posiekaną pietruszkę. Na tej samej patelni prażymy pokrojone orzechy brazylijskie przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy je z patelni i łączymy z bułką tartą. Na odrobinie masła i oliwy podsmażamy cebulę, czosnek i ciecierzycę (ok. 3-4 minut). Do warzyw dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość. Podajemy posypany bułką tartą, natką pietruszki i kawałkami sera
rabarbarowołyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy z oliwek -400 g makaronu spaghetti -natka pietruszki Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu umieścić w garnku. Czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czosnek. Dodać anchois, delikatnie rozgnieść je widelcem i przesmażyć z czosnkiem. Dodać pomidory, oliwki i kapary. Doprawić(...)śrendim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, Pietruszkę posiekać. 1-2 łyżki dodać do sosu i wymieszać, resztę pozostawić do podania. Połowę sosu dodać do makaronu. Podgrzać przez chwilę mieszając tak, aby cały makaron pokrył się sosem. Wyłożyć na 4 talerze polewając pozostałym sosem. Podawać posypany natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 531,6 kcal
Zielona Kuchniatagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut(...)przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba. Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Podajemy :) Smacznego
Smak mojego domususzonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy skórę i białe „oczka” i kroimy go w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej boczek przez kilka minut. Boczek doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano
PatiGotujeprzysmażona W międzyczasie kroje cebule w pół plastry Gdy kiełbasa będzie usmażona ściągam ją z patelni i smażę cebulę. Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem. Smacznego
Kuchnia Vikismażenia sos grzybowo-sojowy Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku sosem sojowo-grzybowym. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i dobrze osączyć. Wrzucić do usmażonego kurczaka z pieczarkami, wymieszać i podawać. Danie
Monia miesza i gotujePiątnica (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz(...)pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron
VioletoweKucharzeniełyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki drobno kroję. Cebulę Obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Przekładam cebulkę i pieczarki, smażę na rumiano. Dodaję przyprawy oraz drobno posiekaną natkę. Do garnka(...)dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz 2 łodygi selera naciowego następnie dodaję 3 ząbki czosnku można przecisnąć czosnek przez praskę. Gotuję ok 15 min a następnie dodaję makaron cienki nitki, gotuję jeszcze ok 4 minuty aż makaron będzie ugotowany tak jak lubimy. Podaję od razu można również dodać do porcji zupy łyżkę jogurtu naturalnego
Gotowanie Patkisłoika papryki konserwowej, 3/4 puszki kukurydzy , 1 puszka groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka płynnego miodu, sól, biały pieprz. Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem - a to dzięki zastosowaniu miodu i białego pieprzu. Spróbujcie - warto :) Kurczaka pokroić w dość drobną kosteczkę. Przełożyć do miski(...)miskę szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przełożyć na patelnię i podsmażyć przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę
Świat Domowej Kuchnidokładnie odsączamy z wody, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, po łyżce rybnego i octu ryżowego. Szczypior siekamy i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy. Krewetki podsmażamy na maśle (można dodać ząbki czosnku) ok minutę z każdej strony, zdejmujemy z patelni, studzimy i obieramy z ogonków. Awokado, ogórka i rzodkiew kroimy w paski. liście sałaty myjemy i osuszamy. Sezam prażymy na suchej(...)patelni. Gdy mamy tak przygotowane składniki możemy przystąpić do zwijania spring rollsów. Przygotowujemy gorącą wodę w dość dużej misce i ścierkę, na której będziemy zwijać rollsy. Arkusz papieru ryżowego moczymy w gorącej wodzie przez kilka sekund, aż zmięknie i stanie się plastyczny. Miękki papier układamy na ścierce, następnie kładziemy dwie krewetki, posypujemy sezamem, ukłądamy poski ogórka, rzodkwi, awokado, liść sałałaty
Cook&Loveblendujemy. Dodajemy pietruszkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min, przekładamy do sosu. Kurczaka podsmażamy na patelni i także wrzucamy do sosu, całość dusimy koło 5-10min i podajemy z makaronem pełnoziarnistym
Mamuśka wraca do formyłyżki oliwy Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! 2. Oliwki pokroić w plasterki, pomidor w duże kawałki / pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. 3. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, kapary i oliwki. Smażyć ok 2 min. 5. Następnie dodać pomidory
Atlas SmakówMakaron z sosem dyniowym Składniki na 4 porcje: 500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z pomidorami. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem, obsypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy zieleniną
Smak mojej kuchniwybierając komplet naczyń, powinniśmy wziąć pod uwagę to, jak liczną mamy rodzinę. Już na samym początku przyda się nam mała i duża patelnia z przykrywkami, mały garnek oraz większy, który pozwoli ugotować na przykład zupę lub makaron dla większej ilości osób. W wielu domach sprawdza się na przykład brytfanka https://naczynia.olkusz.pl/brytfanny , w której można gotować, dusić potrawy oraz piec
Passions hobbies lifecieniutkie plasterki (ja używam do tego obieraczki do warzyw) i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem na 1-2 minuty. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na chrupko. Teraz wystarczy nalać zupę do miseczek i udekorować warzywnym makaronem i skwarkami z boczku. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji