lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:4/62)

Przepis na Pierniczki 243

mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję mąkę , cukier puder , kakao , wszystkie przyprawy , sodę i wszystko razem mieszam łyżką(...)mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam około 200 g cukru pudru , ponieważ lukier musi być dość gęsty aby można było nim łatwo pisać i żeby nie spływał z pierniczków . Dekorowanie : Do worka z cienką końcówką nakładam lukier i dekoruję zimne pierniczki różnymi wzorkami pisząc po nich lukrem ( jak udekorujemy pierniczki to kwestia gustu i zdolności artystycznych Ja za dużych

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka serowe z jabłkami 134

waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia  Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder sok z cytryny mleko Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w bardzo drobną kostkę. Posypujemy cukrem, cynamonem i skrapiamy cytryną. Mieszamy i odstawiamy(...)rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, mleka i soku z cytryny ( lukier robilam

My simple kitchen
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 221

włoskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) skórka starta z 1/2 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy (u mnie z mandarynki) opłatki do wypieków (opcjonalnie)- nie użyłam lukier: utarty z cukru pudru i soku z cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona(...)minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez opłatków przed zdjęciem ciastek z blachy należy poczekać minutę. Jeszcze ciepłe ciastka lukrujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wielkanocne ciasteczka 151

składniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na Lukier Królewski 160

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję(...)dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasteczka kakaowe lukrowane - choinki 177

różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają.  Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować(...)wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego ciastka na środku robimy kółko z lukru i nakładamy kolejne mniejsze. Delikatnie dociskamy. Ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Pierniczki kolorowe 233

W okresie przedświątecznym  w wielu kuchniach jest pachnąco i kolorowo. A to za sprawą takich malutkich aromatycznych ciasteczek. U mnie też oczywiście ich nie brakuje

Malinowa Kawiarenka
ŚWIĄTECZNE CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA 133

ciastek muszą się zarumienić. Czynność z rozwałkowaniem i wykrawaniem powtarzać do wyczerpania ciasta.  Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet około 1 miesiąca. Do dekoracji ciastek polecam lukier królewski  (przepis tutaj

Zrób to smacznie
Ciasteczka twarogowe z jabłuszkiem lub innymi owocami 147

powstały trójkąty. Na każdym położyć kawałek jabłka i zawijać do strony najszerszej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 i piec do momenty aż lekko się zarumienią. Jak ostygną ciastka polać lukrem i gotowe. Pycha. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 220

piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i soku z pomarańczy. Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Danisze po mojemu 167

brzegi jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na środku ułożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Z cukru pudru i syropu ukręcić gęsty lukier, udekorować ciastka. Smacznego! Ciasta jeszcze mi zostało, i teraz się zastanawiam, co by tu pysznego przygotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki lebkuchen 202

To już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli 

Kulinarne przygody Gatity
Szczęśliwego Nowego Roku! Przepis na kruche ciasteczka do lukrowania Kristiny Rado. 165

piernika, który przygotowałam na konkurs w tortownia.pl. Trzymajcie kciuki! Przepis na kruche ciasteczka Kristiny Rado:   Składniki: - 150 g cukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy(...)małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe.  * Mąki używamy tylko pod spód, gdyż później lukier nie będzie się kleił do ciastek. Poniżej mam dla Was trochę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy i Świąt Bożego Narodzenia we Florencji i Sienie. :)   Sylwester 2016/2017

DominikaDolci
Ciasteczka paluchy wiedźmy 691

wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na te niecodzienne ciasteczka znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła(...)końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała. Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem. Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie umieścić je na miejscu po uprzednim posmarowaniu lukrem

Di gotuje
Muffiny piernikowe 163

pierniczków. Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk)  200g mąki pszennej 70g cukru(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania