Spring rolls z warzywami i makaronem 225warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę(...)razie potrzeby, doprawić do smaku solą. Papier ryżowy zwilżyć wodą ( ja smaruję go pędzelkiem ). Na środku układać mały liść sałaty oraz porcję makaronu z warzywami. Gdy papier zmięknie zamknąć złożyć brzegi papieru ryżowego do środka, a następnie zwijać spring rolls, zaczynając od dołu. Tak przygotowane spring rollsy są gotowe do spożycia. Można podawać je z sosem sojowym
kolorowotorcikowo
Sajgonki 373Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu
Marta Gotuje
Makaron z krewetkami 248przyjemnie. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu chińskiego (tego grubszego) 10 krewetek (dużych, rozmrożonych) pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego wrzątek do zalania makaronu Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki solimy, pieprzymy. Smażymy około 3 minuty z każdej strony. Będą zmieniały kolor z brzydkiego szarego na piękny pomarańczowy. Zdejmujemy z patelni
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chińszczyzna 450chińsku" trzeba zaopatrzyć się w parę rzeczy. Po pierwsze wok, a po drugie przyprawy.Jest to inwestycja, którą nie każdy będzie chciał zrobić. Ale do rzeczy... Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie; Makaron zalewamy wrzątkiem
Anioły w kuchni
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 439marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 1 łyżkę oleju(...)posiekać w paski. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow mein 4,99 zł kurczak 3,50 zł chili ok. 0,55 zł marchewka
Obiad za dychę
Kokosowa zupa z pulpecikami rybnymi, makaronem chow mein i limonką! 220domu, aby móc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej. Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal ( u nas ciężko dostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki. Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma smakami: gorzkim, kwaśnym, ostrym, słonym(...)idealnie wyważone. To kuchnia dość prosta i szybka, chyba dlatego tak często gości u mnie na talerzu. PRZEPIS NA ZUPĘ KOKOSOWĄ Z RYBNYMI PULPECIKAMI SKŁADNIKI: - opakowanie makarony chow mein (zamiennie ryżowy) - 3 ząbki czosnku - 2 -3 plastry imbiru - kolendra natka - limonka - chili świeże - kilka boczniaków - kawałek wolowiny - 3/4 puszki mleczka kokosowego - 1/3 fenkułu - 1 mała pietruszka - olej łyżka
SMYKWKUCHNI
Chińskie wegetariańskie danie 161Wegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być ryżowy ) 100 g grzybów shitake 200 g kiełków soi ( moga byc inne ) sól 150 ml bulionu drobiowego ( u mnie ekologiczny bezglutenowy ) Marynata : 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki keczupu 2 łyżeczki tabasco Przygotowanie
R'n'G Kitchen
Gulasz z boczku 226jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron soba z tofu 244choć czasem potrzebuje niezliczonej ilosci składników-przypraw, warto je sobie skompletować, bo nic nie zastąpi zapachu oleju sezamowego połączonego z octem ryżowym i sosem sojowym.Goraco polecam, w przepisie nie ma soli poza tą do ugotowania makaronu, pozostałą słoność daje właśnie sos sojowy. Przepis jest inspiracją dania Nigelli Lawson . Składniki: 250g makaronu gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych(...)sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić płatkami chili. Tofu
Gosia gotuje
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 209danie to niekiedy marzenie. Przy okazji odkryłam, że zrobienie domowego bezglutenowego makaronu (robiłam pierwszy raz) jest banalnie proste, a jest on o niebo lepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis. Składniki: 2/3 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko(...)gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, żeby nie przypalić dania. Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem. Ciasto na makaron dzielimy na 2 części, podsypujemy mąką ryżową i wałkujemy na około 1 mm grubości. Następnie kroimy w rąby. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (dość krótko, w zależności od grubości
Quinoa Raz!
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 253drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem(...)dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami
Viola cooks with passion
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 206drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem(...)dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami
Viola cooks with passion
Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z dużą dawką pietruszki 225czyta;p W związku z tym przechodzę bez większych ceregieli do prezentowanej potrawy ;) Składniki (porcja): 5-8 pieczarek 1 mini cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm garść makaronu proteinowego świderki 200g sera twarogowego do smarowania 5% (kupiłam w Lidlu z serii Linessa) 3 plastry sera żółtego 5% dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki świeżo mielony pieprz, sól
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sajgonki 282szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie(...)minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy
Mania Gotowania