jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówdań właśnie z tej książki!. Na ruszt wzięliśmy zatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach
Z Kuchni Do Kuchnimaku z kaszotto jaglanym przy „zielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy
Mr. Tasteczerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna i masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę i kwaskowy mus z czerwonej kapusty. Danie główne Tutaj na talerzu działo
Food Squarewyobraźnię – wszystkie brzmią smakowicie. Koniec końców zdecydowałam się na rybę a reszta towarzyszy na mięsko. Pychota! Do picia zamówiliśmy duży dzban domowej lemoniady, która świetnie ugasiła nasze pragnienie. Łosoś z grilla podany z ziemniakami i sosem francuskim Polędwiczka w sosie z sera pleśniowego była bardzo delikatna. Przepyszne mięso. Swoją drogą sposób podania, te zioła i kwiatki na talerzu
Szybko Tanio Smacznietargu rybnych, tylko korzysta z usług własnych rybaków. Dlatego wszystkie sprzedawane na nim owoce morza są bardzo bardzo świeże. Spróbowaliśmy tu dwóch specjałów - smażonych przegrzebek oraz gravlaksa, czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze, koperku i burakach. Następnie skosztowaliśmy austriackich serów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również
Chilli Czosnek i Oliwaczarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 75 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól
Ostra na SłodkoSałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne ze szpinakiem i łososiem
Biały fartuszekpiersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić
Poranek na słodkoroślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Podobno nasiona chia zawierają więcej kwasów omega 3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki i bardziej bogate w wapń niż mleko. Ostatnio stały się bardzo popularne w naszym kraju. Internet jest przepełniony przepisami na desery,puddingi,koktajle i wypieki więc ja też postanowiłam
Kolorowa kuchnia Elkigoście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie. W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel. Na danie główne był dorsz norweski z purée z dyni piżmowej, soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach
Mała Cukierenkakotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni . Wiele osób szeroko rozwodzi się na smakiem norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której przyrządzenie co prawda wymaga odrobiny
Miód i pieprzteż przydatną tabelkę zamienników, których nie można nam jeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej. Na pewno upiekę gryczane muffinki i szpinakowe babeczki. Mam nadzieję, że wyjdzie mi na zdrowie, bo wygląda
Ugotowane pozamiatane