pyszny Danie podałam z makaronem bezglutenowym, ale można ugotować do niego ryż lub ulubioną kaszę. SKŁADNIKI: 250 g fileta z kurczaka 2 garści groszku cukrowego Kilka różyczek brokuła Świeży lub suszony tymianek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Woda Sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: 1.Mięso myjemy i kroimy w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso
Marcepanowa kuchniagarnek lub głęboka patelnia by przyrządzić smaczne, zdrowe i kolorowe danie. Poniżej przygotowałam zestawienie kilkunastu pomysłów na tak zwane eintopfy czyli obiady z jednego gara Aby zobaczyć cały przepis na wybrane danie należy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam *** Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ *** *** Serowy garnek z klopsikami i makaronem PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz
Blog z Apetytemcebulę w wiórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami
Lamarida.plsezamowy i cukier. Odstawić. Na patelnię po tofu dodać czosnek i imbir pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażyć chwilę i dodać różyczki brokuła. Oprószyć solą, podlać wodą (około 1/4 szklanki) i przykryć pokrywką. Dusić około 3-5 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać tofu oraz sos. Podgrzewać całość delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem, makaronem lub bez dodatków. Posypać sezamem
zadanie-gotowaniekurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje
Cooking Monstermięso i odparowujemy zawartość patelni, powstały tłuszcz ( a zrobi się go sporo) zlewamy. Widelcem rozgniatamy środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak
Dieta moja pasjapieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Chili kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki, anchois w mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. 3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przez minutę czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy
Bez Cebulimożecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami. Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki masła Wywar zagotować. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię. Dodać masło, rozpuścić. Wsypać cebulkę
Ugotowaćklopsami :-) Najlepsze świeżutkie, prosto z patelni. Jednak zawsze smażę ich więcej, aby starczyło na dwa dni, a tego drugiego dnia robię sos grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego
Anielska Kuchnia Animakaronu ze szpinakiem. Omlet ze szpinakiem 2 jajka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku ( u mnie mrożony wcześniej ) sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych 1/4 mozzarelli 1 łyżeczka oleju kokosowego ( możesz użyć rzepakowego ) Jajka wbijam do miski i porządnie ubijam widelcem, doprawiam solą i pieprzem. Na patelni teflonowej
Kuchnia na wzgórzusłonecznika prażymy na rozgrzanej patelni ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Następnie wrzucamy wszystkie gotowe składniki do blendera wraz z oliwą i dokładnie miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. PS. Pesto jest bardzo smaczne i można dodawać go do makaronu lub smarować nim kanapki
The Sweet Damselwrzenia, od razu zestawiam patelnię, zawartość przelewam do blendera lub wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką
Kuchnia Prezydentowejdzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ 3 uda z kurczaka pół papryki czerwonej 1 duża marchew 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone
MamaOskarkaminut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę z groszkiem i mieszając dusić do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem
Tradycyjna Kuchniadodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno na całą zimę wystarczyć :) U mnie jest to częsty obiad, gdy nie chce mi się nic gotować. Gotuję tylko makaron (właściwie sam się gotuje
Kolorowy Przepisownikpesto 1 puszka pomidorów białe wino 1/2 szklanki 1/2 szklanki wody 6 ząbków czosnku świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory(...)połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy. Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna. Na koniec posypałam pietruszka
ClauditteMissCookingpatelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie(...)Bieluch) 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce. Na patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania
My Chcemy JeśćŚwietny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli kawałki piersi kurczaka z brokułami. Poniższe danie idealnie pasuje do ryżu jak i makaronu. Zasmakuje fanom mięsa drobiowego jak i brokuła. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować z piersi kurczaka to zachęcam wypróbować moje inne przepisy na wykorzystanie mięsa drobiowego ( klik ). Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka(...)drobno posiekać. Do garnka wlać wodę i ugotować brokuła (musi być al dente). Ugotowany brokuł przecedzić przez sito, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać pokrojone mięso. Całość ze sobą przesmażyć. Gdy mięso się zetnie wlać 1,5-2 szklanki wody
Ugotowaćpomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej(...)minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok. Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu. Przygotować sos czosnkowy: Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć. Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu. Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony
Moja Delicjaśmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili WYKONANIE KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia(...)pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy na tacce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średniej mocy palnika, ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz. SOS: Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Roztapiamy
cool and mintyJest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia(...)Gotujemy na małym ogniu, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Studzimy. Cebulę dymkę drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 5 minut. Zawartość patelni przenosimy do kaszy gryczanej i mieszamy. Następnie dodajemy jajka
Kuchnia MagdaLenyzupy możecie dowolnie dobierać wg własnych upodobań – ja lubię dość gęste. Pod spodem na talerzu są naleśniki pokrojone w paseczki, ale zupa dość dokładnie je przykryła. Taki naleśnikowy makaron stanowi do zupy świetny i niebanalny dodatek i polecam Wam właśnie takie rozwiązanie. Zupa: 3 puszki pomidorów krojonych kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)zalewą. Dodajemy umyte liście bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera. Stawiamy na palniku i gotujemy na średnim ogniu aż do zgęstnienia. Cebulę drobno siekamy. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Całość
Smaki Na Talerzukładziemy bezpośrednio na patelni. Obsmażamy ze wszystkich stron, delikatnie obracając pulpeciki. 2. Do pulpecików dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy oregano i bazylią, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu
My Culinary Artżeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam(...)domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej
Bananowe Polewyrazistym, niestandardowym, leciutko kwaśnym smaku, w towarzystwie kruchego mięska, to bardzo dobry pomysł na obiad. Dzisiaj gulasz w nowym wydaniu. Idealny kompan dla wszelkich kasz, makaronów, ziemniaków, czy pieczywa. Do znudzenia będę powtarzała, że najbardziej lubię te przepisy, które zawierają niewielką ilość składników, ale w pełni wykorzystują każdy z nich i niejako wyciągają i podbijają ich walory smakowe(...)kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu krótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni zalewamy około 500-700 ml wody i przelewamy wszystko
PichceniomaniaDelikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej(...)cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem
Kuchnia Prezydentowej