jajka ● 2 łyżki mąki Masa serowa: ● 1 op serka mascarpone ● 1 op serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy(...)tortownicy, pieczemy 15 minut ● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy ● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać 50 ml likieru kokosowego ● masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut ● w międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem, wanilia i likierem. Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy
Luźna Kuchniawłaściwościach. Jest doskonała na jesienno - zimowe wieczory i podczas przeziębień. R ada : Jeśli chcesz, aby trunek był mocniejszy możesz dodać trochę więcej spirytusu. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarnemusi już leżakować, jest gotowa do picia. Nalewka ta ma lekko kokosowy smak. Dodany do nalewki koniak lub winiak nadaje nalewce dodatkową nutę smakową. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarnecukru. Możesz też dodać do nalewki kilka goździków i kilka zblanszowanych migdałów. Wtedy smak Twojej nalewki będzie jeszcze bardziej wykwintny ! P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy(...)przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneAjerkoniak - likier jajeczny Śląski likier jajeczny, który jest stosunkowo gęsty, ale jednocześnie płynny, dzięki czemu nie ma trudności z wylewaniem go z butelki. Dawniej przyrządzano go na samym spirytusie, jednak ja postanowiłam zmienić proporcje i zrobić w połowie z wódką, mimo to likier był mocny i szczególnie panom przypadł do gustu. Jeśli wolimy trunki słabsze, można spirytus zastąpić(...)następnie spirytus, by masa żółtkowa się nie zważyła. Przelać do butelki i pozostawić na parę godzin, od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. (Najlepiej odstawić na całą noc - wtedy likier nabiera "mocy"). Smacznego
My sweet a lifetrunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarnezmiksuj dokładnie. Następnie nie przestając miksować wlewaj powoli rum i spirytus. Przelej trunek do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie rozlej likier do butelek lub karafki szczelnie zakorkuj. Likier jest gotowy do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewka lub likier własnego wyrobu
Przepisy i porady kulinarnekawą to idealna propozycja zarówno na imprezę, jak i romantyczny wieczór. Oto sprawdzony i efektowny przepis, który podbiją serce każdego miłośnika tego kultowego napoju. Składniki: 2 kieliszki wódki lub likieru orzechowego 2 i ½ kieliszka likieru czekoladowego 1 kieliszek syropu miodowego 1 filiżanka czarnej kawy 4 kostki lodu Do shakera z lodem wlej wódkę, kawę i likier czekoladowy oraz syrop miodowy(...)możesz ozdobić bitą śmietaną lub nieco zmodyfikuj ten przepis, tworząc mleczny drink. Użyj spieniacza do mleka, a potem wlej tam powoli zawartość shakera. Zamiast wódki możesz użyć również np. likieru orzechowego, wtedy uzyskasz głębszy smak. Post Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
Codogarawym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700) do nasączenia: 2/3 szklanki kawy lub likieru Białka ubijamy na półsztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Do sztywnej, błyszczącej masy dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu dosypujemy mąkę przesianą i wymieszaną(...)pieczemy ok.30 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy go likierem kawowym lub kawą. Masa kawowa: - 300 ml zaparzonej mocnej kawy - 1,5 łyżki żelatyny - 3 łyżki wody do namoczenia - 500ml kremówki 30% (schłodzonej) - 375g mascarpone - 8 łyżek likieru kawowego (opcjonalnie) lub 4 łyżki cukru
Smaczne Zdroweminut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Nasączenie: 100 ml likieru amaretto lub kawowego 100 ml mocnej kawy Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć. Krem tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone(...)śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić. Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać
Domowa cukiernia Ewyserka mascarpone, schłodzonego Polewa czekoladowo - śliwkowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków(...)dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone. Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin
Opowieści z piekarnika/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie: 150 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej ) 50 ml likieru kawowego ** kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną(...)serek ). Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. UWAGA: Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Nasączenie: Kawę i likier wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( będzie łatwiej dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. 2/3 kremu wymieszać ze startą czekoladą ( pozostały krem będzie
Opowieści z piekarnikaprzygotowanie likieru miałam chęć już dawno, ale zawsze coś stanęło na drodze. W końcu jednak trafiła się okazja i powiedziałam "Dość gadania!". Padło na krówki, bo akurat te cukierki dość lubię, pod warunkiem, że są bardziej kruche niż ciągnące. Samo przygotowanie to naprawdę chwila moment. Wystarczy tylko odmierzyć potrzebne składniki i w odpowiednim czasie dodać. Tak przynajmniej jest w Tefal(...)postarać. Tam zawsze coś może się przypalić lub wykipieć, ale jak się pilnuje i stanie przy garnku przez te powiedzmy 15 minut, to nic takiego nie będzie miało miejsca. Likier ma to do siebie, że nie jest zbyt mocno procentowy, ale to zawsze można sobie odpowiednio wyregulować. Mi zdecydowanie takie słabsze bardziej odpowiadają, bo przy ciążach i późniejszym karmieniu piersią
Kuchnia w czekoladziemargaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę(...)minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce. Uwaga: Jeżeli
VioletoweKucharzenieprawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki(...)każdej po ¾ objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż. Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część. Przygotowujemy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy
Wanilia i Kardamon