upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej 720 75 g maki pszennej razowej 600 g letniej wody 1.5 łyżki soli 120 g zarien uprażonego słonecznika lub innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu
Kulinarne przygody Gatitytyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera(...)pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina 1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę
Kulinarne przygody GatityPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg mrożonych brykietów szpinakowych 25-30 dag fety 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie(...)ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię
Kulinarne przygody Gatityplasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę
Kulinarne przygody Gatityszklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może byc twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli
Kulinarne przygody Gatityjabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki
Kulinarne przygody Gatityrazem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 3 laski rabarbaru 4 łyżki wiórków kokosowych cukier puder
Kulinarne przygody Gatitywyszła mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli Wykonanie: Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki
Kulinarne przygody Gatityżytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody
Kulinarne przygody Gatityblogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z drożdży, 1 łyżeczki cukru(...)szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy
Kulinarne przygody Gatityciasta wykorzystałam upieczoną dynię, ale jeśli nie macie pod ręką upieczonej dyni, to możecie użyć świeżej i ugotować ją na parze. Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Składniki: 200 g mąki żytniej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy(...)ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Formę do tary o średnicy 24 cm wykładamy zimnym ciastem i wstawiamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem
Kulinarne przygody Gatityciecia makaronu. Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam do niego wiejskich jaj z podwójnym żółtkiem, dlatego jest taki żółciutki :). Domowy makaron Składniki na 2 osoby: 100 g mąki typ 650 1 duże jajko szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy przez kilkanaście minut, ja pomagałam sobie mikserem z hakami. Następnie zawijamy w folię(...)użyteczna będzie maszynka, która potnie nam makaron w dosłownie chwilę. Jeśli nie mamy maszynki makaron kroimy ręcznie. Pokrojony makaron rozrzucamy na stolnicy lub blacie oprószonym mąką. Gotujemy w garnku z dużą ilością posolonej wody, przez około 4 minuty. insertCookd("86c453659d2b5eade711589ed2ca15ad"); insertCookd("86c453659d2b5eade711589ed2ca15ad
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Składniki: 1 szklanka mąki szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku(...)pomarańczowego 2 łyżki gęstego jogurtu 3/4 szklanki pieczonej dyni 4 suszone figi 2 suszone brzoskwinie cukier puder do posypania Wykonanie: W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy
Kulinarne przygody GatityChleb pięknie wyrósł w koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo
Kulinarne przygody Gatitymuffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady(...)Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki
Kulinarne przygody Gatity