Przepis pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków owsianych, podane z czerwoną kapustą zapiekaną z porem i pomidorami. Doskonały i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników dań rybnych. Danie należy do dietetycznych, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Aby kotleciki były(...)mniej kaloryczne można je również upiec w piekarniku. Danie to idealnie pasują do lunchboxu, a same kotlety z łososia można wsadzić w bułkę z dodatkiem sałaty oraz innych warzyw i wziąć ze sobą na wynos. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas kupowana łososia wybierać zawsze te dziko żyjące, a nie z hodowli. Łososie hodowlane są uboższe w składniki odżywcze
Kuchnia MagdaLenyniejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki z pastą jajeczną i łososiem. Ponieważ potrzeba sporo czasu na przygotowanie samych babeczek, skorzystaliśmy z gotowych wytrawnych babeczek. Być może są odrobinę droższe, aniżeli te przygotowane w domu, ale pozwala to zaoszczędzić odrobine czasu. Składniki(...)babeczek z kruchego ciasta 100-150g wędzonego łososia 4 jajka 1/2 pęczku szczypiorku łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól pieprz Babeczki z pastą jajeczną i łososiem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy, ostudzone jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Farsz do babeczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serze dziś mowa to trudno z Francją nie skojarzyć jednej z ważniejszych w naszym domu potraw, czyli tarta z łososiem. Moje dziewczyny uwielbiają to kuruche ciasto w połączeniu ze słodkim środkiem w postaci deseru. Ja jednak będę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną(...)moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje równie dobrze… nie zapomnijcie o połączeniu ze szklanką schłodzonej
kuron.com.plŁosoś pomarańczowy w sezamie to moja propozycja obiadowa, a także wigilijna. Delikatne mięso rybne pachnące pomarańczami w słodkiej sezamowej panierce. Czas wykonania: 30 min (+ czas marynowania) Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 g filetu z łososia 3 łyżki sezamu ½ pomarańczy (skórka) szczypta pieprzu oraz soli Marynata: 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju lnianego(...)pomarańczy (sok) szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Rybę wyciągnąć z marynaty
KuchniaWeDwoje.plSałatka z wędzonym łososiem i rukolą to moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Z dodatkiem chrupiącego, podprażonego słonecznika i sera pleśniowego smakuje wyśmienicie. Lubię jak sos do sałatki jest konkretnie doprawiony, więc nie żałujcie octu balsamicznego i pieprzu, najlepiej młotkowanego. Z kromką pełnoziarnistego pieczywa to duet idealny. Taka salatka to świetna propozycja na świąteczny stół albo imprezkę. Jest dość(...)wyrazista i zupełnie inna niż sałatka warstwowa z wędzonym łososiem, na którą przepis podawałam jakiś czas temu. Polecam wypróbowanie przepisu. Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą Składniki sałatki 200 g wędzonego łososia opakowanie rukoli 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 150-200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego 4-5 łyżek słonecznika 2 łyżki kaparów Sos 4-5 łyżek oleju
Pieguskowa KuchniaPora na obiad! U nas dzisiaj pieczone bataty z parmezanem, soczysty łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę. Jestem(...)obniżenia cen. Zakupy w promocji to największa przyjemność nie zależnie od portfela! Pieczone bataty czy frytki smakują tak samo ale ja mam satysfakcję, że kupiłam je taniej. Dodam, że łososia też kupiłam taniej! Robicie zakupy w promocji? Pieczone bataty Składniki: na 4 porcje 3 bataty, ok. 1 kg 6 łyżek utartego parmezanu 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka soli morskiej
codojedzeniaLubicie łososia…? A makaron z groszkiem i łososiem? Smak łososia z lekko słodkim groszkiem, a do tego jeszcze makaron to nasz dzisiejszy obiad . Moja rodzinka lubi sos do ryby. Dzisiaj nie miałam w planie gotowania sosu ale przyszło mi na myśl, że przecież mogę zrobić groszkowe pesto i wymieszać z makaronem. Często łączę groszek z rybą . Równie często(...)się zdarza zmiksować groszkowe pesto . Makaron z groszkiem i łososiem to smaczne danie dla całej rodziny. U mnie bez wyjątku wszyscy je lubią. Makaron z groszkiem Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu 600 g fileta z łososia 200 g zielonego groszku, mrożony 2 łyżki migdałów 1 ząbek czosnku 5 listków mięty pieprzowej 5 listków bazylii 50 ml oliwy sól
codojedzeniaŁosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w kuchni, zaczynając od dań obiadowych, poprzez przystawki, zupy i sałatki. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszną, zdrową i kolorową sałatkę. Sałatka z brokułem i jajkiem w połączeniu z łososiem jest bardzo zdrową kombinacją. Jest idealna(...)osób odżywiających się zdrowo. Łosoś jest bardzo zdrową rybą, bogatą w witaminy A, D i E oraz w białko. Jednak największym atutem łososia jest to, że jest bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, jest bogaty również w cynk, selen, potas oraz jod. Kupując łososia najlepiej wybierać dzikie, nie hodowlane. Składniki: 3 jajka 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej cebuli
Kuchnia Pełna PasjiDelikatny i soczysty łosoś z grilla. Troszkę odmiany w grillowym, letnim biesiadowaniu. Skuszę Was? Składniki (2 porcje): 0,4 kg świeżego łososia 2 łyżki oliwy do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka oregano Wykonanie: Łososia będziemy grillować w folii aluminiowej. W tym celu przygotowujemy jej 2 kawałki(...)każdym kawałku folii aluminiowej (na stronie błyszczącej) rozprowadzamy łyżkę oliwy. Położymy na nią łososia. Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy na folii aluminiowej. Wszystkie przyprawy: sok z cytryny, czosnek i zioła rozdzielamy po równo, między 2 kawałki ryby. Łososia polewamy cytryną, solimy i pieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy
Smak mojego domuMało jest osób, które nie lubią łososia. Ja należę do jego zwolenników, jednak najbardziej smakuje mi ten złowiony w naszych wodach. Wiem, że trudno w naszych sklepach o taką rybę, ale jeżeli macie taką możliwość to tatar właśnie z takiego łososia smakuje mi najbardziej. Tym razem posiłkowałam się rybą ze sklepu, ale wiem, że był to kawałek świeżego łososia. Tylko(...)rozpoznać świeżą rybę:). Czasami spotykam się z komentarzami od osób, które twierdzą, że nie są w stanie spróbować surowej ryby, bo ona śmierdzi – gwarantuję Wam, że świeży łosoś pachnie morzem, wodą morską a tego, który śmierdzi i jest oślizgły radzę omijać szerokim łukiem. Dodałam nieco kaparów aby smak tatara być ciekawszy:) spróbujcie – warto! Tatar z łososia 300g świeżego
Pieguskowa KuchniaMoja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką(...)rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo przypadł do smaku taki marynowany łosoś w cieście francuskim. Próba okazała się udana, wszystkim smakowało, więc i ja polecam Wam:). MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 2 opakowania ciasta francuskiego 2 puszki marynowanego łososia 0,5 szklanki ryżu 3 jajka 1 duża cebula 50 g masła sól, pieprz, jajko do posmarowania Ugotować ryż
Pieguskowa Kuchniaprzyświeca i jakie są wasze kulinarne preferencje zachęcam do wykorzystania aplikacji na www.chinskaucztasmakow.pl?utm_source=rss&utm_medium=rss . Z ochotą podjęłam wyzwanie House of Asia i przygotowałam aromatycznego łososia. Jest to bardzo prosty przepis, a sekret doskonale zrównoważonego smaku tkwi w marynacie. Dzięki niezawodnym azjatyckim przyprawom łosoś jest bardzo smaczny! AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU łosoś ryż 3 łyżki oleju(...)łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę DEKORACJA biały sezam szczypiorek Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce i zalać nią pokrojonego na kawałki łososia. Odstawić na godzinę. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy i przełożyć łososia razem z marynatą. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony i przełożyć
Pieguskowa KuchniaŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina(...)oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć
KuchniaWeDwoje.plJajka faszerowane pastą awokado z łososiem Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem Prosta przystawka, idealne połączenie łososia, awokado i jajka Dania Przystawki Kuchnia Polska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki 10 szt jajka 1 szt awokado hass 200 gr łosoś wędzony 1 łyżka majonez 1/2 szt cytryna 1 pęczek koperek(...)minut. Wystudzone jajka obieramy, kroimy na pół, oddzielamy żółtka. Awokado (skrapiamy cytryną by nie ściemniało), żółtka, posiekany koperek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do powstałej masy. Łączymy pastę z łososiem i faszerujemy jajka. Możemy udekorować kawałkami łososia i koperkiem. Artykuł Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem pochodzi
lysygotuje.plsię prezentuje. Tak, że na przyjecie lub Święta będzie idealna. I oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła do niej jakieś zmiany. Dlatego zamiast tuńczyka, użyłam łososia – taka mała, dla mnie znacząca zmiana:) Czas wykonania: 1 h (+ 3 h chłodzenia) Ilość porcji: 9 małych porcji Składniki: 4 jajka 100 g sera żółtego 1 puszka łososia(...)twardo, obrać i oddzielić żółtko od białka. Do trzech oddzielnych miseczek zetrzeć: żółtko, białko i ser żółty, a do czwartej miseczki przełożyć łososia. Do startych białek, sera i łososia dodać po 2 łyżki majonezu oraz doprawić solą i pieprzem (ilość zależy od tego jakie słone są krakersy, dlatego najbezpieczniej jest
KuchniaWeDwoje.pl