np.tak jak ja ułożyć w koszu i dać komuś bliskiemu :-) SKŁADNIKI NA CIASTECZKA -0,5 kostki zimnego masła (100g) -1 łyżka cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku zamiast jednego mazurka karmelowego postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną dekorację. Udekorowałam je gniazdkami z karmelu i "pisankami" z lukru plastycznego. To kolejna moja propozycja do wykonania z dziećmi w domu (no może lepiej trzymać je z dala od gorącego karmelu, ale wycinać kółeczka(...)nadzieniem ciastka i lepić cukrowe jajeczka mogą:) Składniki (ok. 8-10 mazurków) Ciasto: 250 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2/3 kostki masła 2 żółtka Nadzienie karmelowe: 175 g cukru 120 ml śmietanki 30% 120 g masła szczypta soli Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny
Kulinarne Inspiracjemąki pszennej 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem wanilinowym) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g marmolady lub powideł Lukier: 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-1,5 szklanki cukru pudru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder(...)masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku (czy to ma jakąś nazwę? :)) Lukier przełożyć do niewielkiego woreczka, obciąć jeden z rogów i wyciskając cienki strumień ozdobić ciasteczka. Ciastka można wycinać w dowolne kształty
Trzeci talerzPyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastudzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam
Mango PapajaTo pączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam
Smaczna PyzaW tym roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj
bistro mamabiałego) 80 g oleju kokosowego 20 ml soku pomarańczowego Wszystkie składniki na krem zbenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na czas pieczenia/studzenia się ciastek. Dobrze wystudzone ciasteczka przełóż kremem. Możesz je udekorować lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i łyżeczki soku pomarańczowego. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Pomarańczowe markizy z pistacjowym kremem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmoich najmilszych i najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Piekła (i nadal je piecze) moja babcia na każde święta. I powiem Wam, że to nie na prezenty, ale właśnie na te ciastka cieszyłam się najbardziej na święta! Uwielbiam ich smak. Niby niepozorne maślane ciasteczka ale nie mają sobie równych :) Pieczone tylko na samym maśle. Piekła je zawsze również moja mama. Teraz(...)dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Po tym czasie je rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Ciastka piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną posmarować je lukrem przyrządzonym z mleka i cukru pudru i ozdobić według uznania. *Lukier jasny - mleko + cukier puder + aromat *Lukier ciemny - mleko + cukier puder + kakao
My simple kitchenSkładniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy 6 okręgów. Każdą porcją wykładamy silikonowe foremki do tartaletek (foremek niczym nie smarujemy). Można też je zetrzeć(...)wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką
mojewypiekiinietylkopłaskim talerzu. Gotowe! Inne wersje? Pomiń kakao, dodaj ulubione bakalie, skórkę z pomarańczy, dowolne aromaty, mak, siemię lniane, tarte orzechy, cynamon, polej czekoladą, lukrem, włącz wyobraźnię i baw się jak dziecko, to możliwe! Do ciastek kakaowych wykorzystałam sezam łuskany HELIO . Ciasteczka kakaowe z sezamem firmy HELIO na wspaniałe słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie – zapraszam!:) Ciasteczka kakaowe
Zasmakuj Kuchniszklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * marmolada o smaku truskawkowym (użyłam marmolady Stovit) * cukier puder i woda do zrobienia lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić(...)papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec około 20 minut. Gdy wystygną można je polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznieSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna Kuchnialukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam tym razem na Dzień
Smaczna Pyzawody 300 g miodu dałam gryczany 375 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki ciemnego kakao 4-5 łyżek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli Lukier 1 szkl. cukru pudru 1 -2 łyżki białek kilka kropel aromatu migdałowego Instructions Ciasto Połowę cukru wsypujemy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy. O ile się da, nie mieszamy(...)tniemy niewielkie kawałki – dokładnie jak przy kopytkach. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min – ciastka mają być ładnie wyrośnięte ale nie przepieczone. Studzimy i smarujemy lukrem. Lukier Do miseczki wsypać cukier puder, dodać 1 łyżkę białek i aromat. Mieszać, jeśli jest potrzeba dodać ciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być
Mieszam w Garnku