krzyczałam" jak mogłam :) Na szczęście jest weekend, pomilczę z przyjemnością. Zjem dobre śniadanie. Bajgle zamroziłam i będą na jutro jak znalazł. Nie mam co prawda łososia ani awokado, ale jajeczko w koszulce wynagrodzi wszystko. Odzwyczaiłam się od śniadań słodkich, uzależniłam się za to od pomidorów, których kiedyś szczerze nienawidziłam (tak jak Hania teraz). Wieczorem wypiję herbatę z cytryną(...)szydełku, bo na razie wychodzi mi albo wklęsły albo wypukły :) Składniki: bajgle (lub inne pieczywo) serek śmietankowy do smarowania rukola lub świeży szpinak wędzony łosoś awokado ½ łyżeczki masła Przygotowanie: Bajgla lub bułkę przekrawamy na pół. Na patelni topimy masło i podsmażamy bułkę od strony wewnętrznej, czyli tej "miąższowej". Takie trudno słowo ;) Dolną podpieczoną część pieczywa smarujemy
bistro mamaŁosoś często gości na naszym stole a ja staram się by nie był nudny. Przerabiam go na dziesiątki różnych sposobów, mniej trafionych (których nie publikuję na blogu) i trafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość(...)Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia 1,5 szklanki płatków kukurydzianych garść dowolnych orzechów 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 cytryny sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i kruszymy z pomocą wałka. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do pokruszonych płatków. Do jogurtu dodajemy szczyptę każdej z przypraw, mieszamy. 2. Filet
Szefowa kuchnibyło ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu(...)balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy olejem, solimy pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Rzodkiew kroimy w 0,5 cm plastry. Na małej patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy na nią rzodkiew i smażymy z obu stron aż będzie delikatnie miękka. Jak rzodkiewka będzie już miękka dodajemy cukier trzcinowy
Piekielna Kuchnia PatiŁosoś pod serową kołderką tak nas zachwycił, że powtarzaliśmy go nie raz, nie dwa... ;-) By danie było smaczne konieczny jest tu twardy, długodojrzewający ser, którego smak jest na tyle wyrazisty by dorównać smakowi ryby. Klasyczne połączenia są najlepsze, w tym przypadku wystarczą zaledwie dwa składniki by powstał smaczny posiłek. 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz(...)Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut
Szefowa kuchnimakaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej) 1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło(...)drobna kostkę 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojona cebule 3. Gdy widzimy ze nasza cebulka jest już prawie dobra dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. 4. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę 5. Doprawiamy do smaku pieprzem 6. Na koniec
Kulinarnie z Polką na Kresachdelikatna. rozsądna. przepis na 4 porcje 400 gram gravlaxa albo wędzonego łososia kilka listków boćwiny 4 łyżeczki chrzanu - świeżo tartego 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 słodki gruszki 1 łyżeczka oliwy młotkowany czerwony pieprz ECOBLIK kiełki mięty Gravlax przygotowujemy z tego przepisu KLIK Gruszkę kroimy na cienkie plastry marynujemy w oliwie i czerwonym pieprzu następnie grillujemy(...)około 2 minut. Chrzan mieszamy ze śmietaną i smarujemy liście boćwiny na to układamy plastry łososia i zwijamy w rulon. Ruloniki z łososia oraz gruszkę układamy na talerz , posypujemy czerwonym pieprzem i dekorujemy kiełkami mięty. Smacznego
na gazieposzukałam w internecie przepisu i znalazłam idealny, który zmieniłam trochę pod moje smaki. Przepis podejrzany na stronie Kwestia Smaku . Składniki (dla 2 osób) 300 g filetu z łososia sól świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia Składniki sos z kaparów i białego wina 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 4-5 łyżek kaparów 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)skórkę z cytryny oraz natkę z pietruszki, posiekane chilli i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy pod przykryciem. Patelnię grillową rozgrzewamy, spryskujemy oliwą. Na rozgrzaną patelnię przekładamy łososia, skórą od spodu i smażymy przez około 4-5 min aż zmieni kolor na bardziej biały do połowy i przewracamy na drugą stronę i smażymy około 3-4 min. W między
Piekielna Kuchnia Patitych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej 200 g mrożonego szpinaku puszka łososia w oleju roślinnym 2 średniej wielkości pomidory łyżka klarowanego masła(...)przemieszać. Wrzucić szpinak z niepełną szklanką wody, zagotować. Trzymać na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż szpinak się rozmrozi. Dodać do szpinaku kaszę i serek, doprawić do smaku. Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, a pomidory drobno pokroić, następnie wymieszać z całą potrawą. Gotowe! Podawać np. z posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia EllieSzybki pomysł na fit obiad. Hamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki(...)cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Formujemy dwa kotlety i smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony. Bułki lekko podpiekamy również na patelni. Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Na podpieczone bułki układamy
CzarnawisienkaJeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula(...)sól, pieprz Masło rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego! *wersja z jogurtem nie jest wypróbowana
Chocolate Muffin Blogcoś oryginalnego. Pamiętaj o sobie. Zawsze. I doceniaj się. Bądź właśnie tym wyjątkowym człowiekiem. Pięknego dnia! Składniki: mix sałat z sałaty rzymskiej i rukoli 1 zielony grejpfrut 150g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku czarny sezam garść orzechów włoskich oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę rzymską dokładnie myjemy, rękoma rozrywamy na mniejsze kawałki. Przekładamy(...)miski. Dodajemy garść rukoli. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Plastry łososia kroimy w paski. Grejpfruta obieramy ze skórki, dzielimy na części, ściągamy biała błonę z każdego kawałka i dodajemy do sałaty. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy
Kuchnia Pani Wiosnydodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami(...)łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia 50 g pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania zioła i czerwony kawior. Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć
SzczyptaSmaQszpinaku mrożonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki śmietany (ja dałam 18%) * 200-300 g sera pleśniowego ( ja dałam brie, choć nie jest to typowy pleśniak chyba) * 4 brzuszki łososia wędzone ( nie mogłam nigdzie kupić więc dałam skrawki sałatkowe) * 10 czarnych oliwek * pieprz, oregano, bazylia * opakowanie makaronu Do dzieła!!! Według mnie w tym daniu występuje totalny zakaz solenia, łosoś jest(...)uduszoną pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy czekamy aż się roztopi, ciągle mieszając. dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy oliwki pokrojone w cieniutkie plasterki i łososia. Sos ten podawałam z kolorowym makaronem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi, sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia, krewetki, awokado, marynowaną rzodkiew, ogórka, paprykę(...)octem. Powinno się pozostawić około 4 cm pustego płata wodorostu. Posypałam ryż sezamem. Na środku posmarowałam wasabi. Rozłożyłam na środku płaty różowego imbiru marynowanego. Następnie na nim ułożyłam wędzony łosoś. Kolej na pozostałe składniki. Surimi, awokado, paprykę, żółtą rzodkiew. Teraz należy unieść kciukiem makisu, przytrzymując składniki pozostałymi palcami i zwinąć, starając się połączyć oba krańce w punkcie, w którym kończy
potrawyregionalneZbliżają się Święta więc pora na jajka. Polecam pastę z wędzonego łososia. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połowy. Wyjęłam z nich żółtka. Dodałam majonez. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Pokroiłam wędzonego łososia. Wymieszałam,przyprawiłam pieprzem i wymieszałam. Nałożyłam pastę do białek. Na wierzch jajek ułożyłam po plasterku wędzonego łososia. Posypałam szczypiorkiem. Dekorację pozostawiam Wam wedle uznania. Smacznego
potrawyregionalne