lukier do ciastek - 919 przepisów

Ciastka półksiężyce z lukrem 287

Ciasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem(...)stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy – jest upieczone. Po lekkim przestudzeniu, okrawamy brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin. Szklanką wykrawamy ciastka w formie półksiężyca. Po całkowitym ostudzeniu lukrujemy ciastka przy pomocy pędzla. Można je posypać siekanymi orzechami lub migdałami. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 175

Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków(...)mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia.   WAŻNE !!! Lukru płynnego szykujemy tylko tyle, ile jesteśmy w stanie od razu zużyć. Woda może zacząć się oddzielać od lukru i w tym momencie żadne zagęszczanie przez dodawanie cukru po prostu nie pomoże – lukier będzie pływał i nie zastygnie.   Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania

Karo in the Kitchen
Choinki z Ciastek Czekoladowych 246

lukru użyłam 300 g cukru pudru . Lukier powinien być na tyle gęsty aby można było nim pisać . Końcowe przygotowanie choinek z ciastek: Najpierw układam sobie choinki z ciastek bez lukru żeby dopasować do siebie(...)ciastka :) . Następnie na największe ciastko nakładam około 1 łyżeczki lukru na to kładę mniejsze ciastko , ponownie nakładam lukier i następne i tak do samej góry (górne najmniejsze ciastko można ustawić jako gwiazdkę lub tak jak pozostałe na płasko ) . Ciastka delikatnie do siebie dociskam , należy uważać ponieważ ciastka ślizgają się na lukrze . Gotową choinkę odstawiam do zastygnięcia lukru

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Ciastka Amerykanki 229

stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor. Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie lukru: Do miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas(...)miksując. Ilość cukru pudru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać ( ja użyłam około 220 g cukru pudru). Tak przygotowanym lukrem maluję spód ciastek i odkładam do zastygnięcia lukru. Ciastka Amerykanki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Całuski z wiśniami 151

piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy) Składniki: kostka chudego twarogu(...)rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzątku (lukier powinien być gęsty

My simple kitchen
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 491

marmolada  lukier Przygotowanie: z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką  w środku,posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w 180 stopniach ok10-12 min  następnie całe kółka posmarować marmoladą i na to przykleić kółko z dziurką,polać delikatnie lukrem. ------------------------------------------------------------ CIASTKA ORZECHOWE(...)ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz. rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastka Smacznego!! ------------------------------ Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam ...i zmykam wcinać..... Wesołych świąt

Swojskie jedzonko
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 149

cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka(...)Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego

Pełny talerz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 177

cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka(...)Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego

Pełny talerz
Zimowe mini torciki 153

lodówki na minimum 30 min, aby stwardniał. Gwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY:  60 g masła  400 g cukru pudru  200 - 220 g cukru pudru  50 g glukozy  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka żelatyny  4-5 łyżek(...)przy wałkowaniu - blat podsypujemy cukrem pudrem. Stosujemy go jak mąkę w wyrabianiu klasycznego ciasta. Gwiazdki zwilżamy mokrymi rękoma. Dzięki temu lukier się przyklei i skurczy dokładnie oblepiając ciastko. Lukier rozwałkowujemy jak najcieniej i pokrywamy po kolei gwiazdki dokładnie je oblepiając. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Po tym czasie, kiedy całość stanie się w miarę twarde

Kuchnia od dwojga
Słoneczka (Aspirynki) 194

moje wypieki .  Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową), wiórki kokosowe, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto(...)wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę  z nich smarujemy cienką warstwą lukru.  Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Upieczone

kulinarne odsłony pati
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 224

GOTOWANY NA HERBATNIKACH. / Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce)4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 kostka masła (200g)2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mlekaherbatniki lukier:1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły(...)ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam

W kuchni Karmel-itki
Ciastka na chrzest 185

około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton(...)ciastka odstawiamy do wyschnięcia na całą noc.     9. Z białej masy plastycznej wycinamy paseczki i przy pomocy wody lub kleju spożywczego przyklejamy je do ciastek. Z gęstego lukru robimy kropeczki na górze i na dole szatki (końcówka Wilton 2).     10. Z różowej masy plastycznej do tworzenia kwiatów lub figurek, przy pomocy formy silikonowej, zrobiłam

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 162

około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton(...)ciastka odstawiamy do wyschnięcia na całą noc.     9. Z białej masy plastycznej wycinamy paseczki i przy pomocy wody lub kleju spożywczego przyklejamy je do ciastek. Z gęstego lukru robimy kropeczki na górze i na dole szatki (końcówka Wilton 2).     10. Z różowej masy plastycznej do tworzenia kwiatów lub figurek, przy pomocy formy silikonowej, zrobiłam

Mała Cukierenka
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 178

łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak 1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Ciastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne  i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama(...)Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym  pojemniku

w mojej kuchni
z jabłuszkiem i śliwką 119

spodu. Dla odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :)  Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika...  Pieczemy w 180 st.C 30 min Upieczone bułeczki studzimy i dodajemy lukier :) Ciastka ze śliwka również pieczemy 30 min w 180 st.C Naprawdę polecam ! Bardzo smaczne drożdżówki

chleba naszego