kawałek wędzonego łososia koperek sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować. Gdy jest już gotowy, odlać wodę z garnka i zostawić w nim makaron. Dodać rozdrobnionego łososia i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Można pokropić cytryną :) Smacznego
The Sweet Damselczarnuszki 1 łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć(...)będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy.Biały oznacza zbyt przesmażony. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne) Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki
Sztuka gotowania w/g Samiryczosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw(...)Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami. Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego: Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której
Wielki apetytchłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule(...)termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek czosnku, pestki dyni, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na gładko (można też utłuc i rozetrzeć w moździerzu). Przyprawiamy solą
Poezja smakumąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaDODATKOWO:* tatar z łososia Suempol – 100 g* szalotka – 1 szt* świeży koperek – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek – 3 łyżki* pieprz(...)ścieramy na dużych oczkach.Odkładamy na sito w celu odsączenia.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.DODATKOWO:Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy.Wrzucamy kukurydzę i groszek dokładnie odsączone z zalewy.Doprawiamy do smaku pieprzem.CAŁOŚĆ:Placuszki naprzemiennie
Ostra na Słodkofilmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki
Mienta blogłososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną
Kuchnia w szuwarachważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......Składniki150 g wędzonego na zimno łososia½ - 1 szalotka1 - 2 łyżeczki kaparówłyżka posiekanego koperku1 łyżka oliwysok z cytryny, do smaku½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggiczarny pieprzprzygotowanieŁososia, cebulę pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać
Stare Garyoraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów(...)pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno
Smakowity Blog Kulinarnyoryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:) 200g wędzonego łososia pół zielonego ogórka pół dojrzałego, miękkiego awokado Dresing * 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu sojowego "light" 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 mała czerwona papryczka chilli 2 łyżeczki brązowego cukru(...)wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem
Codzienne Gotowanietylko czekałam na jakąś okazję,żeby ją zrobić-pięknie prezentuje się na stole i jest naprawdę pyszna Składniki: 200g łososia wędzonego 4 jajka, 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody(...)upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce
Swojskie jedzonkowięc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu(...)warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy
peanutbuttermonstermiałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu
Miód i pieprzpomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut
Czerwień i błękit