roku, oraz zapiekanka makaronowa Gyros z 2017 Z przepisów wartych uwagi, takich moich osobistych ulubieńców roku 2019, dorzuciłabym jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem
Smaki Na Talerzuporcję 1 średnie jajko 2 białka 50 ml mleka 0,5% 2 kostki szpinaku mrożonego ( liście około 70 g ) 1 – 2 ząbki czosnku 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g ) 1 kawałek papryki konserwowej ( 1 łyżka posiekanej ) Sól Pieprz Vegeta Dodatkowo: ½ bułki wieloziarnistej 1 kromka chleba chrupkiego Serek almette Wykonanie: Szpinak rozmrażamy
Smaki Ewysmakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju Rio Mare ) Dodatkowo: 2 ziarna ziela
Di gotujeśmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki
Codzienne Gotowanieprzyżądzenia omletu ze szpinakiem i warzywami :) Składniki: 2 jajka łyżka oleju kukurydzianego kostka mrożonego lub garść świeżego szpinaku garść włoszczyzny lub innych warzyw pomidor ryba wędzona, u mnie troć, która w smaku przypomina łososia! przepyszna Wykonanie: Na łyżce oleju kokosowego podduszamy warzywa. Gdy lekko zmiękną, dodajemy rozmieszane jajko. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego na ósemki oraz cząstki ryby wędzonej. By omlet
Taste Of My Dayskładniki: 200 g makaronu gryczanego 1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego 50 g czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego Makaron gotuję według instrukcji opakowania(...)kokosowe, dodaję cukinię plastry i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu dodaję różyczki brokuła. Doprawiam solą, pieprzem,papryczka chili, dodaję kawałki łososia, sok z limonki i zagotowuję. Zostawiam pod przykryciem 10 minut ryba dojdzie. Dokładam pokrojone tofu wędzone, posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaMAKRO - robi wrażenie, prawda? Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczka suszonych płatków chilli, natka pietruszki, oliwa
Plate of Joysmakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej. Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka). Syrah Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy(...)pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris
królestwo garówpoza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów. Tym razem upiekłam łososia ale wcale to nie wydłuża za bardzo czasu przygotowania tego dania. Łosoś piecze się przez 20 minut, jego doprawienie to 1 minuta. No w sumie licząc z rozgrzewaniem piekarnika całość zajmie Ci 25-30 minut. Super(...)kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron MAKARON Z PIECZONYM ŁOSOSIEM PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 200 g świeżego łososia przyprawy do łososia: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i wędzonej papryki, po 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne i czosnku w proszku
nietylkopasta.plbardzo łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze. Łosoś: 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego poł łyżeczki soli Frytki(...)pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego poł łyżeczki soli 2 bataty
Poezja smakuryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe(...)zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia
Stare Garytuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem(...)Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą
Kulinarne przygody Gatityjajeczna z makrelą Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem(...)Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi
Kulinarne przygody Gatity