którego sekretnym składnikiem był alkohol – dla nastolatki była to nie lada gratka. Cały jeden kieliszek malibu na wielką miskę sałatki. Składniki: sok z cytryny kieliszek malibu lub likieru adwokat 2 banany obrane, skropione sokiem z cytryny i pokrojone na plasterki jabłko obrane, skropione sokiem z cytryny i pokrojone w słupki 2 kiwi obrane i pokrojone w ósemki duża
Ugotowane pozamiatanePatrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać
Qlinarnie i Qlinarnietego drinka podrzuciła mi siostra. Na wieść o mieszaniu alkoholu z mlekiem nieco się skrzywiłam, ale efekt naprawdę super. Smakuje trochę jak deser Monte. Polecam serdecznie!!! Składniki: 1 porcja likieru z orzecha laskowego 2 porcje mleka z lodówki ewentualnie 1 łyżka słodkiego kakao (pominęłam) Sposób wykonania: Składniki połączyć. Rozlać do wysokich szklanek i ... NA ZDROWIE
Kuchnia domowa Anijest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp
greenscarfpodawać na ciepło udekorowane skórką pomarańczową. *Nasza wersja to wersja bez alkoholu, ale można zrobić również wersję dla dorosłych. Do namoczonych w sosie i podgrzanych naleśników dolać kieliszek likieru pomarańczowego, rozmieszać i podpalić. Podawać, gdy ogień zniknie. Takie naleśniki są również bardzo smaczne, alkohol wyparuje, a smak sosu będzie bardziej wyrazisty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą ) sól pieprz Przygotowanie Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu
R'n'G KitchenPyszny sernik w żółtym kolorze. Ajerkoniak wg mnie jest dość mocno wyczuwalny. Likier jajeczny jest bowiem dodatkiem zarówno samego sernika, jak i znaczna jego ilość znajduje się na wierzchu w postaci ajerkoniakowej żelki. Tym co jednak urzekło mnie w tym serniku najbardziej jest dodatek krówek. Pięknie się roztopiły, tworząc brązowe, pyszne łatki. Nie wiem czy przyjmie się on na stałe
Smaki Na Talerzuajerkoniaku o smaku kawowym 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki
Kubki smakukliknąć w nazwę nad zdjęciem a przeniesie Was do przepisu. 1. Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 2. Babka cynamonowo marcepanowa 3.Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 4.Babka tiramisu (z likierem) 5.Kawowo-adwocatowa babka z białek 6.Babka majonezowa 7.Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 8.Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką 9.Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami 10.Mięsna babka z ziemniaczanym
VioletoweKucharzenieciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta
Relaxtimegorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka i zółtka) - 1 szklanka kawy espresso - 6 łyżek likieru Amaretto - 50g drobnego cukru trzcinowego (może być zwykły) - szczypta soli - kakao do oprószenia Do naczynia z szerokim dnem wlewam kawę, dodaję amaretto i odstawiam do przestudzenia. Żółtka (wcześniej proponuję jajka
Smaczne Zdrowesoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiHenrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik. Od niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory. Nalewka cynamonowa Składniki: laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g
Smak mojej kuchnitwarogu, dwukrotnie zmielonego szklanka cukru 5 jajek pół szklanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel aromatu pomarańczowego lub 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka otarta z połowy pomarańczy pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Na masę śmietanową: pół szklanki dżemu pomarańczowego lub morelowego 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% Wykonanie: Spód
Smak mojej kuchniłyżeczki ekstraktu z wanilii Na mus czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady 50g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem
Smak mojej kuchni