Tego likieru po raz pierwszy skosztowałam kilka lat temu w Austrii. Gdyby mi ktoś wtedy nie powiedział, że likier jest zrobiony z pestek dyni to po smaku bym tego nie stwierdziła. Jedyne co zdradzało, iż może to być dynia, była konsystencja likieru . Ten likier nie jest zupełnie kremowy, gdyż ma w sobie wyczuwalne zmiksowane pestki. Do zrobienia tegoż likieru przymierzałam(...)robienie wszelkiego rodzaju dań z dyni, gdyż jest jej pod dostatkiem a i pestek nie brakuje w sklepach Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Likier z pestek dyni Składniki na likier z pestek dyni. 300 ml białego rumu (u mnie Bacardi) 500 ml mleka budyń waniliowy w proszku (40 g) 15 dkg cukru kryształu
MeCookszeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego , a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku. Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem(...)można zrobić z whisky czy nawet spirytusem (wtedy polecam zmniejszyć). Jak weźmiecie się już dzisiaj lub jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :))) 900 ml Malibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika
Kraina Miodem PłynącaMiałam kilka bardzo mocno dojrzałych bananów i już chciałam zrobić z nich jakiś deser, gdy przypomniałam sobie o przepisie na likier, jaki niedawno spisałam:) Od razu odrzuciłam pomysł z deserem i przystąpiłam do robienia likieru. Likier wyszedł niezbyt mocny, słodki, idealny na babskie pogaduchy:)) Składniki: 4 banany, 4 żółtka, 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 1/2 laski wanilii(...)cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowane banany i nasiona wanilii. Wlać mleko. Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka, przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić. Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Źródło: Słodko i pieprznie
Z miłości do słodkościDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków(...)posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą. Piernikowe serca z lukrem są najlepsze do chrupania w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 1 szklanka cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej(...)pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje
Ala piecze i gotujePierwszy śnieg mamy już za sobą;) Oznacza to, że najwyższy czas by zadbać o nasze zapasy...Jednak nie mam tu na myśli przetworów, a domowe nalewki i likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":) Inspiracja Składniki: 200ml wódki(...)lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Wlać wódkę i dodać przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do butelki, schłodzić. Likier można przez pół roku przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościkuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka(...)nich wkładam taką samą porcję ciasta. Piekę je 13-15 minut w 200 stopniach. Na kwadrans po wyłączeniu pieca zostawiam je wewnątrz, aby nie upadły. Następnie studzę całkowicie. lukier: ok. szklanka cukru pudru 1 białko kilka kropel aromatu waniliowego Białko ubijam na pianę. Gdy zacznie sztywnieć, dodaję aromat i stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy cukier dobrze
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczny likier (przepis) i inne świąteczne inspiracje Święta już tuż tuż, dlatego dzisiaj mam dla Was wpis pełen świątecznych inspiracji. A wszystko zaczęło się od pytania – „Co na prezent?” Jak to co? Najlepiej własnoręcznie przygotowany świąteczny likier zapakowany w piękną skrzyneczkę na alkohol z motywem świątecznym. Jak pomyślałam tak też zrobiłam Jeden likier idzie w prezencie(...)drugi zrobiony dla nas Likier przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Jest prosty i pyszny. A zapakowany w takie drewniane pudełko z motywem świątecznym prezentuje się świetnie. Zgodzicie się? Gdzie kupić taką świąteczną skrzyneczkę na alkohol i inne drewniane ozdoby na święta? Szukacie inspiracji do ubioru choinki? Oryginalnych serwetników? Pięknej misy w kształcie orzeszka? A może innych wyjątkowych ozdób
Słodkie okruszkiKeto likier pierniczkowy Piernik w płynie, czyli Święta w procentach Dalej pozostajemy w klimatach mocno cynamonowych, ale skoro Święta za pasem, chyba nie powinno to nikogo specjalnie dziwić… Tym razem cynamon i spółka pod postacią przyprawy do piernika w wersji płynnej. A dokładniej jako keto likier pierniczkowy. Inspiracją do tego wyrobu był post Beaty Śniechowskiej na IG . Jest ona zwyciężczynią(...)poczynania na IG. A bywają one całkiem niezłą inspiracją do przeróżnych kulinarnych kreacji. Oczywiście u mnie zawsze wszystko przerobione na wersje niskowęglowodanowe i zgodne z dietą ketogeniczną . Keto likier pierniczkowy jako trunek deserowy Jak tylko usłyszałam o likierze pierniczkowym, to musiałam ten przepis koniecznie sketonizować. No i tak oto powstał właśnie on. Przepyszny, aromatyczny, słodki likier na bazie mleka kokosowego
Modern Cave GirlLikier morelowy z nutą Amaretto o głębokim, słodkawym smaku. Likier jest gotowy po ponad 5 miesiącach od rozpoczęcia przygotowań. Ale właściwie przygotowuje się sam, leżakując w gąsiorze i dojrzewając do odpowiedniego nasycenia smaku. Jeden z najlepszych likierów owocowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Likier morelowy z nutą migdałową Amaretto 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Likier Kuchnia: Polska Trudność(...)Łatwe Ilość 2.5 litra Przygotowanie 30 min. Kalorie 360 kcal Znakomity likier morelowy z nutą migdałowego Amaretto. Słodki likier z soczystymi morelami, olejkiem migdałowym i wanilią. Składniki: 1 kg moreli soczystych i dojrzałych 1250 ml spirytusu 70 % 150 ml spirytusu 95 % 4 krople olejku migdałowego 1 laska wanilii 1250 g cukru 30 ml koniaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PIERWSZEGO
ProstePesto.plJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki
Apetyczna babeczkamąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę(...)jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto
Ala piecze i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek(...)czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około
Ze smakiem i z pasją