gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić(...)sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura z żurawinMatiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki.Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę
Kulinarny karnet Christopherasosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego(...)skórka starta z 1 limonki 3 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego
Eat me! Fit me!rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty
Gosia gotujezadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;) Składniki : 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku
ChilliJemyzbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć
O kuchni z uczuciempotrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym. Do faszerowania jajek można po prostu łączyć żółtka z jogurtem oraz dowolnymi dodatkami, np łososiem, groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, nie musimy dodawać majonezu
Życie na widelcumusztardysok z cytrynybazyliasól, pieprzsiekany szczypiorekSposób przygotowania:1. Łososia kroimy w kostkę.2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku.3. Obrane jajka kroimy w kostkę.4. Pora pokroić w kostkę lub pół-talarki.5. W misce mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, musztardę, bazylię i doprawiamy solą
Kuchnia domowa Anizapobiec należy: - Skropić sokiem z cytryny - Pokroić cebule i położyć skórą do dołu na awokado, zamknąć w hermetycznym pojemniku - Zamknąć w worku foliowym, odsysając tyle powietrza ile można Jak można jeść awokado? Dojrzałe awokado, świetnie nadaje się do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często
Pause Gotowanie!domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli z limonką i chili nabiera zupełnie nowego smaku. Szykując każdą z soli użyjcie proporcji 1:2 – na 1 porcję soli 2 porcje dodatkowego smaku(...)Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego
Karo in the KitchenPrzyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze(...)czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki
Nerds Kitchenblendera miksujemy, polędwiczkę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy. Składniki: 200 g makaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4 łyżki orzeszków piniowych, 70 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny do smaku
Moniki Smakołykiwszamałam :)))Miałam paczuszkę wędzonego łososia w plastrach, podzieliłam go na mniejsze paski. każdy z nich posmarowałam masą twarożkową:kilka łyżek twarożku śmietankowego wymieszałam z połową serka topionego (można go zastąpić majonezem), dodałam troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować miskę
Stare Gary