Chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo proste lody domowe. Pomysł na nie narodził się przy przygotowywaniu mrożonej herbaty , przepis na nią zamieściłam wczoraj na blogu. Postanowiłam połączyć smak prze pysznych, soczystych brzoskwini z cytrynowym smakiem herbaty. Mój pomysł od razu spodobał si ę Emmie i tak zaczęłyśmy przygotowywać
La grande e la piccola cuocamalinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy(...)kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku
Grunt to przepis!robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Cytrynowe z lemon curd. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy
Arbuziakirobię. Ale... Dostałam sorbetierę, i nie mogę się jej oprzeć. Produkcja domowych lodów z jej udziałem wzniosła się na zupełnie nowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiem, wiem, że jesień to czas na rozgrzewające słodkości, ale niezależnie od pory roku moja zamrażarka posiada zapas mrożonych bananów oraz domowych lodów. Prezentowany deser to też doskonała propozycja na nadmiar bananów. Ja gdy wiem, że nie zdążę ich zużyć - to od razu porcjuję i mrożę. Są one doskonałymi składnikami koktajli lub przeróżnych deserów. Tym razem chciałabym
Di gotujeByć może dlatego, że lato w tym roku za bardzo nas nie rozpieszcza i na dodatek wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji, postanowiliśmy rozpieścić się sami pysznymi, domowymi lodami . Tylko dwa składniki i wcale nie potrzebujecie maszynki, a lody są naprawdę wspaniałe pod warunkiem, że tak jak ja lubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe. składniki
babka w formiedomowych lodów nie musimy dodawać cukru, barwników, emulgatorów lub innych składników, które nierzadko przy wymawianiu łamią język. Nie musimy wydawać fortuny, spokojnie możemy też obejść się bez maszynki do lodów. Mamy tu duże pole do popisu, ale ja ze względu na prostotę i oszczędność czasu polecam Wam dwa poniższe przykłady: Sorbety, lody wodne - wystarczy po prostu
Powiedz dietom niektóre potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski
Karo in the KitchenLekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach(...)Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła
Kulinarne przygody Gatitybombę kaloryczną, ale jak wiemy "wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców, ziół, albo tłustej śmietany, możecie przygotować domowe lody, które potem świetnie sprawdzą się jako dodatek do szarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny
W kuchni wieczoremRyba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami waniliowymi i konfiturą truskawkową (15 zł). Jest przepyszna, podawana jest na ciepło. A ja raczę się jeszcze dodatkowo bardzo aromatycznym i pełnym korzennych smaków naparem imbirowym, który jest(...)przygotowywany z podpalanych korzennych przypraw. W lokalu jest też serwowane wino z polskich winnic, między innymi z winnicy Płochockich i Turnau. W Polocie możecie też skosztować pysznych domowych nalewek, między innymi kawowej, śliwkowej i pigwowej. Polot nieustająco zaskakuje pozytywnym smakami i połączeniami produktów na talerzu. Zawsze jest tu pysznie i można też liczyć na kompetentną i uważną obsługę. Wkrótce
Kulinarne przygody GatityPyszne lody domowe,doskonałe połączenie jogurtu i brzoskwiń. Składniki: 6 dojrzałych brzoskwiń 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podgrzać do momentu aż brzoskwinie będą miękkie, zdejmujemy z ognia, studzimy. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy ostudzone brzoskwinie, miksujemy blenderem. Przekładamy do pojemniczka, wkładamy(...)zamrażalnika. Kilkakrotnie mieszamy w trakcie mrożenia, wtedy lody będą bardziej napuszone
Bajeczna Kuchniazachować jak najdłużej smak lata - takie zadanie zadał nam Victorinox (#MyVictorinox)? Ja postanowiłam zamknąć lato w lodach jabłkowych ze świeżą miętą z ogrodu! Jeśli nie zjecie ich od razu to możecie zamrozić sobie kilka porcji. Będą jak znalazł na później. Victorino x to marka szwajcarska i sprawdził am, że j abłka są również bardzo popularne w Szwajcarii(...)zjadane na co dzień, na surowo i w deserach. Dla kogo: dla lubiących miętę dla chcących się ochłodzić dla mających ochotę na domowe lody Składniki: 400g jabłek (obranych i pokrojonych na kawałki) 20-30g cukru/erytrolu/ksylitolu mała garstka listków mięty białko Wykonanie tradycyjne: Jabłka pokroić w ćwiartki, wrzucić do blendera wraz z listkami mięty i cukrem. Zmiksować
Mania Wypiekaniadać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie do ich zrobienia użyliśmy. Zawierają mniej kalorii i mniej cukru, nie mają sztucznych
Karo in the Kitchenupalne dni. Świetnie nawadnia i gasi pragnienie. Mogą go pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli nie mamy czasu na schłodzenie go w lodówce można do dzbanka dodać kostki lodu. 1 litr wody 1 saszetka mięty pół cytryny (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) 3 łyżki miodu W szklance zaparzamy saszetkę mięty. Gdy będzie gotowa łączymy napar z litrem wody. Cytrynę(...)następnie wrzucamy kawałki cytryny. Napój można dosłodzić miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Dzbanek wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe! Na upały polecam także domowe lody arbuzowe oraz lemoniadę arbuzową
Dieta bez mleka