makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:422/561)

Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 153

Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam

kuchnia doski
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 172

trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański  makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie(...)czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki lub lubczyku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Pieczarki faszerowane 224

pomidory z puszki. Ja użyłem takich z czosnkiem i cebulą – możecie dodać zwykłych, nie zapomnijcie jednak dodać wtedy nieco więcej cebuli oraz oczywiście czosnku. Gdy farsz podsmaża się na patelni, przygotowujemy pestki granatu, które następnie dodajemy do pozostałych składników. Podobnie robimy z kaparami i zielonym pieprzem z zalewy. Nie będę podawał tutaj sztywnych proporcji – jeśli nie przepadacie za kaparami, możecie(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego

MarcinChef
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 183

siadaliśmy przy stole, na którym na drewnianej desce, stał garnek z zupą pomidorową. Obok stał drugi garnek - z ziemniakami duszonymi. Przykryty bawełnianym ręcznikiem, żeby nie uciekało ciepło. A z patelni dochodziły do nas odgłosy skwierczenia jajek sadzonych. Najlepsze były te dobrze wysmażone z przypieczonym białkiem i porządnie ściętym żółtkiem. I ta cisza, kiedy każde z nas jadło w zapamiętaniu zupę(...)przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 1-2 cebule drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę

Kuchnia smaków
Kopytka z kurkami 136

Do przygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 375

miseczki/szejkera do sosów i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa(...)smak potrawy.  Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum

Gospodyni Miejska
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 286

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 171

cebuli. Dopiero wtedy gdy się zeszklą, wsypujemy ryż. Nigdy nie płuczemy ryżu do risotto! Ma mieć tak dużo swojej naturalnej skrobi jak to tylko możliwe. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak(...)przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu- ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem

Karo in the Kitchen
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 182

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na

Moja Galeria Smaku
Kalabria – przewodnik kulinarny 166

znaczenia. W Polsce Kalabria kojarzy się z wędlinami, potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu oraz oczywiście z pizzą i makaronem.   A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron A na serio. Kalabryjczycy sobie nie szkodują. Jeśli tylko ogarniecie godziny posiłków (obiad koło 12:00 – 13:00, aperitivo po 18:00 i kolację(...)ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni (ale jej nie smażyć) albo zabrać ze sobą na plaże, wtedy sama się podgrzeje. Najlepsze wędliny są z tradycyjnej odmiany czarnej świni kalabryjskiej. Bergamotki Bergamotki to cytrusy, które uprawia się głównie

Ugotowane pozamiatane
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 132

Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.   Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec(...)sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu nie przeciąć) i wyłożyć na szparagi. Po wierzchu można posypać prażonymi na suchej patelni nasionami (u mnie mocno przyrumieniony słonecznik i sezam). 1 porcja to ok. 280 kcal , węglowodany: 34g, białko: 16g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 173

bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko(...)rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się apetycznie zarumienią. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzucamy garść szpinaku, a po minucie, gdy szpinak zmięknie, wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze minutkę. Kotlety przekładamy do sosu i gotowe

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana 316

Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy

Kuchnia Pełna Pasji
Lasania z warzywami i grzybami 114

Lasania , ale bez mięsa. Składniki 150 g obgotowanych mrożonych podgrzybków 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 2 żółtka 7 łyżek śmietany sól świeżo

R'n'G Kitchen
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 198

się nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann(...)tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plastry, a następnie w drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni, wrzuć czosnek z cebulą i duś je około 2 minuty. Następnie dodaj grzyby i tymianek i duś dalsze 7 minut lub do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Zdejmij

Roślinna - blog wegański
Naleśniki z sosem bolognese 115

Przepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)ubić i dokładnie połączyć z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Placki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. (Mam dobra patelnię, której nie muszę natłuszczać, ale swoją możecie posmarować odrobinką oleju.) W międzyczasie (lub wcześniej) przygotować sos.   Cebulę pokroić

Di gotuje
Gulasz wołowy 125

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami

kuchnia doski
Przetwór pomidorowy 3 w 1:) 120

pomidorowego! I już teraz mogę Wam powiedzieć, że ten mój "przetwór" wcieli się w więcej ról, niż tylko ta zwykłego sosu do makaronu: A zatem rola 1: sos do makaronu - niech będzie. Angaż nr. 2: rozcieńczony - jako danie główne, czyli zupa pomidorowa z ryżem , żeby sobie życie urozmaicić;) Rola pierwszoplanowa w kuchni hiszpańskiej : gazpacho - na zimno z kostkami lodu(...)łyżeczki Maggi 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżeczki natki pietruszki (nie dałam - dodam po otwarciu słoika) Pomidory dusimy na ogniu z papryką, tak, żeby się troszeczkę rozgotowały. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, wlewamy olej i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy.  Przesmażamy, aż cebula się zeszkli. 2 kostki bulionu dodajcie do pomidorów jak już się trochę rozgotują. Przesmażoną cebulę z przyprawami

Kuchnia smaków
Karmelizowana zupa kukurydziana z ciecierzycą, szczypiorkiem i fetą 117

Kiedy czuję się przejedzony różnymi mięsami, szybkimi potrawami na bazie makaronu sięgam po coś innego, po prostu eksperymentuję - tzn. staję w sklepie i rozglądam się po półkach za produktami, które mogą spasować do siebie. I tak na przykład dzisiaj użyłem swych oczu w sklepie - patrzę - kukurydza. Taką prosto z puszki mógłbym jeść na okrągło, uwielbiam jej słodycz. Do koszyka. Teraz(...)wystarczyło dodać dwa składniki... ... wyrazisty i trochę ostrawy szczypiorek oraz słoną fetę. Ale od początku . Jestem w kuchni z moimi głównymi składnikami - 2 puszki kukurydzy, 1 puszka cieciorki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i taką samą ilość oleju. Dorzucam kukurydzę i 1 średnią cebulę. Duszę całość pod przykryciem aż cebula zacznie brązowieć - postanowiłem zrobić jeszcze słodszą i bardziej intensywną

Right Behind The Kitchen
Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku. 173

szkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków(...)pokroić w piórka, marchewkę  w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki środek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć  cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso

Maślane ciasteczko
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 139

moje kupowanie "na wszelki wypadek" zakończyło się totalnym zawaleniem spiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce(...)wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, kabanosy w ukośne grube plasterki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę

Kuchenne zapiski Edyty