makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:347/561)

Naleśniki wytrawne (bezglutenowe) 147

Zapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są

Kawa z mlekiem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 169

dość grube paski. Dobrze rozgrzać woka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego

Mama z miasta
Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 262

mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron.  Smacznego

Cook&Love
Pasta kanapkowa z pestek dynii 163

łyżka mleka/jogurtu Wykonanie: pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia   podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)   zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ 183

posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią kipieć... trzeba pilnować), gotuję na średnim palniku ok.15 minut, w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażam, na oleju i maśle klarowanym, drobno pokrojony boczek

Smaczne Zdrowe
Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze 196

mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku   200 ml cydru 300 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz  1 pęczek świeżej natki pietruszki  1 łyżka oliwy 80 g masła   1 cytrna Wykonanie:  Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane

Wino Francja Kuchnia
8 rzeczy, dzięki którym poczujesz się jak we Włoszech 192

Camilleriego, chociaż jedyną ofiarą jest skwierczące na patelni mięso. Otaczające nas przedmioty Śródziemnomorskie rośliny na balkonie czy w ogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę

Bon Ton Italia
Lazania - krok po kroku -lasagne 395

pracy, a efekty będą takie same. SKŁADNIKI opakowanie makaronu lasagne 600 g mięsa mielonego cebula papryczka chili pół szklanki wytrawnego wina 700 ml przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i mielone

zielonacukinka
Amarantusowy sos z tahini 169

będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Sezam to również źródło magnezu i białka jednak głównie wapnia i cynku. Załączajcie patelnię i do dzieła! Dla 1 osoby Czas przygotowania 30min

Kuchnia PROzdrowotna
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 334

akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę masła (1 łyżkę), dodajemy 3 łyżki bułki

Nerds Kitchen
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 274

tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania Przygotowanie: Obierz cebulę i pieczarki i włóż do pojemnika robota kuchennego. Rozdrobnij je naciskając kilka razy przycisk puls. Możesz je też drobno posiekać nożem, ale tak jest szybciej:) Na dużej, głębiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę z pieczarkami. Niech

Chilli Czosnek i Oliwa
CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU 156

meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka) 2 cebule do farszu + 1 cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów(...)smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala 149

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Wino marsala(...)jelita) i dokładnie myjemy. W przepisie wykorzystujemy ugotowane (gotowe) macki ośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki 0,5-1cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty

Kuchnia Bon Appetit
Cannelloni ze szpinakiem i kokosem 172

cannelloni (6 rurek) mleko kokosowe (200 ml, czyli 1/2 puszki) sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 1 duża lub 2 małe Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na patelni (lub kroimy i dusimy świeży). Wyciskamy do niego czosnek.  Oliwki kroimy i mieszamy ze szpinakiem. Przyprawiamy wszystko. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami schłodzonego mleka kokosowego.  Surowe rurki cannelloni napełniamy(...)siebie w naczyniu posmarowanym mlekiem kokosowym. Następnie na wierzch wylewamy resztę mleka kokosowego i rozprowadzamy po rurkach tak, żeby każda ich część była przykryta. Jest to ważne, bo nieprzykryty makaron będzie suchy

Weganka gotuje
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 180

oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas(...)rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić

Karo in the Kitchen
Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti 154

łyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym Przygotowanie : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte i osuszone(...)kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję sos: Sos z klopsikami możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję przecier pomidorowy , doprawiam solą , pieprzem, mieszam i doprowadzam do wrzenia

Uwaga Babcia Gotuje
pomidorowo - cukiniowy sos do makaronu 184

parmezan do posypania Spaghetti ok 200g przygotowanie cebulę pokroić w kostkę, seler obrać i pokroić na małe plasterki, cukinię pokroić w kostkę bez obierania, czosnek i papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę , chwilę poddusić . Dodać plasterki selera naciowego i dusić razem ok 5 minut . Dorzucić  cukinię , przesmażyć jeszcze 3 -4 minuty, wlać pomidory z sosem, posolić popieprzyć(...)jeszcze oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10  - 15 min dusiłam pod przykryciem, potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem Makaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do  rozrzedzenia  sosu jeśli mocno się zredukował  Najlepiej  makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać

Stare Gary
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 213

ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji.  Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę . Do ciasta możemy dodać ziół, bądź słodką lub ostrą paprykę. Z rozwałkowanego ciasta , przy pomocy noża do pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni do momentu(...)przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem, nachos, w tortilli lub w postaci quesadillas.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 137

Pierwszy noworoczny przepis jest dziecinnie łatwy. Świetnie nadaje się na szybki, a wręcz błyskawiczny obiad! Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa. Czerwone pesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić(...)sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe

PatiGotuje
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 155

łyżeczka natka pietruszki świeżej 2 łyżki Beszamel: mleko 350 ml.  mozzarella 1 kulka sól 1 szczypta pieprz 1 szczypta mąka 2 łyżki masło 3 płaskie łyżki Dodatkowo: makaron cannelloni ok. 200 gram Metoda: 1.  FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.  Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki(...)zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4.  Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo

Kuchnia Paulettes
Klasyczna lazania pomidorowa 146

smażenia  SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku POZOSTAŁE: 9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania 3 kulki mozzarelli [3x125g] 100g sera żółtego - starty na dużych oczkach tarki masło do wysmarowania naczynia Farsz mięsno-pomidorowy Cebulę obrać, posiekać w kostkę(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony uprzednio w drobniutką kostkę . Chwilę jeszcze smażyć, ale niezbyt długo, by czosnek się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone

Grunt to przepis!
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 139

sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz(...)sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć z każdej strony klopsiki. Przełożyć do garnka. Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać

Kuchnia Paulettes