makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:398/561)

Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 275

masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika(...)Fajny pomysł, apetycznie wygląda.   ren-ya 2011/09/21 15:27:02 Od wakacji nad morzem, mój mąż zasmakował w rybach, ale serwuje je banalnie obsmażone na patelni... , a wiadomo, że monotonia na talerzu jest gorsza niż... No w każdym razie muszę mu podrzucić Twój przepis; jestem pewna, że wszyscy na tym skorzystamy;D A propos, przypomniał mi się taki dowcip

Zdrowa Kuchnia Sowy
Przepis na Aromatycznoł zołza do nudli (Aromatyczny sos do makaronu) 242

majeranku trocha natki pietruszki mōnka do zagynszczynia zōłzy Grziby umyjcie i wołrzcie 19 10 minut we jakim małym gorczku 20 – wody styknie tyla, żeby yno je przikrōło. Na patelnia wciepcie 21 pokrōnoł 22 wyndzōnka, a jak sie trocha wytopi, to dociepcie 23 tam miyso. Jak już miyso baje 24 leko 25 przibrōnołcōne 26 , to wlyjcie(...)przypieczone 27 wlejcie 28 której 29 później 30 wcześniej 31 wydała 32 rzadka 33 rozpuśćcie 34 doprawienie do smaku 35 górze Artykuł Arōmatycznoł zōłza do nudli (Aromatyczny sos do makaronu) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 130

szczypanki”, powstanie charakterystyczna falbanka. Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy(...)Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , “Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 185

szczypanki”, powstanie charakterystyczna falbanka. Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy(...)Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , „Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Musaka 135

jadłam i nie robiłam musaki, czyli dania na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. W skrócie można powiedzieć, że to taka lasagne w której makaron zastąpiono smażonym bakłażanem. Musaka z tego przepisu wyszła super i bardzo wszystkim smakowała. Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania musaki: 2 średniej wielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów(...)soli, osuszam papierowym ręcznikiem i obsmażam na niewielkiej ilości oleju (ilośc oleju nie powinna być zbyt duża ponieważ bakłażan chłonie go jak gąbka).  Na oddzielnej patelni podsmażam przyprawione solą, pieprzem i oregano mięso mielone. Pomidory z puszki miksuję z dodatkiem czosnku i dodaję do mięsa. Całość duszę przez około 5 minut

Gotuj Się Kto Może
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 157

Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy(...)kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego sera Parmezanu lub Grana Padano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę (można użyć tej ze słoika z suszonymi pomidorami). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 317

opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć(...)sito. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty

Gospodyni Miejska
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 205

SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI CZOSNKU OLIWA  ULUBIONE ZIOŁA  SÓL PIEPRZ(...)OSUSZAMY PAPIEREM I SMARUJEMY PĘDZELKIEM OLIWĄ WYMIESZANĄ Z ULUBIONYMI ZIOŁAMI I SOLĄ POMIDORY ROZPARZAMY W GARNKU DO MIĘKKOŚCI Z CEBULĄ ,CZOSNKIEM I SOLĄ,NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ PAPRYKĘ OBIERAMY ZE SKÓRKI I MIKSUJEMY Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM I PRZETARTYMI PRZEZ SITO POMIDORAMI,DOPRAWIAMY DO SMAKU DAJEMY DO SŁOICZKÓW I PASTERYZUJEMY 10-15 MIN I GOTOWE

Swojskie jedzonko
Pasta ze słonecznika i rukoli 226

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego! :) * słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką wersję lubi mój P., ja jednak wolę słonecznik nie prażony :) ** jeżeli masa będzie zbyt zbita, można dolać więcej oliwy, tylko małymi partiami

Kraina Miodem Płynąca
13 najlepszych pomysłów na dania z jajek 339

Jajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo

Moja smaczna kuchnia
Tortellini w sosie serowym 172

  Składniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek

Gotowanie moimi oczami
Zupa ze świeżych pomidorów 264

przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście listków bazylii 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 2 łyżki mąki sól Pomidory(...)selera i pietruszkę blendujemy w wywarze warzywnym. Gotowe pomidory przecieramy do wywaru warzywnego przez sito, tak by pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy listki bazylii i blendujemy krótko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy trochę się zarumieni dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy na patelnię dwie łyżki mąki i zasmażamy

Dieta bez mleka
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 207

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku(...)miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój w 1 cm kawałki.  Cebulę i trzy ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się

Roślinna - blog wegański
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1762

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji
FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI 142

FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach 4-5 tomatoes 2-3 garlic cloves 360 g sliced pork chop 200 g Greek yogurt red pepper, salt Patelnię, dość sporą, rozgrzej z łyżką oleju. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, jak Ci wygodnie i wrzuć na patelnię. Dodaj szpinak, jeśli był czas, żeby go rozmrozić

Martyna Cooks