łosoś z cytryną - 500 przepisów (strona:20/34)

Łosoś wędzony z makaronem 152

kawałek wędzonego łososia koperek sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować. Gdy jest już gotowy, odlać wodę z garnka i zostawić w nim makaron. Dodać rozdrobnionego łososia i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Można pokropić cytryną :) Smacznego

The Sweet Damsel
Sałatka sushi z łososiem z patelni 185

czarnuszki 1 łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć(...)będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy.Biały oznacza zbyt przesmażony. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne) Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym 131

czosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z  cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano  Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw(...)Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami. Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego: Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub  drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z  cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której

Wielki apetyt
Łosoś z pieczoną dynią 138

chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule(...)termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek czosnku, pestki dyni, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na gładko (można też utłuc i rozetrzeć w moździerzu). Przyprawiamy solą

Poezja smaku
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 136

mąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaDODATKOWO:* tatar z łososia Suempol – 100 g* szalotka – 1 szt* świeży koperek – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek – 3 łyżki* pieprz(...)ścieramy na dużych oczkach.Odkładamy na sito w celu odsączenia.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.DODATKOWO:Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy.Wrzucamy kukurydzę i groszek dokładnie odsączone z zalewy.Doprawiamy do smaku pieprzem.CAŁOŚĆ:Placuszki naprzemiennie

Ostra na Słodko
Letnia sałatka z grillowanym łososiem 290

filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki

Mienta blog
#20 Wybuchowa sałatka z łososiem 132

łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną

Kuchnia w szuwarach
"Tatar" z łososia wędzonego 153

ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......Składniki150 g wędzonego na zimno łososia½  - 1 szalotka1 - 2 łyżeczki kaparówłyżka posiekanego koperku1 łyżka oliwysok z cytryny, do smaku½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggiczarny pieprzprzygotowanieŁososia, cebulę  pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać

Stare Gary
Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami 154

oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów(...)pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś wędzony z azjatyckim dresingiem 200

oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:) 200g wędzonego łososia pół zielonego ogórka pół dojrzałego, miękkiego awokado Dresing * 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu sojowego "light" 1 łyżeczka oleju sezamowego  1 mała czerwona papryczka chilli 2 łyżeczki brązowego cukru(...)wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem.  *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem

Codzienne Gotowanie
Rolada szpinakowa z łososiem 307

tylko czekałam na jakąś okazję,żeby ją zrobić-pięknie prezentuje się na stole i jest naprawdę pyszna Składniki: 200g łososia wędzonego 4 jajka, 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody(...)upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia.  Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce

Swojskie jedzonko
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 166

więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny.  Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu(...)warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem  Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy

peanutbuttermonster
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 180

miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu

Miód i pieprz
Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka 174

pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut

Czerwień i błękit