Łosoś z miętowo-groszkowym puree to zdrowy, lekki i bardzo kolorowy obiad. Przygotowanie tego posiłku wcale nie zajmie Wam dużo czasu, a z pewnością zaskoczy swoim smakiem. Groszek z natury jest mdły i bez smaku, dlatego odrobina mięty, soku z cytryny i czosnku doda mu idealnego smaku. Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką Składniki na puree z groszki(...)masła odrobina soku z cytryny sól, pieprz Pozostałe składniki polędwica z dorsza sok z cytryny sól pieprz miks sałat pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka masła ocet balsamiczny Łosoś z miętowo-groszkowym puree – przepis Zaczynamy od przygotowania ryby. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie smażymy go ok. 2-3 minut z każdej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatku bardzo ładnie się prezentuje. Tak, że na przyjecie lub Święta będzie idealna. I oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła do niej jakieś zmiany. Dlatego zamiast tuńczyka, użyłam łososia – taka mała, dla mnie znacząca zmiana:) Czas wykonania: 1 h (+ 3 h chłodzenia) Ilość porcji: 9 małych porcji Składniki: 4 jajka 100 g sera żółtego 1 puszka łososia(...)soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtko od białka. Do trzech oddzielnych miseczek zetrzeć: żółtko, białko i ser żółty, a do czwartej miseczki przełożyć łososia. Do startych białek, sera i łososia dodać po 2 łyżki majonezu oraz doprawić solą i pieprzem (ilość zależy od tego jakie słone są krakersy, dlatego najbezpieczniej jest kupić jak najmniej
KuchniaWeDwoje.plŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu(...)maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą
KuchniaWeDwoje.plŁosoś pomarańczowy w sezamie to moja propozycja obiadowa, a także wigilijna. Delikatne mięso rybne pachnące pomarańczami w słodkiej sezamowej panierce. Czas wykonania: 30 min (+ czas marynowania) Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 g filetu z łososia 3 łyżki sezamu ½ pomarańczy (skórka) szczypta pieprzu oraz soli Marynata: 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju lnianego ½ pomarańczy (sok) szczypta pieprzu cayenne lub ostrej(...)papryki chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz pieprzem. Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz startą skórkę z pomarańczy. Rybę
KuchniaWeDwoje.plcienko pokrojonych cebulek dumek (białe i zielone części) pasty wasabi (opcjonalnie i tyle ile lubimy) sos sojowy (opcjonalnie) arkusz nori pociętego nożyczkami na cieniutkie paski 150 – 200 g łososia lub filetu z łososia wędzonego ( u mnie łosoś wędzony, ale w plastrach) 1 łyżka oleju roślinnego, sól i pieprz (do pieczenia świeżego łososia) Wykonanie Rozgrzewamy grill w piekarniku. Wykładamy blachę(...)papierem do pieczenia. Łososia skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Grillujemy 6 – 10 minut, aż będzie przypieczony, tak jak lubimy. Jeżeli wybór padł na filet z wędzonego łososia, podgrzewamy go o połowę krócej i tylko pieprzymy. Studzimy i dzielimy na kawałki. Swoją wersję zupy przygotowałam z wędzonym łososiem w plastrach. Z plasterków ryby uformowałam “różyczki”, ułożyłam na blasze
Tajemnice SmakuPrzepis na Jajka faszerowane łososiem wędzonym. Na blogu znajdziecie już kilka smacznych propozycji na faszerowane jajka. Dzisiaj faszerowane łososiem wędzonym z dodatkiem chrzanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane łososiem wędzonym. Składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 1-2 łyżki majonezu sól do smaku Instrukcje Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy(...)żółtka. Do miski przekładamy żółtka chrzan, szczyptę soli, 80 g łososia pokrojonego na kawałki. Całość blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i dodajemy majonez. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy do pozostałych białek. Ozdabiamy pozostałym łososiem. Uwagi Pozostałe przepisy na jajka faszerowane znajdziecie tu: Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) Jajka faszerowane z czosnkiem niedźwiedzim
To co lubię - gotuję i polecammusicie znać się na obróbce i przygotowaniu ryby. Wystarczy, że pokroicie je w podłużne filety, włożycie do piekarnika i voilà, po 20 minutach mamy wspaniałą rybę na obiad. 1. ŁOSOŚ Z MIODEM I SEZAMEM Składniki: – 200g filetu z łososia – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka sezamu – sól, pieprz Łososia kroimy w podłużne pasy i umieszczamy w formie(...)pieczenia, obsypujemy solą i pieprzem. Następnie smarujemy miodem, obsypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego! 2. ŁOSOŚ Z PESTO PIETRUSZKOWYM Składniki: – 200g filetu z łososia Pesto: – 1 pęczek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – 30g tartego parmezanu – 50ml oliwy – sól, pieprz Łososia kroimy w podłużne pasy i umieszczamy
Be Fit Be Strongmiało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki(...)nabijamy pojedyncze fileciki z kurczaka w marynacie i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla. Grillujemy, aż mięsko ładnie się przyrumieni, w między czasie przewracając na drugą stronę. 2) Szaszłyki z łososia Soczysty i aromatyczny łosoś w marynacie z oliwy i soku z cytryny, z dodatkiem koperku i czosnku. Przygotowany w postaci szaszłyków z dodatkiem plasterków cytryny. Poezja smaku! Z pewnością
Kuchnia MagdaLenymiało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki(...)nabijamy pojedyncze fileciki z kurczaka w marynacie i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla. Grillujemy, aż mięsko ładnie się przyrumieni, w między czasie przewracając na drugą stronę. 2) Szaszłyki z łososia Soczysty i aromatyczny łosoś w marynacie z oliwy i soku z cytryny, z dodatkiem koperku i czosnku. Przygotowany w postaci szaszłyków z dodatkiem plasterków cytryny. Poezja smaku! Z pewnością
Kuchnia MagdaLenyŁosoś zapiekany w warzywach to połączenie pieczonego łososia z warzywami korzennymi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi podany na miksie sałat. Szybki przepis na Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym Składniki (2 porcje) 2 filety z łososia po ok. 180g marchewka mała cukinia 1/3 selera szczypta soli pieprz sok z cytryny 10 pomidorków koktajlowych miks sałat ocet balsamiczny oliwa z oliwek(...)cytryna Łosoś zapiekany w warzywach – przepis Łososia dokładnie myjemy, osuszamy, soli, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego, układamy w koło pokrojone w dużą kostkę warzywa i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy ok. 18 minut w temperaturze 180 st. C. Na talerzu układamy odrobinę miksu sałat, skrapiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepisy na diecie Ketogenicznej Soczysty łosoś w sam raz na obiad lub kolacje. Jest bardzo wilgotny i dobrze przyprawiony. Składniki na dwie porcje: Dwie łyżki sosu sojowego; dwa ząbki czosnku; mały kawałek imbiru świeżego lub łyżeczka tartego; jedna łyżka miodu/agawy; pieprz; pół limonki na plasterki, pół do wyciśnięcia; pół cytryny na plasterki, pół do wyciśnięcia; dwa kawałki łososia świeżego(...)zrobić: Łososia myjemy i suszymy ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Do małej miski wsypujemy czosnek, imbir, sos sojowy, pieprz i miód lub agawe. Łososia przekładamy do pudełka i smarujemy marynatą. Zostawiamy w lodówce na całą noc. Im dłużej, tym lepiej. Przygotowujemy folie do pieczenia, po jednej foli na kawałek
Keto Meto PrzepisyŁosoś pieczony w pomarańczach to mój sposób na udany i szybki obiad W zasadzie robi się sam w piekarniku Podszykowanie ryby trwa zaledwie kilka minut i gotowe! Polecam serdecznie! Najczęściej zjadamy go w towarzystwie brązowego ryżu i oczywiście warzyw, dziś padło na groszek z marchewką. Zapraszam do prostego przepisu na pysznego łososia. Łosoś pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje(...)łosoś atlantycki, 300g, 1 pomarańcza, szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw umyj łososia i osusz go. Następnie dopraw go słodką papryką, szczyptą soli i pierzem. Później z jednej połówki pomarańczy wyciśnij sok, a drugą połówkę pokrój w plastry. Łososia umieść w naczyniu do zapiekania, zalej wyciśniętym sokiem z pomarańczy, a na wierzch ułóż plastry owocu. Tak przygotowaną
Natka PietruszkiDziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie bierzemy na przysłowiowy ruszt łososia bałtyckiego. To bardzo zdrowa i pyszna ryba, która w kuchni daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego przygotowanie. A ponieważ jutro mamy Mikołajki postanowiłam Was zainspirować moim przepisem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas mikołajkowej kolacji. A przy okazji to super pomysł, aby wykorzystać ryby bałtyckie(...)daniach dla dzieci. Terrina z łososia z zielonym groszkiem jest przepyszna, delikatna i bardzo kremowa. Pięknie wygląda na stole, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was serdecznie po przepis, zróbcie terrinę i zaskoczcie swoich domowników, nie tylko prezentami, ale też eleganckim daniem z rybą #naturalniebałtyckie w roli głównej. Terrina
Kulinarne przygody Gatityprzyjaciółmi albo na wspólne gotowanie z dzieciakami. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z warzywami – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii(...)tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta ze szparagami i jajkiem TARTA Z ŁOSOSIEM PRZYGOTOWANIE: 1 h Składniki: płat łososia bez skóry, mniej więcej 400 g 150-200 g serka do smarowania (klasyczny śmietankowy lub w innej wersji np z ziołami lub cebulą) 1 opakowanie ciasta francuskiego
nietylkopasta.pl