lubię serniki - 2826 przepisów (strona:39/189)

Jagodowy sernik na zimno 337

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste(...)masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru )  cukier waniliowy  16 g 200 ml śmietanki kremówki 30 % 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl. gorącej wody Glazura jagodowa: 300 g jagód galaretka o smaku owoców leśnych

Słodkości i nie tylko
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 515

sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;)  Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1 żółtko pół szklanki cukru pudru Mąkę przesiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub

Codzienna kuchnia niecodzienna
HITowy sernik 201

Moja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany  a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane(...)owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże

NaKońcuJęzyka
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 188

wszyscy już mają w głowie i ustach tylko truskawki, w mojej kuchni nadal króluje rabarbar. Coraz trudniej go kupić, ale jednak nie jest to niemożliwe. A ja go tak lubię, że niestraszne mi wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie . Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste(...)cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z bananami 167

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja od E. Wachowicz. Przepis jest na dużą blachę . - 1,5 kilo zmielonego twarogu - 600 g dojrzałych bananów - 1,5 szklanki miodu - 150 g wiórek kokosowych - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - bułka tarta i odrobinę tłuszczu do wysmarowania blachy. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmiksuj(...)lub zmiel razem z obranymi bananami. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy miód. Wymieszaj. Teraz kolejno dodawaj żółtka ciągle miksując. Przelej masę do dużej miski. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj delikatnie mieszając do masy serowej.Przelej na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 1 godzinę w 180° góra-dół. Następnie uchyl

Pasje Jolki
Sernik z mango i spodem z sękacza 223

spód, bo zmieszają się ze sobą.      Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)minut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.       Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie

sama złodycz
Sernik czarno biały z pianką 185

Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką. Składniki na ciasto:   3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek(...)sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek cytrynowy lub migdałowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli 1. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając

Apetyczna babeczka
Sernik z bialej czekolady 658

czekoladowej. W moje slady zaraz poszla moja Coreczka :) Sernik zapowiadal sie wspaniale. Niestety w tym wyjatkowym dniu, kiedy zebrala sie Rodzina i kiedy wszyscy zajadali sie "moim" cudnym sernikiem, ja biedna sie rozchorowalam i juz nie bylo mi dane rozkoszowac sie jego smakiem. Zamiast tego lezalam sobie w lozeczku nie wiedzac o bozym swiecie. Ot taki los... Jednak(...)formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki na wysokosc 2cm. Ponownie odstawiamy do lodowki na 2 godziny

Przysmaki Karolki
Red Velvet Cupcakes 166

odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie(...)miękkiego masła ·        200 g cukru brązowego ·        1 duże jajko lub dwa małe ·        180 ml (3/4 szklanki) maślanki ·        2,5 łyżki ciemnego kakao ·        1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

Mania Gotowania
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 296

tylko ujrzałam zdjęcie tego serniczka w gazetce, wiedziałam , że będzie to nr1 na weekend. Sernik , który cała rodzinka uwielbia , dodatkowo jeszcze kajmak- pychotka...nie mogło być inaczej. Co prawda moje paski nie wyszły idealne, za to smak wynagrodził niedoskonałości. Polecam gorąco wielbicielom słodkości. Obawiałam się co prawda , że będzie aż nazbyt słodki - ale niepotrzebnie, słodyczy wbrew pozorom(...)niewiele, choć może się to wydawać dziwne. Wielbicielom bardzo słodkich wypieków proponuję dodać więcej ksylitolu lub cukru. Przepis znaleziony w dodatku do gazety, trochę jednak zmodyfikowany- nie używam sernixów, dlatego musiałam wprowadzić pewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm. Składniki na ciasto: - 100g masła- - 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej - 1 żółtko - 2 łyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 393

piekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam proszek do pieczenia (z tych samych względów) i piekłam w niższej temperaturze niż zwykle. No i jeszcze spód jest z dodatkiem mąki(...)masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła - 6 jaj - 1 budyń śmietankowy bez cukru - kilka kropli olejku śmietankowego Miękkie masło utrzeć z ksylitolem w misie malaksera lub ubić mikserem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami biały ser. Na końcu dodać kilka

Smaczne Zdrowe
713. Mascarpone sernik&kilka(naście) pomysłów na.... 177

serniczek z dodatkiem mascarpone  z malinowymi zawijasami z dżemu* i rozgniecionymi malinami (potem) *domowy, od cioci  Co do samego serniczka, to pięknie mi wyrósł

More food, love and dreams
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 202

święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch(...)łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła 3/4 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao

Czerwień i błękit
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1300

jednym naczyniu. - Szybkie  wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne  ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek.                   W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest(...)mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania