łosoś filet - 1020 przepisów (strona:32/68)

ŁOSOŚ Z PATELNI 220

najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle.  Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?  Składniki: filet z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia  dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym

Walijskie Pichcenie
Łosoś zapiekany z cukinią, pomidorkami i peperonii 204

Łosoś jest bardzo wdzięczny zawsze się udaje można go połączyć z bardzo dużą ilością różnych składników. Smakuje dzieciom jak i dorosłym. Zatem zachęcam ponownie do spożywania ryb ;-) Składniki:- filet z łososia 350g- cukinia 2 szt.- pomidorki koktajlowe opakowanie 250g- papryczka peperonii- ząbek czosnku- sól, pieprz- oliwa z oliwek - masło 2 łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i masłem

SMYKWKUCHNI
Risotto z łososiem i szpinakiem 253

przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka(...)pierwszym razem. Dodać zamrożony szpinak i następną chochlę bulionu. Czynność powtarzać aż w garnku z bulionem zostanie nam jego ostatnia porcja. Ok. 3 minut przed końcem gotowania dodać łososia pokrojonego w kostkę i ostatnią chochelkę bulionu. Mieszać bardzo ostrożnie, aby ryba się nie rozpadła. Całe gotowanie risotto powinno zająć od 15-20 minut. Powinno mieć kremową konsystencję, ale absolutnie

Obiad za dychę
Pieczony łosoś z winnymi warzywami 190

cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju  Wykonanie: Filet z łososia podzielić na 4 porcje. Każdą naciąć po środku, aż do skóry, ale jej nie przecinać. Każdy kawałek rozłożyć tak, by skóra znalazła się w środku. Tak przygotowanego łososia, polać sokiem

Pasja Smaku
Pijany łosoś 189

towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko. Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje. Składniki: 400g fileta z łososia 4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 4 łyżki ginu 2 pęczki kopru 1 cytryna Pasta koperkowa: sok z 1 cytryny 4 pęczki koperku

Szalona Kuchnia Eweliny
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 225

łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku 4 łyżki siekanej kolendry WYKONANIE: Filet z łososia pokrój w większe kawałki, około 3 x 4 cm. Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy, starty imbir i czosnek, wymieszaj i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej oliwę

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z łososiem i warzywami 168

warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę

Ugotować
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 162

listy "gdyby zabrakło folii aluminiowej". Sprawdzają się one w tej wersji wyjątkowo dobrze, a ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku. Dla 4 osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 6 -7 łyżek(...)liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g  młodej marchewki  pół kostki masła  1 łyżeczka cukru  *Przed otarciem skórki cytrynowej i pomarańczowej, owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku. Filety kroimy w poprzek na połowy - powstają cztery porcje. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę

Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 137

przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki

To co kocham
ŁOSOŚ PIECZONY Z ORZECHAMI, JABŁKIEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ - szybki różowy "mężczyzna" na talerzu. 165

cynk, selen, jod, potas, witaminy (A, B, D, E) i oczywiście kwasy Omega-3 i Omega-6. Jest to więc kumulacja smaku i skarbnica zdrowia i urody. SKŁADNIKI: - łosoś norweski, filet - jabłko, 1 - ser pleśniowy BLUE (z niebieską pleśnią), plaster, - orzechy włoskie, garść + przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz ziołowy, (nie dodajemy soli, ser jest wystarczająco słony) + Folia aluminiowa(...)WYKONANIE: Łososia umyć, osuszyć, pokroić na 4 równe kawałki, obsypać przyprawami nie żałując pieprzu. Każdy kawałek łososia kłaść (skórą do dołu) na osobny kwadrat z folii aluminiowej. Następnie kłaść po kawałku pleśniowego. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki i układać na serze. Całość posypać orzechami. Zawinąć szczelnie papilot z folii. PIEC: 15-20 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół

Wypisz Wymaluj
Roladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola 315

dużych plastrów szynki parmeńskiej 40 dkg sera gorgonzola albo inny ser pleśniowy 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Ser połączyć ze śmietaną i rozpuścić na bardzo małym ogniu. Filet z łososia pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok 3 mm. Na plaster z szynki parmeńskiej nałożyć trochę rozpuszczonego sera i rozsmarować. Następnie położyć na to plaster łososia i znów posmarować serem

Anielskie Smaki
Łosoś pieczony z pomidorami i papryką 136

aromatycznych pomidorach i papryce, z nutą cytrynki. Upieczony w foli bez dodatku tłuszczu w warzywnym towarzystwie będzie przepysznym i bardzo zdrowym obiadem (nie tylko w piątek). SKŁADNIKI: 800g fileta z łososia Sok i skórka z ½ cytryny 1/2 strąka czerwonej papryki 2 pomidory Biała cebula biały pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANI A : Łososia skrobiemy z łusek, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy

Pyry na Gaz
grillowany łosoś 249

pomidorami, to idealny pomysł na lekkie, zdrowe i szybkie danie na grilla. Czasami tak niewiele nam potrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób przyrządzenia : łososia myjemy

zobacz ich smak
Tarta francuska z łososiem i brokułem 200

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie

Jaglusia
Tarta francuska z łososiem i brokułem 211

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie

Jaglusia