łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:34/75)

Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 152

grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu 300 g makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy(...)dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan i wlewamy odstawioną wodę, mieszamy, doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz na piwie 201

trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek(...)rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić i oprószyć porządnie słodką papryką. Podsmażone mięso zalać piwem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.      Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię

Simply Food
Łopatka w ciemnym sosie. Obiad dla całej rodziny. 197

dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. SKŁADNIKI: - 4 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego - 700g do 1 kg łopatki wieprzowej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-6 ząbków czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego - 2-4 ziarenka pieprzu czarnego - 2-3 listki laurowe - 1-2 ziarenka(...)oliwą, dodajemy szalotkę, czosnek i przyprawy, smażymy przez 4-6 minut. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 10-15 minut. Zalewamy sosem sojowym i melasą, dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy w woku do miękkości. Około 40 minut do godziny- wok ustawiamy na małym ogniu. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy kolejne 10 minut, tak aby sos troszkę się zredukował. Dodajemy płaską łyżeczkę

SMYKWKUCHNI
Gulasz wieprzowy 165

dodatkiem czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz(...)Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki. W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec podlewamy mięso wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy paprykę oraz ogórki, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować.  Doprawić solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka ziemniaczana. 1444

Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana

kgwjanczewo
BIGOS CYGAŃSKI 245

jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!Składniki:1kg cebuli0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)0.5kg pieczarek3 ogórki kiszonesól, pieprzostra paprykamajeranek (do klopsików)koncentrat pomidorowy (do smaku)Wykonanie:Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone(...)piórka i smażymy na oleju na złoty kolorKiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarkiCałość doprawiamy na ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z pieczarkami 130

                      Kotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na

Praktyczna pl
Kaszotto z marchewką i groszkiem 184

papryka 600ml bulionu 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę 200g mrożonego groszku sól pieprz majeranek oregano olej do smażenia 2 łyżki masła Przepis na kaszotto z marchewką i groszkiem Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju i podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki(...)minut. Następnie dodajemy marchewkę, groszek , pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion. Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Całosć dusimy przez kolejne 15 minut. Smacznego! Artykuł Kaszotto z marchewką i groszkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 298

jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego  100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela(...)kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić

Obiad gotowy
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 119

Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku pieprz do smaku(...)Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy.  Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę na to ponownie warstwa ziemniaków, sos beszamelowy

Gotuj z Mąką
Rosolnik wg Nelya 123

rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna(...)MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę

R'n'G Kitchen
Sos paprykowy z mięsem mielonym 256

ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju(...)Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Sos paprykowy z mięsem mielonym appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy z groszkiem 134

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy(...)kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut

Pyry na Gaz
Bezglutenowe placuszki z serka wiejskiego z truskawkami 177

ksylitolu (płaskie; w zależności od słodkości truskawek) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 150-200g truskawek olej do smażenia Serek (nie dusić grudek) zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z cukrami, obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać truskawki(...)porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. (Uważać, bo są bardzo delikatne i najlepiej przewracaj je za pomocą szerokiej łopatki.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.)   Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Di gotuje
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 215

postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków(...)patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze  i przepuszczoną

potrawyregionalne