makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:54/561)

Makaron Foglie d’ulivo ze szpinakiem, z kurczakiem i serkiem pleśniowym 264

zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odcedziłam, przykryłam, żeby   zabezpieczyć przed wystudzeniem. Mięso po umyciu pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam czosnek i chwilę go podsmażyłam. Trzeba uważać, żeby się(...)kawałki ser pleśniowy. Przyprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem.   Po chwili zdjęłam patelnię z ognia. Bardzo szybko przygotowuje się tę potrawę. Na talerze wyłożyłam gorący makaron a następnie gorącą, prosto z patelni mieszankę mięsno-warzywną. Na wierzchu rozłożyłam wiórki serka, który topił się pod wpływem ciepła uwalniając pyszny ziołowy smak, aromat... Podoba się Wam moja propozycja? Podpowiem

Kuchnia u Krysi
OMLET BROKUŁOWY 155

SKŁADNIKI :  100 g ugotowanego makaronu nitki 4 jajka  1/2 szklanki mleka 1/2 części brokuła, ugotowanego na parze 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych oliwki, kiełki do dekoracji śmietana do polania(...)PRZYGOTOWANIE :   Jajka mieszamy z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuł rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na patelni , na oleju podpiekamy makaron z brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Po chwili wlewamy roztrzepane jajka, zmniejszamy gaz i smażymy omlet około 5 minut, jeżeli nam się uda to go przewracamy na drugą stronę lub przekładamy z patelnią do piekarnika na 3-4 minuty. Omlet

Kulinarne Fantazje Marioli
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 255

Makaron Vermicelli to makaron sojowy w formie cieniutkich nitek. Żeby go przygotować, na patelni rozgrzewamy olej - ma być naprawdę bardzo porządnie rozgrzany. Wrzucamy pocięty makaron. Niemal natychmiast powinien spuchnąć. Dociskamy drewnianą łyżką do patelni te nitki, które nie napuchły. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia

Tajskie smaki
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 273

Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego(...)wodę na makaron. Po dodaniu makaronu gotowałem go przez czas wskazany na jego opakowaniu, nie do jego całkowitego rozgotowania, ale aby był al dente.  Po dodaniu makaronu do wody na patelnię dodałem płaską łyżkę miodu, który podgrzewałem na dość dużym ogniu. Kiedy miód zaczął się pienić dodałem na patelnię pomidorki koktajlowe. Całość podgrzewałem przez 2-3 minuty, starając się

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 255

posiekać. Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodać do miski z makaronem i wymieszać. Następnie na patelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy  z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni. Usmażone

Gospodyni Miejska
Warzywa z krewetkami w chińskm stylu 165

Smacznego. To dnie można przygotować w woku lub na dużej patelni. Podać z ciemnym makaronem. Cebulki i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą

Kuchnia Pokoleń
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 191

minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie smażymy na niej kurczaka. Przekładamy go na papierowy ręcznik, a następnie dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem.  Jeśli wolicie sałatkę całość

Czary - gary w kuchni
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 176

łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki obtaczamy(...)smażymy. Po chwili dodajemy klopsiki i całość podsmażamy ok.5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.Śmietankę miksujemy z żółtkami do połączenia się składników i wlewamy na patelnię.Dodajemy ugotowany al dente makaron i gotujemy aż sos zgęstnieje.Przed podaniem można posypać pokrojonym szczypiorkiem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Makaron z wołowym mięsem mielonym 159

wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki wegety oraz 1/4 chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne

Klasyka Gotowania
Makaron z cukinii z jajkiem sadzonym, szybka i zdrowa kolacja 260

sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj rozgnieciony czosnek. Cukinię obierz obieraczką tworząc cienkie paseczki przypominające makaron tagliatelle. Wrzuć na patelnię i podsmaż aż lekko zmięknie i nabierze koloru. Nie zostawiaj jej za długo na patelni ponieważ zrobi się papka. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową Wyłóż

wysmienity
Makaron ze szpinakiem - dietetyczny! 389

wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego dodajemy kilka(...)mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie, a z mrożonego odparuje woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Gotujemy makaron i wrzucamy na patelnie - danie gotowe. Smacznego

Miksturownik
Makaron penne z wędzoną makrelą 144

ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę(...)zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Makaron ze szparagami a’la carbonara 203

sera Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy boczek, smażymy przez kilka minut aż się stopi i zarumieni. Dorzucamy starty(...)Smażymy kilka minut. W między czasie wbijamy do miski jajka oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym 243

smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. W tym czasie nacinamy pomidory, zanurzamy je na chwilę najpierw w gorącej, a później w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skórki. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. 4. Na patelni na oleju smażymy cebulkę, a gdy się(...)czosnek, tuńczyka odciśniętego z zalewy oraz pomidory i smażymy przez kilka minut. 5. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i śmietanką (opcjonalnie). 6. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, mieszamy z sosem i … gotowe! :) Smacznego

W kuchni Katie