pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę. Tylko musi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć cebulkę na plastrach schabu. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wodę i dodać serek topiony i pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko(...)godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić na wolne gotowanie i gotować 2 godziny. Pycha polecam
Kuchnia Pokoleńpostaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj
Moja pasja smakuekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych . Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente. Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a na wierzchu ułóż klopsiki z kurczaka. Całość posyp
codojedzeniaantrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Patelnię grillową rozgrzać z masłem(...)patelnię posypać je solą. Smażyć- w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia- od około 5-8 minut na każdą ze stron. Mięso odłożyć na 4-5 minut na kratkę, aby odpoczęło, a potem cienko kroić w plastry. W międzyczasie mango pokroić w cienkie plastry i przygotować sos powstały z wymieszania wszystkich składników. W osolonej wodzie ugotować makaron, a dosłownie
Kraina Miodem Płynącapokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera(...)drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę
Corner With Recipesząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony, u Was może być jakikolwiek chcecie. Pamiętajcie, żeby do wody nie wlewać oleju, a po ugotowaniu nie przelewać go zimną wodą, a będzie idealnie(...)vegety ląduje na rozgrzanym oleju na patelni. Podsmażamy kilka minut. Następnie podlewamy wodą i dusimy, znów kilka minut, nie cała woda musi odparować, acz im będzie jej mniej, tym gęstszy będzie nasz sos. Teraz dodajemy pomidory i dusimy dalej, ok. 10 - 15 minut, aż zgęstnieje do porządku. Przyprawiamy do smaku. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu
Kulinarne zapędy Kokosazielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana(...)pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę, zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski
Wanilia i Kardamonsyropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1 łyżeczki cukru. Gotujemy bez pokrywki przez 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody. Czekamy 4 -5 minut. Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szparagi dobrze odsącz z wody, mają
SMYKWKUCHNIsmaku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Następnie natrzeć pieprzem i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Posypać wędzoną papryką i dusić przez 15 minut, stale mieszając. Zalać całość śmietanką, posolić do smaku, lekko odparować i podawać z makaronem
Tradycyjna Kuchniazalewie oliwnej 3 łyżki utartego parmezanu wióry parmezanowe do posypania 3 łyżki pangrattato, tutaj przepis Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Filety z piersi kurczaka pokrój na kawałki. Oprósz przyprawami i usmaż na oliwie. Przełóż na talerz. Wrzuć na patelnię drobno pokrojony czosnek. Dodaj pokrojone suszone pomidory i smaż przez minutę. Dodaj szpinak i smaż
codojedzeniabyć elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej i wysokiej patelni (u mnie wok) roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki. Doprawiamy je solą i smażymy około
PatiGotujełyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy. Wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie
Pyry na Gazśrednim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem
Moja pasja smakudrobiu. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć 4 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać na patelnię. Dodać posiekaną pietruszkę oraz połowę ilości posiekanej zielonej części cebulki. Całość dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe sparzyć, a następnie przekroić na połówki. Układać je na polanym sosem makaronie. Całość posypać jeszcze pozostałą częścią posiekanej zielonej części cebulki
Karola gotujeziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i papryką. Mięso podsmażamy na patelni razem z posiekanym porem. Ser ścieramy na tarce, słoneczniki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy
e-PrzepisyKulinarne