przygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki(...)zaraz po wyjęciu z opakowania zechcecie je poskładać, na zimno– połamią się. Na środek każdej tortilli rozkładamy po równej części sera z dodatkami i rozsmarowujemy pośrodku. Na ser kładziemy łososia, posypujemy go cząstkami cytryny i garścią mieszanki sałat. Lekko wszystko pieprzymy. Zakładamy na nadzienie boki tortilli, następnie z jednego końca rolujemy – zawijamy burrito. Gotowe, nadziane tortille grillujemy na elektrycznym grillu
Karo in the KitchenPlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaKlopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam! KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko(...)przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia posiekać na niezbyt drobne kawałki i dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według smaku. Z masy formować kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski
https:KKuchniaMniamPomysł na szybką tartę z łososiem wędzonym, brokułami, pomidorkami oraz serem mozzarella. Wykonana jest na spodzie z pokruszonych krakersów, dzięki temu nie musimy zagniatać ciasta i oszczędzamy czas. Idealna na kolację! Składniki: ok. 250 g krakersów 120 g masła 1/2 brokułu 100 g łososia wędzonego 5-6 pomidorków koktajlowych 1 kulka sera mozzarella 250 ml śmietany 30% 4 jajka(...)rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie z krakersów układamy kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli. Pozostałe jajka oraz jedno żółtko rozbełtujemy i mieszamy
Kuchnia MagdaLenyBardzo smaczna i prosta sałatka z łososiem wędzonym z ryżem, brokułem i pomidorem. Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako sałatka imprezowa, polecam :) Składniki: 200 g wędzonego łososia 2/3 szklanki ryżu 1 brokuł 2 pomidory majonez/jogurt naturalny łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować(...)minuty, wystudzić. Pomidor oraz łosoś pokroić w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać. Ryż połączyć z warzywami, łososiem i koperkiem. Dodać majonez/jogurt, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiJeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 3 kule mozzarelli(...)plastrów łososia wędzonego • 5 jajek • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 6-8 małych pomidorków • sól, pieprz do smaku • liście bazylii • masło do smarowania formy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. • Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. • Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć
To co kochamTorcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego w plastrach • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego • 700 g ziemniaków ugotowanych • 3 jajka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • zielenina, koper do dekoracji • 1 cytryna(...)folią aluminiową. • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze 15 minut. • Po przestudzeniu wyjąć z tortownicy. • Upieczony torcik obłozyć plastrami łososia wędzonego, zaczynając od boków, na wierzchu kończąc. • Górę torcika udekorować zwiniętymi plastrami łososia w różyczki. • Udekorować zieleniną. • Podawać na zimno skropione sokiem z cytryny
To co kochamNastępna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: • 6 jajek • 2 łyżeczki ostrej musztardy • 2 łyżki majonezu • 3 plastry wędzonego łososia • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. • Ściąć wierzchołki(...)musztardą i majonezem, doprawić do smaku. • Masę żółtkową przełożyć do szprycy i wcisnąć do środka miseczki białkowej wypełniając ją do połowy. • Plastry łososia przeciąć na pół, złożyć ozdobnie i wcisnąć do masy żółtkowej. • Z reszty masy wycisnąć ozdobne rozetki na wierzchu. • Udekorować zieleniną, posypać grubo mielonym pieprzem. • Można również
To co kochamłososiowy o prostej recepturze, którą odtworzyłam w domu. Ten amerykański miał jednak intensywniejszą barwę ale to pewnie zależy od rodzaju i sposobu wędzenia łososia. Dowiedziałam się też, że bajgle to pieczywo typowo żydowskie, bardzo popularne w USA i wypiekane na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niedługo się zmierzę(...)nimi w mojej kuchni. Składniki: • 250 g łososia wędzonego sałatkowego • 450 g białego serka kanapkowego • cytryna do smaku Wykonanie: • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale
To co kochamobiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych(...)zirerenka robią się przeźroczyste i szkliste, a charakterystyczne białe ogonki wyraźne. Składniki: • 1 szklanka komosy ryżowej / 2 szklanki wody • 1 kostka rosołowa • 2 łyżki oliwy • 300 g łososia surowego • pieprz cytrynowy, sól do smaku • 5 brykietów szpianaku mrożonego • 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Komosę ryżową przepłukać, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować
To co kochamTaki oto tort naleśnikowy z serem białym i łososiem gościł kiedyś w moim domu na imprezie urodzinowej. Niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto(...)szklanki gorącej wody • 1/4 łyżeczki soli • 2 małe jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka oleju Ser • 500 g sera Filadelfia • sól, pieprz do smaku • 300 g łososia wędzonego • 2 cytryny • pęczek koperku • natka pietruszki Wykonanie: Naleśniki • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać
To co kochamSuper szybka przekąska na kolację lub imprezę z przyjaciółmi. Pomidory nadziewane twarożkiem z dodatkiem papryki, łososia wędzonego i koperku. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Składniki: 4 pomidory 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 50 g łososia wędzonego pęczek koperku 1/3 papryki czerwonej sól, pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy wierzch i wydrążamy w środku. Paprykę(...)myjemy i kroimy na drobną kostkę. Umyty pęczek koperku drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy pokrojonego łososia, paprykę oraz koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wydrążone pomidory napełniamy masą serową. Udekorować listkiem bazylii, pietruszki lub innej zieleniny
Kuchnia MagdaLenyBardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej. Można podawać go na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze w towarzystwie kolorowych warzyw, aromatycznych sosów itp. Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem! Składniki na 2 porcje(...)filetów z dzikiego łososia 200-250 ml mleka kokosowego 1 duży batat 1 koper włoski 1/2 cytryny koperek pieprz, sól morska 2 łyżeczki oleju kokosowego 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej Przygotowanie: Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki). Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże piórka. Na oleju
Ze smakiem i z pasjąJeśli szukacie pomysłu na obiad, to dzisiaj dosyć szybka propozycja. Tarta z łososiem i porami, przygotowuje się ją łatwo i nie wymaga to wiele czasu (najdłużej schodzi z pieczeniem, ale warto poczekać ) Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód • 2 szklanki mąki • 150 g masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli • łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 300 gr wędzonego łososia • 2 małe pory (jasne(...)Pieczemy ok. 15 minut (aż nabierze złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę serową. Łączymy śmietanę, ricotte i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę solimy (łosoś jest słony, więc trzeba uważać z ilością). Do masy dodajemy przestudzone pory i łososia pociętego (ewentualnie porwanego w palcach) na małe cząstki, dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy masę. Pieczemy
Kuchnia w biegu