Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis(...)sitka na garnek.Na sitko wykladam ciasto i przecieram do garnka z gotujaca sie woda.Gdy kluseczki wyplyna,gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.Wyciagamy lyzka cedzakowa i wykladamy na polmisek.Na patelni rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku. Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic rowniz odrebne danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso(...)wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu
Codzienna kuchnia niecodziennazbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj(...)nożykiem - więc którą szkołę wybierzecie Wy zależy to od Was samych(:) Kolejno je odsączamy i kroimy na bardzo drobno. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy równie na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym to szklimy cebulę, dodajemy pokrojone kurki i dusimy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Symfonia SmakówBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti z cukinii z klopsikami – szybkie i pyszne danie z warzywnym makaronem. Powyższe składniki wystarczą na 2 porcje. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px(...)zioła prowansalskie, pieprz i sól. Nabierać po łyżce mięsa i uturlać w rękach małe klopsiki (mi wyszło 14 małych klopsików), a następnie otoczyć je dokładnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę z oliwek i podsmażyć klopsiki z obu stron do zarumienienia. W międzyczasie zblendować na sos: pomidory z puszki, cebulę, czosnek, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz, sól
Kulinarne PrzebojeOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande(...)jest bardzo płynne, przeważnie dodaję 0,5l wody. na samym końcu dolewam płynny olej kokosowy, mieszam i odstawiam masę na co najmniej 30 minut, najlepiej na 1h. Na rozgrzaną patelnię dodaję małą ilość oleju kokosowego, wlewam łyżkę wazową ciasta naleśnikowego (równo rozlewam poruszając patelnią, by masa rozlała się na całej powierzchni) i smażę do ścięcia się górnej warstwy naleśnika, dopiero
Smaczne ZdroweKilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to dla mnie
Walijskie PichcenieMówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany(...)zastąpić mieloną papryką dla nielubiących pikantnych potraw) 2 puszki pomidorów sól do smaku Przygotowanie gnudi z sosem pomidorowo-maślanym: Zacznij od rozmrożenia szpinaku. Wyjmij go z opakowania, połóż na patelni na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie podgrzewaj go mieszająć, aż wyparuje z niego cała woda. Zależy nam na tym, aby szpinak nie rozwodnił niepotrzebnie ciasta
Chilli Czosnek i Oliwapowtórzyć. Nie żebym nie miała co robić :) Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu, a takie zdrowe gotowce są idealnym rozwiązaniem dla mnie. Wystarczy np. ugotować makaron i wymieszać z zawartością któregoś słoiczka, posypać parmezanem i mamy pyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej „męską(...)średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać – warto go wtedy przykryć taką osłoną z sitkiem na patelnię zapobiegającą pryskaniu) , lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Gorący ketchup przekładać do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przecierać gwint słoika i dobrze dokręcać (ważne
Moja DelicjaKuchnia włoska to coś co my Polacy kochamy. Lubimy smakować włoskich specjałów bo są proste w wykonaniu, pyszne i nie wymagają zbyt wielu składników. Zaraz po
SMYKWKUCHNIrazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło
Marder&Marder ManufactureCześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do
Moja pasja smakuMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już
Kuchnia Prezydentowej