszcz do podsmażenia. Dodatkowo : 500 g makaronu penne, lub innych rurek np. tricolor 25 dag żółtego sera do posypania wierzchu Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej posolonej wody i podgotować go przez 5 minut by był tylko w połowie ugotowany (będzie się jeszcze piekł). Odcedzić go i przelać zimną wodą(...)wyraźnie słony, to soli dodać ciut więcej). Całość postawić na małej mocy panika i co chwilę mieszając doprowadzić do zagotowania. Do masy dołożyć starty ser, połączyć by się rozpuścił. Sos serowy połączyć z makaronem, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec zapiekankę. Przygotować sos boloński. Marchew, cebulę i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w zgrabną kostkę. Na patelni
Poezja Smaków - blog kulinarnykurczakiem, pieczarkami i makaronem. Bardzo smaczna i niecodzienna, idealna na przekąskę, śniadanie lub kolację. Polecam SKŁADNIKI : 125 g makaronu kokardki, ugotowanego i ostudzonego 500 g piersi z kurczaka + dowolne przyprawy 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, startego 300 g pieczarek poszatkowanych 100 g pora, biała część 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu(...)nakładamy część makaronu, na to rozkładamy część kurczaka i pieczarek, polewamy sosem i ketchupem. Następnie kładziemy odcedzoną kukurydzę i por. Polewamy sosem i ketchupem. Na to rozkładamy pozostały makaron, tarty ser, kurczaka i resztę składników. Polewamy obficie sosem i odrobiną ketchupu, posypujemy serem i gotowe. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany 18% 100g sera cheddar 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować(...)Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy natką i serem
Szefowa kuchnitypowo kobiecych kolorach. A jeśli danie jest dodatkowo mega smaczne – to już wtedy ląduję w 7 niebie! Dziś mam dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem pesto z buraczków, serem camembert, orzeszkami pinii, czosnkiem i świeżymi kiełkami. Pesto buraczane było totalną improwizacją, ale smak jego przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – na stałe zagości w mojej kuchni! Idealne(...)blendera, dodajemy czosnek, orzeszki pini, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie miksujemy. Mieszamy z ugotowanym, ciepłym makaronem i przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem pleśniowym, startym parmezanem i kiełkami. Smacznego
Ostra na SłodkoMakaron i ulubiony ser na jednym talerzu, to jest to co lubię. Ser oczywiście z przerostem niebieskiej pleśni a do tego ulubiona, niedawno odkryta trybula i obiad gotowy, polecam serdecznie. Danie robi się błyskawicznie a to ważne jak zgłodniali wracamy do domu po pracy. Karbowane wstążki z sosem z sera pleśniowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie