Moje tegoroczne odkrycie kulinarne to... bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie
Kulinarne przygody Gatityrobimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki
Szefowa kuchniwrzucamy do garnka pomidory z puszki i kurczaka. Całość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami lub ryżem czy nawet makaronem. Przepyszne
upichcicplasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem
Walijskie Pichceniepaczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka(...)warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy. Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna
Kitchens Alphabetpojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy(...)przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente
Mania GotowaniaKolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy(...)produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam się jak smakuje prawdziwy koncentrat pomidorowy. Pyszny, słodki mimo, że jest bez cukru. Zapraszam na zapiekankę - samo zdrowie! Zapiekanka: 500g mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio 2 puszki pomidorów krojonych 400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy
Szefowa kuchniTak , to najlepsza pomidorowa! Smak dzieciństwa … klasyka … Z przepisu Babci , robiona zawsze w poniedziałek na niedzielnym rosole. Sycąca , aromatyczna ,o wyrazistym smaku … podawana
Ostra na Słodkooliwa, to bez znaczenia ;) Gdy cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz nadchodzi czas na pomidory - oczywiście w sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu(...)odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności od upodobań może być słodka lub ostra :) Gotujemy dosłownie przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. W kwestii podania szkoły są dwie - uprzedzając wszelkie krytyczne komentarze, sama jestem zwolenniczką tej drugiej, nakazującej dokładne wymieszanie makaronu z sosem, jednakże ta pierwsza ładniej wygląda, dlatego tym razem ją zastosowałam :) Całość posypujemy startym
Kulinarne zapędy KokosaMam dzisiaj dla Was wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie. Makaron
Dzieje kuchennej Wiewióryduże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki mąki 25 dag makaronu świderki Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią ). Mięso polać łyżką oleju
Buniabaje w kuchniłyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Grzyby moon zalewamy wrzącą
Lubczyk i Waniliapotraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć
Kuchnia Beaty