Domowy likier świąteczny- najłatwiejszy przepis Dziś mam dla Was najłatwiejszy przepis na domowy likier. Wystarczą zaledwie 3 składniki, chwila miksowania i gotowe Ten słodki likier będzie idealnym pomysłem na zbliżające się święta. Można go śmiało przygotować tuż przed świętami, rozlać do małych ozdobnych buteleczek i podarować w prezencie. Oczywiście jest to propozycja wyłącznie dla pełnoletnich. Składniki: 300 ml śmietanki(...)wódki 1 puszka masy krówkowej kajmak Helio (400 g) Rada: Jeśli chcecie dodać bardziej świąteczną nutę. Likier można wzbogacić o odrobinę przyprawy do piernika. Przygotowanie: Do miski przekładamy całą masę krówkową. Dolewamy do niej wódkę i miksujemy do połączenia Uwaga! Masa chlapie. Ja zawsze zasłaniam miskę śmiereczką podczas miksowania lub używam misy z pokrywką. Teraz dolewamy śmietankę. Stopniowo
Słodkie okruszkiDomowy likier kokosowy w 5 minut – tylko 3 składniki! Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na szybki domowy likier. Pamiętacie likier krówkowy ? Ta wersja jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Do przygotowania domowego likieru kokosowego potrzebujecie zaledwie 3 składników. Tak, tylko tyle. I około 5 minut czasu Jednak pamiętajcie, by likier kokosowy przygotować z wyprzedzeniem, bo powinien postać(...)przynajmniej przez noc przed podaniem. Oczywiście można go pić od razu, ale jak postoi jest o wiele lepszy. Domowy likier kokosowy w 5 minut , to także wspaniały pomysł na własnoręcznie wykonany prezent. Wystarczy przelać taki likier do ozdobnej butelki czy karafki i gotowe Domowy likier kokosowy w 5 minut – tylko 3 składniki! Podstawę stanowi alkohol i dobrej jakości mleko
Słodkie okruszkiLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone, na lodzie, zastąpią deser i będą przyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest(...)likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału. Nie ma w nim grama kawy, ale w składnikach znajdziecie cukier (karmel którym jest zabarwiana) i aromaty – jakie? Tego firma
Karo in the KitchenŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)łyżeczka cynamonu 100ml mleka Krem: 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe
Mała CukierenkaLukier idealny do dekoracji pierniczków, ciasteczek itp. Zdobienia wychodzą bardzo precyzyjne, lukier świetnie przylega do dekorowanych powierzchni. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności. Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Przepis: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko(...)trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru
Słodka StronaPrzepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności. ...a ile zabawy będą miały dzieci.... Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone
Słodka Stronamagią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier(...)białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut
Słodka Stronadawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów. Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty(...)mniej lub więcej, zależy jak bardzo słodki chcecie uzyskać deserek :) Tak przygotowane torciki schładzamy godzinę w lodówce. Po godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i przygotowujemy je do ozdobienia lukrem plastycznym. 100g białego lukru plastycznego formujemy delikatnie w rękach, aby stał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać
Sajkofanka smakucukru we krwi). Czyli w moim przepisie na TIRAMISU LIGHT łączymy Włochy (mascarpone) z Islandią (skyr) i czujemy się jak światowe damy Do przygotowania tiramisu light użyłam dwóch rodzajów likieru – amaretto i kawowego. Moim zamierzeniem w przypadku tego drugiego, był meksykański likier kahlua, ale jak na złość po odwiedzeniu 6 sklepów nigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze(...)sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet . Jednak możecie przygotować też mocną kawkę „plujkę
W Kawiarencecukru we krwi). Czyli w moim przepisie na TIRAMISU LIGHT łączymy Włochy (mascarpone) z Islandią (skyr) i czujemy się jak światowe damy Do przygotowania tiramisu light użyłam dwóch rodzajów likieru – amaretto i kawowego. Moim zamierzeniem w przypadku tego drugiego, był meksykański likier kahlua, ale jak na złość po odwiedzeniu 6 sklepów nigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze(...)sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet . Jednak możecie przygotować też mocną kawkę „plujkę
W KawiarenceLikier jajeczny ajerkoniak Jak zrobić ajerkoniak lub advocaat domowym sposobem. Likier jajeczny ajerkoniak, tak jak holenderski advocaat, wenezuelski ponche crema czy amerykański eggnog przygotowuje się z żółtek jaj, cukru i alkoholu oraz mleka lub śmietany. Gęsty ajerkoniak w najprostszej wersji zrobisz z podanych niżej składników. Likier jajeczny ajerkoniak i domowy likier kawowy kahlua nie wymagają leżakowania, są gotowe do podania(...)stół już następnego dnia, ale ajerkoniak najlepszy jest po upływie tygodnia. Domowy ajerkoniak jest bardzo uniwersalny. Gęsty i słodki likier jajeczny zastępuje polewę do lodów i deserów, ale może też stanowić bazę do innych likierów. Jeśli utrzesz żółtka z dodatkiem kakao otrzymasz równie pyszny ajerkoniak kakaowy. W zależności od kraju pochodzenia przepisy na likiery jajeczne różnią się rodzajem użytego
Cztery FajeryEkspresowy, elegancki i pyszny torcik bez pieczenia. Inspirowany napojem popularnym na alpejskich szlakach narciarskich, składającym się z mocnego espresso, ciepłego likieru Bombardino i bitej śmietany. To wyjątkowo udane połączenie smaków, tekstur i kolorów. Nie tylko pięknie wygląda, ale też łatwo się przygotowuje i zawsze wszystkich oczarowuje. Torcik jest mały, ale dosyć sycący i podzielny. Spód stanowią nasączone kawą(...)biszkopty, następnie gruba warstwa aksamitnego kremu z mascarpone, likieru i bitej śmietany, a na koniec pokruszone bezy i świeże maliny. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli nie możecie użyć likieru Bombardino, z powodzeniem zastąpicie go likierem jajecznym typu advokaat lub ajerkoniak. Smak polskich odpowiedników jest bardziej alkoholowy i mniej delikatny, od włoskiego oryginału, ale jak najbardziej pasuje do przepisu
cool and mintyziś podam Wam przepis na likier mleczno - cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie. Składniki : 6 cytryn ( najlepiej z uprawy ekologicznej ) 0,5 l świeżego mleka ( najlepsze będzie od rolnika ) 30 dkg cukru 0,5 l alkoholu 90 % 1 torebka cukru waniliowego ( najlepiej(...)przez gazę lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień w chłodne miejsce. Możesz po całkowitym wystudzeniu włożyć trunek do lodówki. Po tygodniu można likier podać do degustacji. Pamiętaj, aby podawany likier był dobrze schłodzony, bardzo zimny. Likier przechowujemy w lodówce, ale niezbyt długo
Przepisy i porady kulinarneLubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś cukierków. Robi się go bajecznie prosto, a gotowy likier można nie tylko podać jako deser (dla dorosłych), ale także przelać(...)małych buteleczek i rozdać jako prezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów. Likier Kukułka: 300 g cukierków kukułek 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic
Poezja smakualkoholowe zakupy. W naszym domu zawsze muszą być alkohole - najlepiej whisky - ulubiony Jim Beam Red Stag, rum i czerwone wino. Przy okazji ostatnich zakupów natknęliśmy się na promocyjny zestaw likierów - kokosowego i advocaatu, a ponieważ Dominik nie może oprzeć się kupieniu kolejnego kufla/kieliszka/szklanki, tak zestaw wylądował w koszyku. A w mojej głowie wylądował pomysł na stworzenie takich likierów w domowym(...)zaciszu. Zachęcona świetnymi wynikami takich eksperymentów u mojej siostry - przepis na likier Malibu dostałam od niej - sama wzięłam się do roboty... i tak oto powstały Malibu i Monte. Przepis zaczerpnięty z Wojslandia i przerobiony na własne potrzeby. Likier kokosowy - Malibu: 400 ml mleczka kokosowego* ok. 200 g cukru ok. 400 ml wódki 1 litrowa butelka Do rondelka wlewamy mleko
Cooking Monsterwarstwą cały świat. Pierniki upieczone, trzeba je pięknie ozdobić! W tym roku chciałam zrobić coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł(...)efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest niezapomniany! Jeśli lubisz pączki z nadzieniem budyniowym, a do tego lubisz smak likieru Baileys, to ten przepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii. Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki: Cynamonowe pączki(...)brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS Pieczone pączki bez jajek z nutą pomarańczy PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS Pączki z likierem Baileys Blog Via Gusto Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest… Drukuj Proporcje na: 15-20 szt. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki
Via GustoEierpunsch. Świąteczny likier jajeczny z rumem. Eierpunsch wie auf dem Weihnachtsmarkt. Pyszny. Na jarmarku bożonarodzeniowym w Hamburgu tyle się ostatnio działo, trzeba było swoje odstać w kolejce aby wejść, potem w kolejce, aby podejść do budek z alkoholem. Potem w kolejce aby znaleźć miejsce do konsumpcji. Mimo, że jest korona były tłumy. Cała nasza ferajna piła Glühwein z rumem(...)anglosaskiego Eggnog, który jest z dodatkiem mleka. Eierpunsch może być podawany jesienią i zimą.Latem polecam podawać na zimno z kostkami lodu, wtedy taki wzbogacony ajerkoniak smakuje również cudownie. Likier jajeczny domowej roboty , który ostatnio zrobiłam w domu, posłużył jako baza do przygotowania tego ponczu jajecznego. Eierpunsch jak na świątecznym jarmarku . Przepis jest naprawdę prosty i smaczny, szczególnie idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasteczka Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 100 sztuk(...)Przygotowanie 2 godz. Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Łupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KRUCHE CIASTO 220 g zimnego, twardego masła 400 g mąki pszennej 100 g białego cukru 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka z ekologicznego chowu
ProstePesto.plLikier Monte W życiu nie chodzi tylko o to, żeby się ubzdryngolić. Oczywiście dobrym destylatem pogardzić nie pogardzę, bo czemu? Są jednak dni, w których nie chce się być chamem pijącym kolejkę za kolejką, tylko przybrać maskę statecznej, kulturalnej osoby (może dziadka), która zasiada do jednego, dwóch… no dobra, góra trzech kieliszków słodkiego, niskoprocentowego alkoholu i sączy go delikatnie(...)góry… do domu. Będąc tam w głowie odtwarzają się wspomnienia z minionych lat. To co się robiło, jadło, no i oczywiście, piło. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem
BlendmanTort Tiramisu z mascarpone to wykwintne połączenie delikatnego biszkoptu, puszystego kremu i aromatycznego ponczu kawowego z likierem amaretto. Idealny na wyjątkowe okazje, ten tort z pewnością zachwyci Twoich gości swoją kremową konsystencją i bogatym smakiem. Jak zrobić idealny biszkopt do tortu? Aby zrobić idealny biszkopt, upewnij się, że białka są dobrze ubite na sztywną pianę, a cukier dodawany jest stopniowo(...)stracić puszystości, a formę wyłóż tylko na dnie, aby biszkopt równo wyrósł. Piecz biszkopt w odpowiedniej temperaturze i pozwól mu ostygnąć w piekarniku przed wyjęciem. Czy można zastąpić likier amaretto innym alkoholem? Tak, tort tiramisu z mascarpone możesz przygotować z innymi alkoholami, takimi jak rum, brandy czy likier kawowy, w zależności od preferencji smakowych. Możesz również przygotować poncz bez alkoholu
Via GustoFrozen Blue Frappé z Likierem Curacao: Smak Rajskiej Wyspy w Twoim Domu Historia: Curacao, kolorowy likier o intensywnych smakach i zapachu, ma swoje korzenie na rajskiej wyspie Curacao, będącej częścią Antyli Holenderskich. Jego historia zaczęła się w XVII wieku, kiedy holenderski kupiec przybył na wyspę i zaczął eksperymentować z lokalnymi cytrusami. Z czasem, owoce znane jako — lahara — gorzka pomarańcza — stały(...)się kluczowym składnikiem tego charakterystycznego likieru. Pochodzenie: Curacao jest znane nie tylko ze swojego smaku, ale również z charakterystycznych kolorów, takich jak niebieski, pomarańczowy i zielony. Frozen Blue Frappé Początkowo, kolorowy charakter likieru miał odróżniać różne smaki i wersje. Proces produkcji likieru Curacao opiera się na maceracji skórek gorzkich pomarańczy w spirytusie, a następnie dodaniu cukru i wody. Rodzaje Curacao
RafalCooktylko na archipelagu, ale także w innych regionach Hiszpanii. Historia Barraquito sięga lat 40. XX wieku, kiedy to włoscy imigranci przywieźli ze sobą tradycję przyrządzania kawy z dodatkiem likieru i przypraw. Na Wyspach Kanaryjskich pojawił się pomysł na połączenie tej kawy z lokalnymi składnikami co dało początek Barraquito. Głównymi składnikami Barraquito są: espresso likier kawowy -najczęściej Licor 43 mleko skórkowy(...)gęstej słodkiej i aromatycznej mlecznej pianki zwanej leche condensada. Przygotowanie Barraquito jest prawdziwym rytuałem. Panna Cotta pod wpływem i Barraquito deser Na początku barista przygotowuje kubek, do którego dodaje likier kawowy. Następnie do kubka wlewa espresso. Po tym, jak gorąca kawa wpaść na likier pojawia się niesamowity efekt wizualny – warstwy kolorów, które rozmieszczają się wzdłuż naczyńka. Kolejnym krokiem jest dodanie
RafalCookLimoncello to tradycyjny włoski likier z cytryny i alkoholu. Ma słodki, cierpki smak, dzięki czemu jest idealnym napojem po obiedzie lub orzeźwiającym letnim koktajlem. Jego początki sięgają wybrzeża Amalfi we Włoszech, gdzie tradycyjnie wytwarzano go w małych partiach z domowej roboty limoncello. Dziś likier cieszy się smakiem na całym świecie i jest używane w wielu koktajlach i przepisach. Niezależnie(...)tego, czy szukasz orzeźwiającego napoju, czy wyjątkowego składnika do kolejnego kulinarnego dzieła, włoski likier z pewnością doda odrobinę radości Twojemu życiu! Tym razem jednak pokażę Wam jak przygotować ten pyszny likier, ale na bazie limonek. Będzie równie dobry jak ten w oryginale. Jak wybrać limonki do Limoncello? Robienie go w domu może być zabawnym i satysfakcjonującym doświadczeniem. Jednak kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Pyszne, słodkie i aromatyczne trunki, którymi wspaniale jest raczyć się w świątecznym czasie. Warto przygotować je odpowiednio wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Przelane w dekoracyjne buteleczki mogą posłużyć za urocze upominki świąteczne ;)) Zapraszam po przepisy! Likierek z kinderek Przepis tutaj (KLIK) Jest naprawdę niebiańsko pyszny, a przy tym banalnie prosty(...)szybki w przygotowaniu. Przelany do ładnych buteleczek, może być pięknym upominkiem świątecznym. Świąteczny likier mandarynkowy Przepis tutaj (KLIK) Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po około czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Likier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu Przepis tutaj (KLIK) Pyszny
Blog z ApetytemDomowy likier karmelowy wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i likier gotowy. Dodatkowo możemy dobierać proporcje składników, pod swoje gusta smakowe. Taki domowy likier karmelowy to świetny poczęstunek dla gości, idealny pomysł na rozgrzanie, przy świątecznym stole. Świetnie sprawdzi się również na prezent. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. LIKIER KARMELOWY – PRZEPIS(...)połączą, zdejmujemy rondelek z palnika i całość blendujemy na gładką masę. Między czasie wsypujemy łyżeczkę soli. Kiedy masa będzie już przestygnięta, powoli wlewamy wódkę, cały czas mieszając. Likier przelewamy do karafki bądź butelek. Przechowujemy w lodówce, nawet kilka miesięcy. Artykuł Likier karmelowy pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Robicie czasem domowe likiery lub nalewki? Muszę przyznać, że początkowo myślałam, że zajmuje to strasznie dużo czasu i wymaga wręcz alchemicznej wiedzy. Szybko się przekonałam, że jest to prostsze niż myślałam. Owszem, takie staropolskie nalewki, mogą leżakować latami, aby nabrać mocy i smaku. Jednak nie oznacza to, że nie da się przygotować czegoś szybszego. W tej roli idealnie sprawdzają się(...)różnego rodzaju słodkie likiery, których zrobienie wymaga od was jedynie umiejętności zmieszania kilku składników. Przyda się także nieco cierpliwości, jednak na pewno nie tyle ile w przypadku tradycyjnych nalewek. Tym razem postanowiłam zrobić ekspresowy likier czekoladowy, który właściwie nadaje się do spożycia tuż po schłodzeniu, ale tak naprawdę dobrze byłoby mu dać trochę czasu, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły
okolicepalnika.plkompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój. Na blogu znjdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki i likiery: Nalewka na Boże Narodzenie Likier piernikowy Eggnog, likier jajeczny Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys(...)Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 cytryny 300 g świeżego imbiru 8 łyżek cukru 1 laska wanilii 250 ml spirytusu 250 ml wody Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie szorujemy i myjemy. Następnie kroimy je w pół plasterki. Imbir skrobiemy łyżeczką, kroimy w plasterki
Kulinarne przygody GatityDomowy likier w 5 minut! Tak, tak jego przygotowanie jest nie tylko niezwykle szybkie, ale też i proste. Wystarczy mieć około 5 minut czasu i 3 składniki! Prosto, szybko i smacznie. Jeśli lubicie słodkie domowe likiery, ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Moja dzisiejsza propozycja, to likier krówkowo-kukułkowy. Ale smak można delikatnie modyfikować w zależności od potrzeb Spójrzcie(...)jakie, to proste. Domowy likier w 5 minut możecie też przygotować na prezent. Wystarczy go przelać do ozdobnej butelki lub karafki. Składniki: 1 masa krówkowa kukułka 400 g (można zamienić na masę krówkową lub krówkową o innym smaku) około 100-200 ml śmietanki 30% 200 ml wódki Przygotowanie: Do miski przekładamy całą masę. Dolewamy do niej wódkę i miksujemy
Słodkie okruszkiProsta Puszysta Babka z Likierem – W Małej Cukierence kolejny wypiek na zbliżające się święta. Zapraszam na pyszną, wilgotną, puszystą babkę z likierem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Wygląd fantastycznie i cudownie pachnie. Pieczemy ją w dużej foremce, ponieważ babka bardzo rośnie w piekarniku. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Puszysta Babka z Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony Karmel) 5 jajek 250ml oleju Lukier: 200g cukru pudru
Mała CukierenkaLikier malinowy - idealny na zimowe chłody Likier malinowy z tego przepisu jest wyborny i bardzo aromatyczny , nie kupicie takiego w żadnym sklepie . Jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Po raz pierwszy robiliśmy likier malinowy na winie i spirytusie niemal 20 lat temu i powtarzamy co roku, zostawiając z każdego rocznika po jednej butelce na specjalne, wyjątkowe okazje. Likier malinowy(...)doskonale rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory, przypominając smaki i zapachy lata. Likier z malin oprócz walorów smakowych ma, podobnie jak nalewka malinowa, szereg właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwgorączkowo i napotnie, pomaga podczas przeziębienia i grypy. Likier malinowy reguluje pracę przewodu pokarmowego i jest wskazany dla osób z anemią, ma także właściwości uspokajające. Jeśli chcecie przygotować też inne alkoholowe smakołyki z malin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę złota. Zatem do dzieła! Polecam(...)także moją kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum
Kuchennyviral.plmógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę złota. Zatem do dzieła! Polecam(...)także moją kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum
Kuchennyviral.plDzisiaj polecam ekspresowy likier o smaku znanych cukierków Kukułka. Prostota przepisu na pewno zachęci Was do jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu(...)sokiem bananowym i pomarańczowym (40 ml likieru, po 80 ml każdego soku). Polecam! Likier Kukułka Składniki: 300g cukierków Kukułka 0,5 l wódki Wykonanie: Cukierki umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy do czasu aż cukierki się rozpuszczą (potrząsamy co jakiś czas słojem, by cukierki szybciej się rozpuściły). U mnie cukierki rozpuściły się już po 24 godzinach. Następnie likier
Smak mojej kuchniLikier orzechowo – korzenny to idealny trunek dla osób posiadających problemy żołądkowe i trawienne. Przepis na ów wspaniały trunek dostałam od mojej cioci, która dostała go od jeszcze kogoś. W każdym razie podany poniżej zestaw składników to 1/3 oryginalnej porcji. Jeśli macie problemy trawienne bądź żołądkowe, lub lubicie się napić dobrego likieru możecie powiększyć przepis. Sama gdybym jeszcze raz przyrządzała likier(...)zrobiłabym go z większej porcji, bo już wiem, że jest pyszny w smaku, przypomina troszeczkę znany niemiecki likier Jägermeister. W każdym razie polecam każdemu smakoszowi :) a zrobienie większej porcji jest o tyle dobre, że na dłużej wystarczy, a niestety likier ten można zrobić jedynie w czerwcu i lipcu, gdy orzechy włoskie są jeszcze zielone, więc trzeba się od razu postarać
Smakowy Raj