oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę(...)zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą miłością zapałam do groszku, w momencie kiedy odkryłam połączenie kilku prostych składników, które tworzą idealną harmonię
SMYKWKUCHNIOwoce morza odkryłam stosunkowo niedawno, jednak była to miłość od pierwszego wejrzenia, a w dodatku miłość odwzajemniona. Wciąż się ich uczę i poznaję nowe rodzaje, smakuję
Taste Of My Dayżyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym jeść ją na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na przegryzkę między posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała, ale naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw. Czasami weganie(...)inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki
Be Fit Be Strongbyć taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ 3 uda z kurczaka
MamaOskarkaByły już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny
Ostra na Słodkospore pole do popisu, jeśli macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona
MyCookBook.plPrzedstawiam moją propozycję na pyszne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe, które przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą cebulą, wyrazista kiełbasą i chrupiącymi orzechami zestawiony
Pyry na GazŚmiało moge powiedzieć, że to jeden z najlepszych makaronów, króre udało mi się przygotować :) Dla wszystkich smakoszy makaronu i szpinaku to idealna opcja na obiad. Danie szybkie i mega smaczne :) Składniki: *150g makaronu jajecznego *200g szpinaku *2 ząbki czosnku *1 łyżka oliwy z oliwek *1 jajko *pestki dyni *sól, pieprz *jogurt naturalny Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente 2.Między
FITBUuKKolorowa, sycąca zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :) Składniki na dwie porcje: 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla) 150 g obranej dyni 4 łyżki startego żółtego sera 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 plastry owczego sera 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasjąpracy jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu
bistro mamatalerz! :) Zatem połączyłam oba fakty - zalegająca w lodówce natka selera, nadmiar zielonych listków na krzaczkach, dodałam nieco innych składników i wyczarowałam przepyszne, zielone pesto, idealne do makaronu - i mamy letni obiad! Czego potrzebujemy? - garstka natki selera - garstka natki pietruszki - zielone listki pomidora - 3 łyżki słonecznika - 2 ząbki czosnku - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól do smaku - szczypta chili
two broke sistersMakaron w sosie pietruszkowym. Obiad w 10 minut. Szybko, tanio i smacznie! Natka pietruszki jest bardzo zdrowa, zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok. Składniki na 2 porcje: z przepisu Olga Smile
Moja Galeria SmakuKrewetki, ośmiorniczki, mule, kalmary,...wszelakie rodzaje, rozmiary i odmiany owoców morza to rarytas dla każdego ich amatora niezależnie od pory dnia, tygodnia, miesiąca, a tym bardziej
Taste Of My DayMakaron, to jedna z ulubionych potraw dzieciństwa dla wielu z nas. Dzisiaj przedstawiam wersję z kurczakiem i warzywami. Składniki: makaron pojedyncza pierś z kurczaka ok 8
Taste Of My DayPo wczorajszym pesto z karczochów tak się rozkochałam w karczochach, że dzisiaj ugotowałam sos z karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Sos jest idealny w
codojedzenia